Foto: Publicitātes foto
Paklājs ir ne tikai lielisks interjera elements, bet arī patīkams un mājīgs grīdas segums. Tomēr ne mazums pūļu jāpieliek tā kopšanai un uzturēšanai labā stāvoklī. Sevišķi gadījumos, kad mājoklī aug mazi bērni - paklājs bieži vien tiek izmantots kā spēļu laukums, tajā uzkrājas dažādi sīki gruži un neizbēgami rodas traipi.

Tas, kādu paklāju izvēlēties savā mājoklī ir gaumes un iespēju jautājums, tomēr tā izvēlē noteikti jāņem vērā arī mājokļa iemītnieku dzīvesveids. Ģimenēs ar bērniem būtu jāizvēlas praktiskāki paklāju veidi, piemēram tādi, kas ir tumšākās krāsās un kuru materiāls būtu pēc iespējas vieglāk kopjams. Protams, iespējama arī regulāra paklāju nodošana ķīmiskajās tīrītavās, tomēr tas ir salīdzinoši laikietilpīgi un finansiāli neizdevīgi. Kā tad pareizi kopt paklājus mājas apstākļos un kas jāņem vērā, lai tie vienmēr izskatītos nevainojami, par to pastāstīsim raksta turpinājumā.

  • Neatliec traipu tīrīšanu uz vēlāku laiku. Ja uz paklāja kas izlijis, to nekad nevajadzētu atstāt bez uzmanības un pievērsties traipa tīrīšanai uzreiz pēc traipa rašanās. Protams, ir vairākas tautas metodes, ar kuru palīdzību bieži vien iesaka likvidēt traipus uz auduma vai paklājiem, viens no tiem ir sāls uzkaisīšana traipam. Teorētiski sāls, protams, uzsūc šķidrumu, tomēr tikai uz šo recepti paļauties nevajadzētu. Mūsdienās pieejami efektīvi paklāju kopšanas līdzekļi. Turklāt katram paklāja veidam un auduma tipam ir pieejami tiem atbilstoši ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi. Tāpēc, ja mājās iekārtots paklājs, saimniecībā noteikti vajadzētu iegādāties tam atbilstošus kopšanas līdzekļus.
  • Tīri ne tikai no augšpuses, bet arī zem paklāja. Neatņemams palīgs paklāja ikdienas kopšanā ir gana jaudīgs putekļu sūcējs. Bieži vien ar to tiek apstrādāta tikai paklāja augšpuse, sevišķi, ja tas ir izmērā liels paklājs. Tomēr nevajadzētu aizmirst, ka paklāja audums ļauj putekļiem un gružiem nonākt arī zem tā. Apstrādājot tikai tā virsmu, sīkas smiltis un citi gruži mēdz sakrāties zem tā uz grīdas, cauri biezajam audumam ar šo uzdevumu netiks galā arī jaudīgs putekļu sūcējs. Tādēļ vienmēr, kad veic ģenerāltīrīšanu, neaizmirsti paklāju apgriezt arī uz otru pusi vai sarullēt to, kamēr apstrādā virsmu zem tā. Ja vēl neesi iegādājies putekļu sūcēju savai mājai, tad tos par izdevīgu cenu atradīsi interneta veikalā 220.lv. Putekļu sūcēji interneta veikalā pieejami visdažādākajās cenu kategorijās un to modeļu klāsts ir gana plašs, lai ko sev atbilstošu tajā atrastu ikviens interesents.
  • Pievērs uzmanību paklāja stūriem. Ja paklājs kalpojis ilgāku laiku, tā stūri mēdz atliekties uz augšu. Tas notiek tādēļ, ka ap tiem bieži vien aizķeras vai paklāja smaguma centrs izvietojies paklāja vidū. Lai tā negadītos un stūri labi piegultu virsmai, paklāju profilaktiski vajadzētu sarullēt un ļaut tam šādā veidā nostāvēt vismaz diennakti. Šādā veidā paklāja audums smaguma ietekmē izlīdzināsies un tā stūri vairs nelocīsies uz augšu. Bieži vien šādos gadījumos uz atliektajiem paklāja stūriem tiek izvietoti smagi priekšmeti, tomēr šis risinājums nestrādās ilgtermiņā, tiklīdz slogs tiks noņemts, arī paklāja stūri alocīsies iepriekšējā stāvoklī.
  • Ķīmiskā tīrīšana un tiešie saules stari. Neskatoties uz ikdienas kopšanu, paklāju vismaz reizi gadā vajadzētu nodot ķīmiskajā tīrītavā. Tas nepieciešams, lai pilnībā atbrīvotos no traipiem un putekļiem, kas sakrājušies paklāja auduma šķiedrās, turklāt ķīmiskā tīrītavā jebkurš paklājs atgūs sākotnējo krāsu un izskatu, ko tas bieži vien zaudē pārāk rūpīgas kopšanas rezultātā.Lai nodrošinātu paklāja krāsas noturību, īpaša vērība jāpievērš tam, vai uz tā pārāk bieži nespīd tieši saules stari, kas var izraisīt auduma balēšanu. Tādēļ vietās, kur paklāju visvairāk apspīd saule, vajadzētu nodrošināt ēnu, piemēram, dienas saulainajā daļā, aizdarot žalūzijas vai aizvelkot nakts aizkarus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!