Foto: AFP/Scanpix
Šķiet Elenu Dedženeresu zina visā pasaulē – viņas pozitīvo un enerģisko personību mīl un apbrīno gan lieli, gan mazi. Šobrīd viņa ir ēterā jau 12 gadus, Elenas šovs "The Ellen DeGeneres Show" darbojas kopš 2003. gada, bet, kā sākās viņas ceļš uz slavas virsotnēm un pasaules atzinību? Elena nāk no Ņuorleānas, kur nodzīvojusi pirmos 13 savas dzīves gadus.

Darboties kā stand up komiķe Elena sāka pēc vidusskolas un dažu gadu laikā ieguva titulu "Smieklīgākais cilvēks Amerikā". 1994. gadā Elena sāka spēlēt komēdijseriālā, kas tika nosaukts viņas pašas vārdā "Elena", un uzņemšanas laikā viņa nāca klajā ar paziņojumu, ka ir homoseksuāla gan seriālā, gan reālajā dzīvē. Tagad Elenas īpašumā jau ir vairākas Emmy balvas, un viņa veiksmīgi turpina darboties savā sarunu šovā un ir vadījusi citus vērienīgus notikumus.

Vairāk par Elenas dzīvi uzzini raksta turpinājumā – šoreiz rubrikas Sievietes vēsturē ietvaros Viņa.lv iepazīstinās ar iedvesmojošās komiķes mūža gājumu un tā spilgtākajiem notikumiem.

Dzimusi 1958. gada 26. janvārī apdrošināšanas speciālista un nekustamo īpašumu mākleres ģimenē, kas, Elenai esot 16 gadus vecai, tika šķirta, Elena jau bērnībā izcēlās ar ievērojamām runas dāvanām un spēju iepriecināt apkārtējos. Pēc mātes, kura gan ātri vien pamanījās apprecēties vēlreiz, šķiršanās no Elenas tēva, pusaudze kopā ar viņu un savu patēvu, kā arī brāli, pārcēlās uz Teksasu.

Absolvējot vidusskolu, Elēna uzsāka studijas Ņūorleānas Universitātē, apgūstot komunikācijas zinātnes, taču jau pēc pirmā semestra no augstskolas izstājās. Mainot vienu darbu pēc otra, Elena kļuva par stand up komēdiju aktrisi, uzstājoties teju visos bāros un klubos, kas komiķei bija gatavi atvēlēt skatuvi un kaut dažus ieinteresētus klausītājus.

Elenas ticība sev un apziņa, ka dalība stand up komēdijās ir tieši tas, ar ko viņa vēlas nodarboties visu mūžu, nesa cerētos panākumus – pēc Amerikas apceļošanas, uzstājoties dažādās pilsētās un gūstot prāvu fanu pulciņu, astoņdesmito gadu sākumā Elena tik nodēvēta par smieklīgāko amerikānieti, kā arī ieguva ekskluzīvu iespēju piedalīties populāru raidījumu un seriālu filmēšanā.

Tiesa, pirmie soļi Elenas aktrises karjerā nebija pārlieku veiksmīgi, taču, neatmetot ar roku saviem mērķiem, komiķe tomēr izcīnīja iespēju sevi pierādīt. Elenas veiksmes stāsts aizsākās 1994. gadā, kad aktrise sāka filmēties seriālā Ellen, kas šādi tika nosaukts par godu viņai.

Savukārt 1997. gadā Elena pārsteidza ASV televīzijas skatītājus, atklājot, ka ir homoseksuāla. Tas ietekmēja reitingus un seriāla filmēšanu nācās pārtraukt, Elenai atgriežoties uz stand up komēdiju skatuves. Jāpiebilst, ka 2001. gadā notika vājš mēģinājums atsākt seriāla filmēšanu, taču ieceres palika bez panākumiem un mazās skatītāju atsaucības dēļ šova filmēšana tika pārtraukta uz visiem laikiem.

Lieki nepārdzīvojot par šo neveiksmi, Elena 2003. gadā sāka vadīt šobrīd plaši pazīstamo raidījumu – sarunu šovu Ellen: The Ellen DeGeneres Show, kas piedzīvoja pārsteidzošus panākumus. Asprātīgā pārraide uzstādīja arī komerciālus rekordus, reitingiem esot krietni augstākiem, nekā gaidīts. Tā rezultātā jau pirmajās trīs šova sezonās Elena ieguva 15 Emmy balvas, raidījumam kļūstot par pirmo sarunu šovu televīzijas vēsturē, kas balvas ieguvis tik īsā laikā.

Protams, nav izpalikuši arī Elenas panākumi – viņas vārds ir kļuvis par sava veida zīmolu, savukārt komiķes klātbūtne – neiztrūkstoša smalkākajos Amerikas šovbiznesa notikumos.

Jāpiebilst, ka komiķe, līdztekus televīzijas seriāliem un stand up komēdijām, ir filmējusies arī vairākās filmās. Piemēram, ironiskajā melnajā komēdijā Mr. Wrong, kā arī If These Walls Could Talk 2, kurā tika uzņemta arī sabiedrības apspriestā Elenas mīlas aina ar aktrisi Šāronu Stounu.

Ņemot vērā komiķes homoseksuālo orientāciju, Elena ir arī aktīva geju un lesbiešu tiesību aizstāve. Savā privātajā dzīvē komiķe laimi reiz rada ar aktrisi Anni Heku, pārim iegādājoties pat kopīgu mājokli Losandželosā un apspriežot kāzu plānus. Tiesa, 2000. gadā šīs attiecības tomēr pajuka.

Pēc vairākām nenopietnām attiecībām, Ellena saistījās ar aktrisi Poršu de Rossi, ar kuru pēc četru gadu kopdzīves 2008. gadā apprecējās, sarīkojot iespaidīgas kāzu svinības.

Elena pērn iekļauta žurnāla Forbes 50 pasaules ietekmīgāko sieviešu topā, kā arī ierindojas neskaitāmos citos veiksminieku un jomas profesionāļu sarakstos.

Vairāk par komiķes dzīves gājumu, tā veiksmēm un neveiksmēm, kā arī spilgtākajiem piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem uzzināsi, skatoties biogrāfisko filmu par aktrises mūžu "Cilvēkstāsti: Elena Dedženeresa" kanālā STV Pirmā! 29. februārī pulksten 21.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Biography.com, Imdb.com, Ellentv.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!