Foto: Publicitātes foto
Laika ēst gatavošanai man parasti nav daudz, un, ja nu tāds pēkšņi rodas, tad vienmēr pavisam nedaudz - tieši tāpēc kā uzkodu esmu iecienījusi augļus. No tiem ikdienā uzturā visbiežāk lietoju banānus, jo tos var ērti notiesāt, piemēram, autobusā, kad braucu no Valmieras uz filmēšanos Rīgā un atpakaļ, turklāt no banāniem ātri rodas sāta sajūta.

Taču, iegādājoties augļus lielveikalā, ne vienmēr pieturos tikai pie tradicionālajām vērtībām - mēdzu būt arī ļoti „ziņkārīga" un esmu nogaršojusi visus eksotiskos augļus, kuri parādās lielāko "Maxima" veikalu plauktos. Kolēģi un citi pircēji man pat bieži vaicā - kas tas tāds ir un kā garšo?

Blakus ierastajiem āboliem, banāniem, bumbieriem, apelsīniem, ananāsiem, kivi un citiem augļiem lielākajos "Maxima" veikalos var atrast dažādus gardus un eksotiskus "skaistuļus" - piemēram, karambolu, kas pēc izskata atgādina zvaigznīti un lieliski noder saldo un ne tikai saldo ēdienu dekorēšanai. Karambolu tikpat labi var ēst arī ar visu mizu kā ābolu - tās garša nedaudz atgādina ērkšķogu svaigumu.

Mans pēdējā laika atradums ir pitaija jeb pūķa auglis - ļoti eksotisks skaistulis rozā krāsā. Tā mīkstums ir balts, maigs un it kā pildīts ar melnām magoņu sēkliņām. Pitaiju var, piemēram, vienkārši pārgriezt uz pusēm un, ēdot ar karoti, izbaudīt šo gardo viduci. Iesaku šo augli pirms ēšanas atdzesēt, lai ir vēl garšīgāk.

No citrusaugļiem visvairāk esmu iecienījusi kumkvatu - lielisku diētisko šķiedrvielu un C vitamīna avotu. Kumkvats vienlīdz labi derēs kā piedeva gan desertam, gan siltajiem ēdieniem, piemēram, zivju un putnu gaļas ēdieniem, kā arī cepešiem. Sasaldētus kumkvatus var lietot atspirdzinošos dzērienos ledus gabaliņu vietā.

Esmu iecienījusi arī sulīgās un pikanti saldās vīģes, ar kurām var gan dekorēt kūkas, gan arī ēst ar vītinātu gaļu - līdzīgi kā melones. Tāpat reizēm iegādājos papaijas, kuras vislabāk garšo svaigas, bet jo īpaši vērtīgas ir gaļas marinēšanai, jo, ja marinādei pievieno rīvētu papaiju, gaļa ātrāk kļūst mīksta.

Vēl viens mans atklājums ir eksotiskā paskata auglis mangostāns - kā izrādās, šo gardumu bieži dēvē arī par augļu karali. Mangostāna daiviņas var izmantot gan kā gardu uzkodu, gan kā piedevu pie šampanieša vai zemeņu un aveņu mērcēs.

Un tad vēl līčas un rambutans, un mango, un... Vasaras karstumā šie augļi no veikalu plauktiem ir atsvaidzinoša uzkoda, bet aukstajos mēnešos - īpaša bagātība, jo pie mums tik ilgi ir dziļš sniegs un maz saules.

Manas receptes ar parastajiem vai eksotiskajiem augļiem ir ļoti vienkāršas - ideāli piemērotas tiem, kam ikdienā ir maz laika virtuves darbiem.

Sastāvdaļas:

Bumbieris (var būt ciets, īpaši piemērota šķirne "Williams")

Saldējums vai putukrējums servēšanai

Sīrupam:

  • Glāze granātu sulas vai porto vīna
  • Pusglāze "Muscovado" brūnā cukura
  • Standziņa kanēļa vai malts kanēlis

Pagatavošana un pasniegšana:

Bumbieri pārgriež gareniski uz pusēm, izņem serdi, var mizot, var nemizot. Iegriež gareniski, tievos galus atstājot nesagrieztus, lai pēc tam var atraktīvi izkārtot vēdekļveidīgi uz šķīvja. Mazā katliņā lej sulu vai vīnu, pievieno cukuru, kanēli. Visu uzvāra, tad uzmanīgi ievieto iegriezto bumbieri un apvāra 5 minūtes. Jāizmanto maza izmēra katliņš, lai bumbieris būtu apklāts ar sīrupu. Vēl 5 minūtes patur sīrupā, tad ņem laukā. Sīrupu vēl pavāra, līdz tas nedaudz sabiezē.

Kad bumbieris un sīrups atdzesēts, bumbieri servē ar saldējuma bumbiņām un pārlej ar sīrupu. Atlikušo sīrupu atšķaida ar ūdeni dzērienam.

Sastāvdaļas:

Tamarinda pākstis (viena kārbiņa - 500g)
3 glāzes ūdens
3 tējkarotes smalki rīvēta ingvera
2 tējkarotes apceptu smalku ķimeņu
3 ēdamkarotes brūnā cukura
Citrona šķēlītes rotāšanai
Ledus

Pagatavošana un pasniegšana:

Tamarinda pākstis izloba, salauza mazos gabaliņos un vāra mazā ūdens daudzumā, tad izrīvē caur sietu. Sietiņā paliek sēklas, bet mīkstumus jācenšas izrīvēt. Tad pievieno cukuru un ingveru, ķimenes. Nostādina 15 minūtes, vēlreiz izkāš caur sietu, atšķaida ar 1 litru auksta ūdens, pievieno ledu un rotā ar citronu.

Par autori:

Regīna Devīte ir Valmieras teātra aktrise, Latvijas iedzīvotājiem vairāk pazīstama kā Latvijas seriāla "UgunsGrēks" kolorītā varone Zenta. Patīk gan vienkārši ēdieni, gan eksperimenti ar dažādiem produktiem un garšām.

Foto: Irēna Mečņika

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!