Foto: Privātais ahīvs
Pazīstamā Latvijas modele Katerina Strogonova nolēmusi riskēt un izdot pirmo vietējo plus-size jeb lielo izmēru modeļu kalendāru. Visas izdevumā redzamās sievietes ir no Latvijas – neviena nekad nebija piedalījusies šāda tipa fotosesijās un visas ikdienā darbojas pavisam citās nozarēs – starp viņām ir skolotāja, friziere, uzņēmēja, mājsaimniece, grāmatvede. "Delfi Woman" stāsta, kā izlolota šī projekta ideja, kas to atbalstīja un kādus iespaidus guvusi radošā komanda.

"Mana nodarbošanās paredz tikšanos un komunikāciju ar cilvēkiem, turklāt pamatā – daiļā dzimuma pārstāvēm. Manuprāt, visas sievietes ir skaistas, ikvienai piemīt kas īpašs. Visapkārt daudz tiek runāts par viņu "nepilnībām", par kaut kādām no zila gaisa pagrābtām patiesībām un kompleksiem. Biju tik ļoti no tā visa piekususi, ka nolēmu parādīt, kādas esam mēs – "plus-size" meitenes," par savu ideju stāsta Katerina.

Par kalendāra modeli varēja kļūt jebkura sieviete, kas atbilst "plus-size" izmēram. Lai piedalītos projektā, bija vien jānosūta pieteikums.

Ar sociālo tīklu palīdzību Katerina atrada arī fotogrāfu, izvēloties Vladu Jodčiku. "Es nekļūdījos. Viņam ir īsts talants. Patiesībā formīgu sievieti ir jāprot uztvert psiholoģiski kā modeli, saskatīt viņas skaistumu un prast izcelt visus dotumus. Vladam šāda vīzija piemīt, bet galvenais – takta sajūta. Fotografēšanas laikā viņš ne reizi nepateica kādu frāzi, kas varētu aizskart, gluži pretēji – vairoja pārliecību, uzmundrināja ar vārdiem, iesaistījās procesā par visiem simts, ieteica pozas labākam kadram."

Pirmās fotosesijas bija augusta tveicē. Visas meitenes bildējās apakšveļā. Atbilstoši krāsu tipam katrai tika izvēlēts savs šifona auduma gabals (3-4 metri). Par grimu parūpējās Katerina, kas ir profesionāla vizāžiste.

Fotografēšanās vietas ar nolūku bija izvēlētas tādas, kurās apgrozās daudz cilvēku, – gan Lucavsala, gan Kronvalda parks, gan HES dambis, pat Nacionālās bibliotēkas foajē.

Foto: Privātais arhīvs

Katerina teic, ka garāmgājēji reaģējuši ar apbrīnu – stājušies, smaidījuši, fotografējuši ar telefonu, izteikuši komplimentus – "Meitenīt, drīkst, es jūs apprecēšu?", sajūsmā aizturējuši elpu un reizēm pat aplaudējuši. Turklāt gan sievietes, gan vīrieši.

"Vai jāskaidro, kādu pašpārliecības lādiņu tajā mirklī saņem sieviete? Tiek jaukti iekšējie bloki, seja izstaro pārliecinātību. Katra fotografēšanās sākās ar kautrēšanos, mulsumu, nepārliecību, neizpratni par to, kas jādara. Lai nu kurš, bet es šo sajūtu zinu – es trāpīju "plus-size" modeļu kategorijas attīstības sākumā Milānā 2008./2009. gadā. Cik reižu līdz tam es nebiju noraidījusi aicinājumus piedalīties fotosesijās, jo nebiju par sevi pārliecināta un skaidri zināju, ka neesmu ideāla un ar manām formām – tas ir pilnīgs nonsenss! Tagad, šo periodu atceroties, smejos, bet toreiz bija ne līdz smiekliem."

Veidojot Rīgas kalendāru, Katerina bija ne tikai visa procesa organizatore, bet arī modele. Tieši viņas foto rotās kalendāra vāku: "Mana fotosesija notika Nacionālās bibliotēkas foajē un ārpusē. Pārģērbos šifonā, fotogrāfs noregulēja gaismas un sākām. Gan foajē, gan uz ielas bija samērā daudz cilvēku, garāmgājēju reakcija 99 procentos gadījumu bija – interese, smaids, sajūsma, jo īpaši tajos brīžos, kad šifons tika plivināts un modele pacēlusies pirkstgalos."

Foto: Влад Иодчик

Katerina pieļauj, ka viņas sajūtas bijušas ne tik saasinātas kā pārējām projekta dalībniecēm, jo viņa pie fotosesijām jau pieradusi. "Mani nekas nemulsināja, patika pastiprinātā uzmanība – cilvēki skatījās, bildēja telefonos. Bija ļoti forši. Beigu beigās gan mums palūdza ātrāk beigt fotografēšanu, jo apkārtējie bija pārāk ieinteresēti tajā, ko darām."

Un tomēr pat tik draudzīga attieksme fotografēšanas laikā negarantē to, ka arī gala rezultāts tiks uztverts pozitīvi. "Nedaudz baidos no sabiedrības reakcijas, kā cilvēki uzņems to faktu, ka attēlos ir lielākas sievietes," Katerina bažījas.

To uzzināsim jau pavisam drīz – kalendārs tiks pabeigts oktobra beigās. "Nupat noslēdzām visu fotografēšanās procesu, tagad notiek foto atlase, pēc tam tās tiks apstrādātas, atdotas maketēšanai, apstiprināsim un laidīsim uz druku." Kalendāra izplatīšanas veidi pagaidām tiek apspriesti, bet ir skaidri zināms, ka visas dalībnieces dabūs vienu eksemplāru kā dāvanu. "Reālajā dzīvē jūs šīs meitenes, visticamāk, nemaz neatpazīsiet. To, cik viņas ir sievišķīgas, pārliecinātas par sevi, cik ļoti izstaro mīlestību un dabisku skaistumu, pagaidām esmu redzējusi tikai es un foto komanda."

'Visi – cilvēki kā cilvēki, bet es esmu superzvaigzne'

Foto: Влад Иодчик
Visām foto projekta dalībniecēm šī bija pirmā reize modeles lomā. Dažas meitenes atklāj "Delfi" savas sajūtas un iespaidus.

Anna

Foto: Влад Иодчик

Šī bija pacilājoša fotosesija – visās šī vārda nozīmēs. Lidoja audums, vējā plīvoja mati, ap mani tekāja lieliskā fotogrāfa asistente, piekārtojot apģērbu un iesakot, kā labāk nostāties. Garām palēninātā tempā virzījās ziņkārīgi gājēji, kas arī centās iespraukties kadrā. Tas viss bija nepierasti un savādi – ne jau bieži es parādos pilsētā, ietinusies caurspīdīga auduma gabalā.

Dodoties uz fotosesiju, biju pārliecināta, ka fotogrāfam ar mani būs jāmokās, jo modeles pieredze man ir nu ļoooooti maza. Bet laiks tik ātri paskrēja, es biju gatava darīt vēl un vēl.

Marina

Foto: Влад Иодчик

Protams, ka es kā cilvēks, kas šāda veida projektā piedalās pirmo reizi, pārdzīvoju un kautrējos. Taču komandai izdevās radīt tik ļoti nepiespiestu gaisotni, ka no prāta pazūd tas, kādēļ uz to nāci, tu jūties ērti un it kā to darītu ne pirmo reizi. Īpašs paldies fotogrāfam, kurš pacieta visas sievišķīgās kaprīzes un spēja caur objektīvu saskatīt katras sievietes skaistumu.

Inesa

Foto: Влад Иодчик

Pēdējā laikā ir ļoti populāra dziesma, kuras piedziedājumā ir vārdi "visi cilvēki kā cilvēki, bet es superzvaigzne". Tieši tā es jutos dienā pirms fotosesijas. Taču process bija grūts, jo īpaši sarežģīti bija atslābināties. Tagad es saprotu, kādēļ modeles gadiem mācās, lai izveidotu šiku portfolio. Īpašs paldies foto komandai, kas atbalstīja mani un pārējām dalībniecēm – bez tā nekas nebūtu sanācis. Paldies par atbalstu fotografēšanās dienā arī pārējām dalībniecēm – tas bija vērtīgi.

Šī man bija pirmā profesionālā fotosesija, pirmā pieredze. Man tas bija ļoti vērtīgi, jo guvu līdz šim nezināmas sajūtas. Kad viss beidzās, nopriecājos, bet burtiski pusstundu vēlāk prātā iešāvās doma, ka gribu vēl. Tādēļ turpmāk nebaidīšos un piedalīšos šāda veida pasākumos.

Gribu piebilst, ka fotosesija cēla manu pašvērtējumu, jo īpaši pēc tam, kad ieraudzīju profesionāla fotogrāfa kamerā attēlu – īpašs paldies viņam. Galu galā es tāpat nonācu pie secinājuma, ka visi cilvēki kā cilvēki, bet es – superzvaigzne.

Svetlana

Foto: Влад Иодчик

Tas bija neviltots prieks un burvīgas sajūtas! Pirmo reizi mūžā bez kautrēšanās uzticējos fotogrāfam jau no pirmās sekundes. Visas sesijas laikā jutos kā īsta modele – ļoti ērti un profesionāli. Paldies Katerinai par procesa organizāciju, viss bija precīzi un gludi, un kas svarīgākais – ļoti aizraujoši un neaizmirstami.

Jeļena

Foto: Влад Иодчик

Esmu ļoti apmierināta gan ar procesu, gan ar rezultātu, Man šāda pieredze bija pirmo reizi, bet, pateicoties labvēlīgajai un profesionālajai gaisotnei, viss noritēja jautri un izcili. Ceru, ka šī nav mana pēdējā fotosesija. Bildes ir lieliskas!

Fotogrāfs: kurš teicis, ka viņas izskatās sliktāk par citām?

Foto: Privātais arhīvs

Fotogrāfs Vlads Jodčiks projektam pieteicās pats, atsaucoties Katerinas Strogonovas sludinājumam par to, ka steidzami nepieciešams fotogrāfs interesanta projekta realizēšanai: "Uzrakstīju, ka mani tas interesē. Uzklausot Katerinu, sapratu, ka man šādas pieredzes nav, un labprāt piekritu, jo visām meitenēm bija paredzēts viens tēls, tomēr katra būtu jāparāda citādāk, individuāli, izceļot labāko."

"Sākot darbu, bija sajūta, ka mēs jau sen esam pazīstami. Nepiespiesta un viegla gaisotne, visiem prieks par darbu. Pēc pirmajām mulsuma minūtēm, jūtot mūsu atbalstu, meitenes atvērās un man atlika vien iemūžināt šo skaistumu un vieglumu."

Vlads uzsver, ka viņam kā foto māksliniekam ir svarīgs attēla skaistums un viendabīgums. "Neatkarīgi no cilvēka svara un dzimuma man ir vienlīdz interesanti radīt foto tēlus. Es jau biju fotografējis "plus-size" sievietes, tomēr te tādā tempā, kad ik pēc 50 minūtēm kadrā ir cita meitene un ir jāmeklē pieeja, jānostiprina. Šī bija neaizmirstama pieredze."

Par jautājumu, vai darbā ar formīgām modelēm ir jāņem vērā kādas īpatnības, Vlads smejas: "Galvenais – labi noslēpt kūkas un vafeles, lai neviens nenovērstos no darba. Mēs gribējām parādīt skaisto sievietēs, kas dzīvo mums līdzās, bet kas kaut kādā mirklī nospriedušas, ka nez kāpēc izskatās sliktāk par citām, kas tā nebūt nav."

Profesionāļu noslēpumi un padomi, kā labāk izskatīties fotogrāfijās

Foto: Privātais arhīvs

Attēlā redzams šī projekta fotogrāfs. Iespējams, gatavojas fotosesijai. Tas ir svarīgs process arī modelei. Par to, kā labāk izskatīties fotogrāfijās, skaidro Katerina Strogonova.

Visveiksmīgākās fotogrāfijas izdosies, ja būsi labā noskaņojumā, starojot no prieka un pašpārliecības. Šim nolūkam ieveido matus un uzklāj grimu. Ja tev patīk spoguļa atspulgs, tu esi uz pareizā ceļa, jo, ja zini, ka izskaties uz visiem 100%, tad arī noskaņojums būs lielisks.

Ja nav garastāvokļa, uzlabo to mākslīgi, piemēram, minūti pastaigā ar smaidu sejā. Smadzenes saņems signālu, ka dzīve ir lieliska, un tas tūliņ pat parādīsies arī sejā.

"Man bieži jautā, bet ko darīt ar rokām. Ir miljons variantu. Galvenais, lai tās atrastos dabiskā stāvoklī. Jo lokanākas plaukstas un pirksti, jo graciozāka kadrā izskatīsies roka. Uzlieciet to uz vidukļa, gurna, pielieciet pie sejas, nav svarīgi, izskatīsies labi," teic Katerina.

Tāpat sieviete iesaka fotografējoties stiept uz augšu pakausi: "Tā it kā aiz diedziņa sevi vilktu, rezultāts jums patiks."

Bet mums atliek vien gaidīt fotosesiju rezultātu taustāmā formā – Latvijā pirmo "plus-size" modeļu kalendāru "Venera 2019". Šāds pats nosaukums ir Katerinas projektam, kam šogad apritēs gads. Sākotnēji "Venera Baltic" tika izveidots, lai atbalstītu formīgas sievietes, kas gatavas uzņemties atbildību par savu veselību un ārieni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!