Foto: Privātais arhīvs
Neraugoties uz to, ka šis laiks Latvijai un ikvienam no mums ir īpašs, dzīvojot šeit un ieslīgstot daudziem tik zināmajā rutīnā, iespējams, neatliek mirklis pienācīgi novērtēt visu labo. Tieši tāpēc piedāvājām septiņu ārzemju latviešu dāmu stāstus, kuras Latvijā nav dzīvojušas visu mūžu, tāpēc raugās uz lietām ar citu skatu un atgādina par visu pozitīvo, kas dažkārt mums šķiet tik pašsaprotams.

Jūlija Giforda: 18. novembrī ir jāizjūt pateicība par to, ka tagad mums ir brīvība

Kanādas latviete Jūlija Giforda par savām mājām Latviju sauc jau 11 gadus. Lai arī kādam tas var šķist samērā maz, viņa šajos gados paspējusi iegūt un citiem sniegt neizmērojamu patriotisko lādiņu – pavadīti vairāki gadi tautisko deju soļu ritmos, spēlēta kokle un radīts patriotisks zīmols. Vērts piebilst arī to, ka iegūta Latvijas pilsonība.

Foto: Privātais arhīvs

"18. novembris man saistās ar brīvību. Kāpēc es vispār dzimu Kanādā? Tāpēc, ka tā tas nebija paredzēts. Tāpēc, ka mani vecvecāki bēga un tāpēc arī mana mamma neatgriezās, jo viņa arī dzima bēgļu gaitās. Latvieši visi ir cietuši šī fakta dēļ – nevienam nav bijis viegli. Tieši tāpēc 18. novembrī ir jāizjūt pateicība par to, ka tagad mums ir brīvība. Man kādreiz bija tāda jaka, kurai klāt bija piesprausts gan maziņš Latvijas karodziņš, gan auseklītis. Es to nēsāju, kad vien gribēju – rudenī, ziemā, pavasarī... Latvijā, diemžēl, parasti šos karodziņus pie mēteļiem piesprauž tikai to vienu nedēļu. Tad ir jājautā, kāda veidā mēs izjūtam patriotismu. Vai mēs esam patriotiski tikai vienu nedēļu un pēc tam par to piemirstam, vai varbūt mums pat to ārēji nevajag izrādīt un tas katram ir iekšā sevī..."

Bet kādi ir latvieši? "Man liekas, ka latviešiem ir tāda īpatnība, ka ir bail sevi pozicionēt pozitīvā gaismā. Ir bail sevi reklamēt – neuzticas vai nav pārliecināti. Varbūt domā, ka pārmetīs – ka latviešiem nepatīk, ka citi latvieši priecājas."

Vairāk lasi šeit


Imanta Nīgale: latvieši ir ļoti gudri, spējīgi, bet bieži pārāk zemu sevi novērtē

Foto: Privātais arhīvs

Ulrika Kestere: Latvijā ir ļoti daudz labu ēdienu, kas nav nekur citur

Foto: Privātais arhīvs

Ļesja Bogačova: organizācija te ir par soli uz priekšu, tādēļ dzīve palika tikai vieglāka

Foto: Privātais arhīvs

Karolīna Gonsovska: man patīk latvieši, jo viņi nelien tev dvēselē

Foto: Ольга Савина

Rita Harisone: kad es augu, Latvija bija tāda pasaku zeme

Foto: Privātais arhīvs

Sandra Kļaviņa: esot šeit, es varu savu latvietību izpaust katru minūti

Foto: Privātais arhīvs
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!