Foto: Shutterstock
Sausās acs sindroms ir viens no biežākajiem redzes diskomforta iemesliem. Kā izrādās, no tā cieš aptuveni 25% cilvēku, jo īpaši biroja darbinieki, kuri lielāko daļu laika pavada pie datora. Vairāk par šo sindromu stāsta Elīna Šelega, ārste – oftalmoloģe Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikā.

Mūsu asaras satur dažādas bioloģiski aktīvas vielas, kas ne vien mitrina acis un apgādā tās ar barības vielām, bet arī aizsargā acis no infekcijām. Tāpat asaru plēvīte atbild par pareizu staru laušanu un skaidru redzi.

Ja asaru mitrinošā darbība nav pilnvērtīga, asaru plēvīte kļūst plānāka un nekvalitatīva, kā rezultātā acis paliek kairinātas un jutīgas. Tās var sākt niezēt, sāpēt vai rasties dedzinoša sajūta. Pēc ilgstošas acu piepūles var parādīties arī pārejošas redzes asuma izmaiņas jeb tāda kā miglošanās un galvas sāpes.

Kāpēc tik bieži cieš tieši biroja darbinieki? Jebkurš darbs ar paaugstinātu redzes piepūli un koncentrēšanos izraisa retāku mirkšķināšanu un nepietiekamu acs mitrināšanu. Kā sekas šim var parādīties sausās acs sindroms. To var izraisīt praktiski jebkurš ilgstošs darbs tuvumā – ilgstoša lasīšana vai darbs pie datora, kā arī nepietiekams miegs, dažādu medikamentu, piemēram, antibiotiku lietošana. Protams, jāatceras arī par pietiekamu ūdens lietošanu, jo ūdens trūkums organismā var pastiprināt sausuma sajūtu acīs.

Foto: Publicitātes foto

Starp citu, īpašs brīdinājums dāmām: sausās acs sindromu un hronisku plakstiņu iekaisumu var izraisīt arī neprofesionāli veiktas permanentās kosmētikas procedūras, kuru rezultātā pigments var nokļūt uz asaru dziedzeru sīpoliem. Tāpēc iesakām vienmēr izvēlēties kvalificētu pakalpojuma sniedzēju, kurš ievēro visus drošības priekšnosacījumus!

Sausās acs sindroms parasti saasinās ziemas periodā, kad apkures dēļ gaiss kļūs daudz sausāks, savukārt vasaras periodā simptomi kļūst retāki.

Labākā profilakse pret sausās acs sindromu ir regulāra acu atpūtināšana. Reizi stundā būtu vēlams aizvērt acis uz 2 – 5 minūtēm. Ja tas nav iespējams, tad dažkārt pietiek cieši samiegt un viegli paberzēt acis, lai traucējošie simptomi mazinātos.

Tomēr, ja atpūta nepalīdz (vai arī to neievērojam), bieži vien simptomu atvieglošanai var lietot "mākslīgās asaras" – tie ir acu pilieni, kas ķīmiski ir līdzīgi mūsu asarām. Šie pilieni palīdz mitrināt acis, kā arī mazina berzi starp radzeni un plakstiņiem.

Vairums no tiem novērš sausās acs simptomus, savukārt jaunākie preparāti, piemēram, Cationorm, arī dziedē acs epitēlija bojājumus.

Cilvēki reizēm brīnās – kā tas var būt, ka ārsts man konstatējis sausās acs sindromu, bet man visu laiku tek asaras? Tas ir tāpēc, ka ir samazinājies lipīdu jeb tauku slānis, kas aizsargā aci mitruma zaudēšanas. Šī iemesla dēļ ūdens slānis neturas uz acs virsmas un vienkārši iztek. Arī šajos gadījumos mākslīgās asaras tomēr būtu jālieto. Piemēram, Cationorm emulsijā ir arī lipīdu slāni atjaunojošs sastāvs, kurš palīdz mitrumam ilgāk turēties uz acs virsmas.

Izvēloties mākslīgās asaras, labāk priekšroku dot pilieniem, kuri nesatur konservantus. Acu pilieni bez konservantiem ir saudzīgāki acīm un nerada blakusparādības, piemēram, acu graušanu. Tie ir piemēroti arī cilvēkiem, kuri cieš no alerģijām vai paaugstināta acu jūtīguma.

Mākslīgās asaras iespējams iegādāties jebkurā aptiekā bez receptes, tomēr jebkuru neskaidrību gadījumā vislabāk būs sākumā konsultēties ar ārstu vai farmaceitu. Speciālists ieteiks vislabāko un vispiemērotāko līdzekli, lai tieši Jūsu acis atkal justos komfortabli.

Tomēr ļoti svarīgi neaizmirst – darbi nekad nebeigsies, taču acis mums ir vienīgās. Atpūtiniet acis regulāri un rūpējieties par tām, lai tās vienmēr justos labi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!