Foto: Elvis Butrims
Lina audumu mūsu senči ir izmantojuši jau gadu simtiem, bet lins arvien atrod savu vietu arī mūsdienu apģērbu plauktos. Šis audums ne vienam vien latvietim asociējas ar ko tautisku, dabai un zemei tuvu. Nenoliedzami, uzvelkot lina apģērbu, neviļus pārņem neizmērojams spēks, cēlums un lepnums. Tāpēc galvu gribas pacelt augstāk, kājas atstāt neapautas un vieglā solī doties pretī plašajai, skaistajai pasaulei.

Re, pēc desmit dienām jau katra latvieša tik ilgi gaidītie Līgo svētki. Kas gan var būt skaistāks par šo saulgriežu svinēšanu ērtā, vieglā un skaistā lina kleitiņā? Tas no tiesas ikvienai dāmai savienojumā ar pļavas ziedu vainadziņu liek izskatīties ļoti gaumīgi un neatvairāmi skaisti. Varbūt šogad arī tu vēlies iejusties šādā tēlā?

Madara Zepa, lina apģērbu zīmola "IDYLLO" radītāja, gan norāda, ka lina valkāšanas spektrs ir daudz plašāks par ierasto tautisko. Viņa iestājas par to, ka linu tā burvīgo īpašību dēļ var valkāt gan ziemā, gan vasarā, gan godos, gan ikdienas solī.

Kā dzima ideja par uzņēmuma dibināšanu?

Zīmols ir ļoti jauns – februārī svinējām gada jubileju –, bet doma par to jau ilgāku laiku bija manī. Noteikti tas, ka radām tērpus no lina, ir saistīts ar manu mīlestību pret šo materiālu, jo tajā mīt tik daudz izcilu īpašību, kā arī esmu liela Latvijas patriote, ļoti cienu mūsu kultūru un tautu. Mūsu senču senči jau izsenis ir iemīļojuši linu. Tajā ir kaut kas tik ļoti latvisks un tuvs mūsu tautai, ka pat nemanot apvieno paaudžu paaudzes. Mans sapnis bija radīt tērpus, kas nav klasiski tautiski ar izšūtām latvju zīmēm un etniskiem ornamentiem, bet gan parādīt, ka lins var būt arī mūsdienīgs un ļoti stilīgs ikdienas un svētku apģērbs.

Jebkura sieviete jebkurā vecumā grib justies skaista un šarmanta, bet mūsdienu ātrajā dzīves ritmā svarīgs ir arī ērtums un jušanās brīvai. Mūsu zīmols apvieno šīs divas būtiskās īpašības – skaistumu un ērtumu.

Kur smeļaties iedvesmu?

Sākotnēji mana izpratne par apģērbu un modi noteikti nāk no ģimenes, jo man ir brīnišķīgi harismātiska un sievišķīga mamma, kas mani iedvesmo un ir mācījusi man par skaisto un gaumīgo, pašai to varbūt pat neapzinoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!