Foto: Shutterstock
Vasaru un saulaino laiku vienmēr gaidām ar prieku un nepacietību, tomēr šajā gadalaikā ir īpaši svarīgi parūpēties par ādas aizsardzību no saules, mazinot UV staru negatīvo ietekmi. Kāpēc tas ir svarīgi un kā pasargāt savu ādu? Kā izvēlēties saules aizsargkrēmu un to pareizi lietot? Konsultē "Benu" aptiekas klīniskā farmaceite Ļubova Blaževiča.

UV staru ietekme uz ādu

Atgriežoties saulainajam laikam un gaidot skaistu vasaru, mums ir jāatgādina sev, ka sauļošanās un atrašanās saulē bez aizsarglīdzekļiem nav veselīga. Kāpēc tā? UV starojums iekļūst ādas dziļākajos slāņos un bojā šūnas. Šādām bojātām šūnām pastāv lielāks ļaundabīgu audzēju attīstības risks. Savukārt īstermiņā pārmērīga saules iedarbība var radīt apdegumu. Kad UV starojums sasniedz ādu, tas bojā šūnas ādas virsējā slānī. Atkārtota ilgstoša saules iedarbība rada ādas bojājumus: priekšlaicīgu novecošanu, grumbas, pigmenta plankumu veidošanos, labdabīgus kārpveida izaugumus uz ādas, kā arī veicina ādas audzēju attīstību (melanoma, bazālo šūnu vēzis vai plakanšūnu vēzis jeb karcinoma).

Ko darīt, lai sevi pasargātu?

Farmaceite uzsver – saules aizsarglīdzekļi jālieto neatkarīgi no tā, kur ir plānots atrasties – atpūsties pludmalē, mežā, parkā, iziet pastaigā, braukt ar velosipēdu vai skūteri vai pavadīt laiku ar bērniem rotaļu laukumā. Visur saules staru iedarbība ir vienādi stipra un āda no tās ir jāaizsargā!

Kā izvēlēties piemērotāko saules aizsargkrēmu?

Izvēloties aizsardzības līdzekli, jāpievērš uzmanība marķējumam – vai tajā ir norāde, ka tas aizsargā gan pret UVB, gan UVA staru kaitīgo ietekmi. Izvēlieties aizsardzības līdzekli, kura saules aizsardzības indekss (SPF) nav mazāks par 15. Aizsarglīdzekļi ar lielāku SPF aiztur vairāk UVB un UVA starojuma – līdzeklis ar SPF 15 aiztur apmēram 93% starojuma, bet ar SPF 30 – ap 97% starojuma.

Spied te!


Aizsardzības līdzekļi ar SPF 50 ir ieteicami: bērniem līdz piecu gadu vecumam, cilvēkiem ar gaišu ādu, kā arī pēc kosmētiskām, estētiskām vai lāzerprocedūrām, cilvēkiem ar vasaras raibumiem vai daudzām dzimumzīmēm, arī cilvēkiem, kuriem bijušas ļaundabīgās saslimšanas.

Svarīgi! Pievērs uzmanību līdzekļa derīguma termiņam un norādēm par pieļaujamo uzglabāšanas laiku pēc iepakojuma atvēršanas. Pēc derīguma termiņa beigām vielām vairs nepiemīt nepieciešamā iedarbība un tās nespēj pasargāt no saules starojuma kaitīgās ietekmes.

Lieto pareizi!

Saules aizsardzības līdzekli nepieciešams uzklāt uz ādas 30 minūtes pirms iešanas ārā, neaizmirstot uzklāt to arī visjutīgākajām ķermeņa daļām – lūpām, degunam, vaigiem, pierei, pleciem, vietām gar sauļošanās kostīma malām, kā arī pakausim, ja uz tā nav apmatojuma, plaukstu un pēdu virspusēm, par kuru aizsardzību dažkārt tiek aizmirst. Ik pēc 2-4 stundām un pēc peldēšanās līdzeklis jāuzklāj atkārtoti.

Atrasties saulē nav ieteicams grūtniecēm un cilvēkiem ar sirds un asinsvadu sistēmas slimībām. Nedrīkst pakļauties saules iedarbībai arī dažu medikamentu lietošanas laikā, no plaši lietotiem preparātiem fotosensitivitāte ir antibiotikām un pretsāpju līdzekļiem, īpaši ārīgajās formās (geli, krēmi).

Vasarā ieteicams izvairīties no uzturēšanās saulē laika periodā no plkst. 11.00 līdz plkst. 16.00, kad ir visaktīvākā saule.

"Benu" aptiekā ir pieejams plašs saules aizsarglīdzekļu klāsts un šobrīd līdz 31. maijam saules aizsarglīdzekļiem ir īpaši izdevīgi piedāvājumi un atlaides līdz 35%. Turklāt šobrīd skaistuma dienu ietvaros līdz 31. maijam 30% atlaide populārāko kosmētikas zīmolu produktiem un 35% atlaide mēneša TOP produktiem.

Sev piemērotāko saules aizsarglīdzekli un kosmētiku izvēlies sev ērtākajā aptiekā vai "Benu" e-aptiekā www.benu.lv!

Spied šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!