Foto: Shutterstock
15. oktobrī tiek svinēta Pasaules roku mazgāšanas diena. Pareiza roku higiēna ir viens no efektīvākajiem un vienkāršākajiem infekcijas slimību profilakses pasākumiem, kas īpaši būtiski ir šobrīd, kad Latvijā ir sākusies gripas sezona, kā arī novērojams straujš Covid-19 izplatības pieaugums. Turklāt arī saslimstība ar vēdera vīrusiem pieaug tieši rudens un ziemas sezonā. Tādēļ par pareizu roku higiēnu stāsta "Benu" aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Roku higiēnai – JĀ!

Regulāra un pareiza roku mazgāšana un roku dezinfekcija sabiedriskās vietās ievērojami samazina iespēju saslimt ar Covid-19, gripu, kā arī vēdera vīrusiem – Norvalku jeb norovīrusu, rotavīrusu un enterovīrusiem. Inficēšanās un vīrusa izplatība visbiežāk notiek pēc kontakta ar vīrusa pārnēsātāju un tā aiztiktajiem priekšmetiem. Nenomazgājot vai nenodezinficējot rokas, infekcija caur muti nonāk organismā, kur tā sāk izplatīties.

Kad nepieciešama roku dezinfekcija?

Pareiza roku higiēna ietver roku mazgāšanu, kā arī roku dezinfekciju, kas īpaši svarīga ir sabiedriskās vietās, kad nav pieejamas ziepes un tīrs, tekošs ūdens, piemēram, pēc pieskaršanās biežāk izmantotajām koplietošanas virsmām (durvju rokturi, gaismas slēdži un lifta pogas, stieņi sabiedriskajā transportā, publiski lietojami ekrāni pakomātiem un autostāvvietu automātiem, skaidras naudas darījumi un PIN koda ievadīšana). Savukārt mājās īpaša uzmanība jāpievērš ūdens krānu, tualetes podu, durvju rokturu, telefonu ekrānu un galda virsmu dezinfekcijai, kā arī trauku un apģērba mazgāšanai. Speciāliste skaidro, ka pēc ēdienreizēm nepieciešama trauku mazgāšana vismaz 70oC temperatūrā, savukārt, ja mājās ir infekciju vai Covid-19 slimnieks, tad tā gultasveļa un apģērbs veļas mašīnā jāmazgā visaugstākajā iespējamajā temperatūrā (70-90 o C).

Pareizas roku dezinfekcijas soļi

Ja mugurā ir apģērbs ar garām piedurknēm, vispirms nepieciešams tās atlocīt uz augšu un uzklāt tik daudz dezinfekcijas līdzekļa, lai varētu ar to samitrināt visu roku. Pēc tam ar dezinfekcijas līdzekli ir rūpīgi jāapstrādā roku virsmas – plaukstas un to virspuses, plaukstu locītavas, pirkstgali, kā arī īpaša uzmanība jāpievērš īkšķiem un pirkstu ārējām virsmām. Jāatceras, ka pēc roku dezinfekcijas nedrīkst ar rokām aizskart sevi, apģērbu, mobilo telefonu vai citas nedezinficētas virsmas, jo pretējā gadījumā atkal ir jāveic roku dezinfekcija.

Kādu dezinfekcijas līdzekli izvēlēties?

Farmaceite Ozoliņa skaidro, ka tas, ko tautas valodā sauc par šņabi, roku dezinfekcijai nederēs, jo, ja spirts tiek atšķaidīts zemāk par 50 grādiem, tam samazinās baktericīdās īpašības, respektīvi, vīrusa daļiņas netiek iznīcinātas pilnībā. Ikdienas vajadzībām, kad nav pieejamas ziepes, roku dezinfekcijai pietiks ar 70% etanolu saturošu šķīdumu. Lai nesausinātu roku ādu, vēlams, lai līdzeklim klāt ir arī glicerīns, kas veic arī ādas mitrināšanas funkciju. Savukārt virsmu un telpu uzkopšanai var izmantot 0,5% nātrija hipohlorīta šķīdumu, kuru mājas apstākļos var pagatavot no drēbju balinātāja (tā sastāvā ir 5% nātrija hipohlorīts), vai 70% etanola jeb spirta šķīdumu.

"Benu" aptieka aicina – Pasaules roku mazgāšanas dienā parūpējies par savu roku higiēnu!

No 12. līdz 18. oktobrim "Benu" aptiekās roku dezinfekcijas līdzekli "Amrita" iegādājies par īpaši izdevīgu cenu – tikai 0,49 eiro!


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!