Foto: Shutterstock
Mutes dobuma veselība ikdienā ne vienmēr tiek pietiekami novērtēta, bet ir ārkārtīgi svarīga ne tikai kopīgajā cilvēka labsajūtā, bet arī vispārējās dzīves kvalitātes saglabāšanā. Gadās, ka par to aizdomājamies tikai tad, kad saskaramies ar problēmām – sliktu elpu, sāpēm vai citām nepatīkamām sajūtām –, bet mute gluži tāpat kā viss ķermenis prasa rūpes ik dienas.

Mutes dobums ir kā cilvēka veselības spogulis, un ir svarīgi par to rūpēties – mutes gļotāda atšķiras no pārējās ādas, jo tai nav raksturīga nekāda keratinizācija (pārragošanās), toties tajā ir daudz receptoru, kuri mums ir nepieciešami garšas, pieskārienu un temperatūras sajušanai.

Mutes dobumā var atklāt daudzu dažādu veidu baktērijas, kas palīdz līdzsvarot mutes dobuma mikrofloru, tomēr dažkārt, kad šis līdzsvars ir traucēts, dažas no šīm baktērijām var būt kaitīgas zobiem un gļotādai – tās sintezē toksīnus, kas kairina smaganas un var izraisīt mutes iekaisumu. Mutes dobums saskaras gan ar ieelpoto gaisu, gan uzturu – tātad arī ar daudziem mikroorganismiem. Vairums no tiem ir nekaitīgi, un imūnsistēma šīs baktērijas spēj kontrolēt, tomēr, ja netiek nodrošināta pareiza mutes higiēna, baktēriju skaits var sasniegt tādu līmeni, kad ir iespējamas mutes infekcijas.

Nelieliem mutes gļotādas bojājumiem var būt arī citi iemesli, un tie var rasties, pat nejauši sev iekožot. Biežāk gan bojājumi ir saistīti ar nelielām ortodontisko skavu, citu zobu regulēšanas ierīču vai zobu protēžu radītām mutes traumām. Ortodontiskās skavas sāpes parasti rada savilkšanas dienā. Vēlāk tās pāriet, tomēr skavas var radīt čūlas, piemēram, mutes priekšējā daļā, kur tiek saskrāpēta gļotāda. Šādas traumas noteikti nedrīkst ignorēt, un stomatologs vai ortodonts pacientam var izsniegt caurspīdīgu vasku uzklāšanai uz problemātiskās ortodontiskās skavas. Pareizi ārstējot, sāpes pāries, bojātā vieta būs aizsargāta no infekcijām un gļotādas trauma sadzīs.

Protēžu valkātājiem bieža problēma ir slikti pieguļošas protēzes, kas rada sāpes. Kad protēze ērti piekļaujas smaganām un neizslīd no vietas, sāpes nevajadzētu just, bet, kad protēze sāk berzt smaganas, rodas iekaisums un tūska. Ja šīs patoloģijas netiek ārstētas, protēžu valkāšana var kļūt mokoša un ietekmēt jūsu dzīves kvalitāti, tāpēc problēmu gadījumā vajadzētu atrast laiku un iespēju vērsties pie speciālistiem, lai kopīgi rastu risinājumu.

Kā pareizi rūpēties par mutes higiēnu?

Visefektīvākais mutes gļotādas veselības saglabāšanas veids ir rūpīga mutes higiēna – regulāra zobu tīrīšana, zobu diega un mutes skalojamo līdzekļu lietošana. Tāpat būtiska nozīme mutes veselībā ir pareizam uzturam. Pirmkārt, ikdienas gaitās ir nepieciešams atcerēties uzņemt pietiekami daudz šķidruma, kā arī iespēju robežās izvairīties no saldiem ēdieniem un našķiem, kā arī skābiem pārtikas produktiem.

Ikdienas rūpes par mutes higiēnu arī ir būtiska mutes čūlu un gļotādas bojājumu profilakses daļa. Tiesa, zobu tīrīšana ar zobubirsti vai diegu var nejauši radīt sīkas traumas. Protams, tas nenozīmē, ka no tās būtu jāatsakās, bet ir jāņem vērā daži viegli realizējami padomi.

Ja izvēlaties zobu suku, labāk izvēlieties tādu, kam ir maza galviņa un rokā ērti satverams rokturis.

Zobi ir jātīra divreiz dienā vismaz pa divām minūtēm, izmantojot fluorīdu saturošu zobu pastu.

Jātīra maigi, jo spēcīga tīrīšana un nolietotas zobubirstes var bojāt zobu emalju.

Zobu starpas var tīrīt ar zobu diegu vai īpašu birstīti zobu starpām. Tā ir piemērota pat ļoti tuvu novietotiem zobiem. Ja stomatologs vai higiēnists iesaka izmantot birstīti zobu starpām, viņš ieteiks arī piemēroto lielumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!