Foto: Privātā arhīva foto
Dagnija Brūvere Latvijā ir pazīstama gan kā grima māksliniece un stila konsultante, gan kā veselīga dzīvesveida veicinātāja, kas aizsāka emocionālās un fiziskās attīrīšanās kustību "Sulu kūres". Tagad Dagnija vada restorānu "Tiirs", dejo un turpina sevi izzināt. Viņa ir pārliecināta, ka būt veselam nozīmē rūpēties par savu ķermeni un garu 24 stundas diennaktī.

Dagnija nodarbojas ar dažādu veselības programmu izstrādi un realizēšanu, gan piegādājot sava restorāna klientiem veselīgu ēdienu visai dienai, gan organizējot "Sulu kūres" un citas aktivitātes. "Tas, ko mēs tur darām, ir, nevis par katru cenu notievēt, kas, bez šaubām sievietei un ne tikai ir ļoti būtiski. Sulu kūres ir par to, lai harmonizētu sevi, lai iegūtu labu labsajūtu, ilgtspēju un harmoniju ilgtermiņā," stāsta Dagnija, piebilstot, ka veselība ir jautājums, par ko cilvēki reti aizdomājas jaunībā.

Viņa ir pārliecināta, ka jauniešiem 20-30 gadu vecumā daudz būtiskāk ir pieaugt, veidot karjeru, dibināt ģimeni, iekārtot mājas un iegādāties auto, bet vēlāk cilvēks sāk tiekties pēc laimes, veselības un harmonijas, un viņa cenšas palīdzēt to sasniegt. "Ne visi pusmūža cilvēki ir laimīgi, arī veci cilvēki ne, būsim godīgi," saka Dagnija, piebilstot, ka cilvēks, kam ir veselības problēmas, fiziski nevar justies labi.

Dagnija atklāj, ka pievērsusies veselīgam dzīvesveidam, jo nejutās labi savā ķermenī, bieži bija nogurusi. "Man nepatika arī būt resnai," viņa piebilst, paskaidrojot, ka mēģinājumi uzlabot pašsajūtu noveda pie pieņemšanās svarā. Tad viņa nolēma atteikties no gaļas lietošanas uzturā, kas palīdzēja atgūt enerģiju un uzturēt sevi formā.

Pēc tam pagrieziens karjerā šķita loģisks, jo iepriekšējā nodarbe sāka šķist garlaicīga. "Es sapratu, ka man neinteresē, kas ir cilvēkam mugurā, un tad jautājums ir – kāda es esmu stiliste, kāda es esmu padomdevēja? Nu kas es par stilisti? Kam tas ir vajadzīgs? Mani interesē saruna, mani interesē nu teiksim tēmas, ko apspriedīsim. Tur ir. Tur ir kaut kas foršs tajā visā." Tā Dagnija sāka meklēt jaunus veidus, kā sevi realizēt. Pirmais solis bija "Sulu kūres" organizēšana, kam sekoja mācīšanās un sevis pilnveidošana.

Dzīvot ar prieku un neapstāties pie sasniegtā


Foto: Privātā arhīva foto
Arī pašlaik Dagnijas dzīve ir pilna pārmaiņām, un viņa ir pārliecināta, ka jādara tas, kas sagādā prieku un labsajūtu, nevis jāizvirza negrozāmi principi vai jāpakļaujas kādam noteiktam modelim. Lai uzturētu sevi formā, viņa ilgu laiku nodarbojās fitnesu, bet nu rod prieku dejā. " 50 gadu vecumā es sāku ar deju nodarboties, jo tajā brīdī es jau sapratu, ka fitness man vairs neder, es neķeru to prieku vairs. Deja parādīja man pilnīgi citu to, kā es varu justies, kā es varu izskatīties."

Pavisam nesen viņa sākusi apmeklēt arī baleta nodarbības, jo tas palīdz uzlabot dejas tehniku. "Varbūt neviens nekad neredzēs, kā es dejoju, un tam nav nozīmes, bet es aizeju tur un es "ķeru kaifu"," par dejošanu saka Dagnija.

Viņa vada restorānu "Tiirs", kur ne vien ir iespējams veselīgi paēst, bet ar tā palīdzību uzsākt veselības programmu, kuras ietvaros uz mājām tiek piegādāts ēdiens, ko baudīt visas dienas garumā. Restorāna rekonstrukcijas laikā klientiem pieejamas tikai ēdienu piegādes uz mājām. Ēdienu izstrādē izmantoti principi, kam seko arī pati Dagnija. "Es ļoti labi jūtos bez glutēna un bez laktozes. Svaru var zaudēt, izvairoties no dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām un baltajiem miltiem. Nu tas nav nekas oriģināls! Tas ir tas veids, kā mēs piedāvājam cilvēkiem labi justies.

Mums ir klienti, kam mēs katru dienu piegādājam paku, kas sastāv no pieciem ēdieniem. Pamatlieta tomēr ir svara samazināšana, bet cilvēkiem gribas garšīgi." Piedāvājumā ir gan veģetāri un vegāniski ēdieni, gan gaļa un zivis. Dagnija piebilst, ka pievērš lielu uzmanību ēdiena noformējumam, lai cilvēkiem, kas uzturā nelieto gaļu, būtu iespēja ēdienu baudīt arī ar acīm. "Man gribētos vairāk tās estētikas, jo veģetāriešu ēstuves vairāk tādā hipsterīgā stilā ir." Viņa gan nosmej, ka tas ir tikai viņas personīgais viedoklis par to, kāds ēdiena izskats ir skaistāks.

Dagnija gūst prieku no tā, ka viņas darbs palīdz citiem justies labi. Viņa norāda, ka pašlaik viņai ir citādākas prioritātes nekā jaunībā. "Tu jau esi realizējies tajā pirmajā dzīves pusē," stāsta Dagnija. Tagad viņa cenšoties "gūt prieku un darīt to, kas patīk."

Cilvēkiem izskats rūp vairāk nekā veselība


Foto: Privātā arhīva foto
"Ko es esmu pamanījusi veselības programmās? Tas, vairāk vai mazāk, ir kampaņveidīgi," stāsta Dagnija. Cilvēks vēlas notievēt, un tad viņš uz laiku maina savus ēšanas paradumus. Kad atrod sev piemērotāko metodi, viņš tai seko, sasniedz rezultātu un atgriežas pie vecajiem ieradumiem. "Es esmu par tiekšanos integrēt šīs lietas kā dzīvesveidu, nu teiksim – ēšanu, fizisko aktivitāti," stāsta Dagnija, piebilstot, ka tikai tad, kad tas ir dzīvesveids, tas atmaksājas.

Tiesa, ne visiem rūp savs izskats un ne visiem ir jācenšas būt slaidiem, un ne visi jūtas slikti par kādu lieku kilogramu, ne visiem traucē nedaudz palielināts svars. "Man tas traucē," saka Dagnija, "ir cilvēki, kam netraucē, un zināmā mērā es viņus varu apskaust, jo viņi nejūtas saistīti." Viņa gan piebilst, ka liekais svars negatīvi ietekmē cilvēku veselību un fizisko pašsajūtu, tāpēc, lai labi justos, no tā parasti tomēr ir ieteicams atbrīvoties.

Tiesa, arī tad, ja cilvēks savā ķermenī nejūtas labi, viņam ne vienmēr izdodas sasniegt izvirzītos mērķus. "Problēma ir laika trūkums un tas, ka nav mērķa – būt veselam. Ja tev nav mērķa būt veselam, tad tu nebūsi, un ne jau visi saista šīs programmas ar veselību. Vairāk saista ar to svara samazināšanu. "Gribu nomest svaru", "gribu būt tieva" vai kaut kā tā, bet "es gribu būt vesela" – ne vienmēr."

Lai atrastu savu ceļu uz veselību un harmoniju, jāizmēģina viss


Foto: Shutterstock
Dagnija uzsver, ka labas pašsajūtas un veselības pamatā ir trīs lietas: veselīgs uzturs, fiziskās aktivitātes un sevis izzināšana. Tomēr sacīt, ka visiem ir jāseko vieniem un tiem pašiem nosacījumiem un jādara viens un tas pats, nevar – kas der un patīk vienam, var nepalīdzēt citam. "Es esmu par to brīvo izvēli, jo mums katram konkrētā dzīves posmā der kaut kas atšķirīgs." Viņa neēd gaļu, bet neuzskata, ka viņas izvēle ir kaut kādā veidā labāka par citu cilvēku uztura paradumiem. Atteikšanās no gaļas viņai vienkārši palīdz justies labi. "Es esmu saskaņā ar sevi, es izvēlos veģetāru ēdienu, bet tas nav principiāli, tas nav fanātiski."

Tāpat viņa arī neapgalvo, ka nekad savā dzīvē neēdīs gaļu un nemainīs savus uztura paradumus: "Es nekad neliegšu sev to, kas man ir vajadzīgs. Tikai tāpēc, ka citu acīs izskatītos labāka? Nu nē taču! Es esmu bieži saskārusies ar to, ka vegāni un veģetārieši domā, ka viņi ir kaut kādā veidā pārāki par tiem cilvēkiem, kas gaļu ēd."

Dagnija ir pārliecināta, ka cilvēki var būt un ir brīnišķīgi, neatkarīgi no tā, ko viņi ēd. To, kāpēc ir cilvēki, kas kritizē citus par viņu uztura paradumiem, Dagnija neizprot: "Es domāju – kur tik augstprātīgi? No kurienes? Kāda starpība? Tu priecājies, ka tu labi jūties ar to, kas tev ir un liec mieru citiem."

Kā laimes un veselības pamatu viņa redz veselīgu uzturu, fiziskās aktivitātes un emocionālo harmoniju, tomēr vienotas formulas, kā to sasniegt, viņasprāt, nav. "To nevar iegūt vienā dienā – galīgi nē. Visu laiku ir kaut kas jāmaina." Jāpiebilst, ka pārmaiņas nepieciešamas ne vien uzturā, bet arī fiziskajās aktivitātēs un citās jomās.

Jāpiebilst, ka Dagnija ir pārliecināta – par fiziskajām aktivitātēm un veselīgu uzturu nozīmīgāka tomēr ir harmonija un sevis izprašana. "Bez sevis izzināšanas nestrādās ne pirmais, ne otrais. Viss tas strādā saistīti, un tad mēs varam saprast, kas vislabāk der tev vai man, kā mēs vislabāk jūtamies. Viss ir jāizmēģina, jo, ja tu neizmēģināsi, tu jau nekad nezināsi. Tikai izmēģinot, mēs varam nonākt pie izpratnes un neieslīgt fanātismā." Tieši emocionālais līdzsvars palīdzēs pieturēties pie veselīga dzīvesveida praksēm ilgtermiņā un izvairīties no dažādām "tievēšanas kampaņām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!