Foto: Shutterstock
Mēs uzdodam jautājumus, mēs varam veikt vairākus uzdevumus vienlaicīgi, mēs izjūtam situāciju un domājam ilgtermiņā. Tās ir īpašības kuru dēļ, arvien biežāk vadības pozīcijās parādās arī daiļā dzimuma pārstāves.

Uzņēmēja un biznesa konsultante Sandra Krisberga, "Big Media" izpilddirektore Solvita Kabakova, kā arī biznesa eņģelis, mediju, mārketinga un digitālās industrijas veterāne ar plašu starptautisku pieredzi biznesā Ēva Līsa Ulelahti stāsta par īpašībām, kuru dēļ sievietēm, biznesā nereti var veikties labāk nekā vīriešiem.

Sievietes vairāk jautā

"Sievietēm bieži biznesā veicas labāk, jo viņas vairāk jautā. Viņas pulcē ap sevi vairāk cilvēku un dalās jautājumos, kas attiecas uz attīstību, plāniem un to īstenošanu. Vīriešiem piemīt lielāka pašpārliecinātība, viņi domā, ka zina visu labāk, taču aizmirst, ka "viens nav karotājs",'' pauž Jūlalati.

Sievietes labāk "multitāskingo"

"Mana pieredze rāda, ka sievietēm vairāk piemīt "multitāskinga" spējas – viņas spēj vienlaikus veikt vairākus uzdevumus un iedziļināties niansēs. Savukārt vīrietis, kurš tik daudz detaļās neieslīgst, vairāk domā plašumā. Abas prasmes ir nepieciešamas, taču no konkrētā uzņēmuma un amata ir atkarīgs, kuras spējas ir vajadzīgas vairāk," norāda Jūlalati.

Arī Kabakova atzīst, ka, pēc viņas redzējuma, sievietes bieži vien labāk nekā stiprā dzimuma pārstāvji spēj sadalīt uzmanību starp vairākiem darbiem, nezaudējot kvalitāti: "Sievietēm piemīt patiesa interese par komandas kopējo noskaņojumu, spēja sajust mazākās vibrācijas un iejusties citu ādā. Viņas māk radīt mājīgu atmosfēru, nepieciešamības gadījumā uzklausīt un izteikt konstruktīvu kritiku, saglabājot fokusu uz līdzcilvēka sajūtām un pašapziņu."

Sievietes veiksmīgāk apkalpo klientus

Pieredze rāda, ka sievietes ir veiksmīgākas biznesā, kur lielu lomu spēlē klientu serviss –personiska ieinteresētība, līdzjūtība un rūpība. Lielākoties sievietēm ir attīstītāka empātija un emocionālā inteliģence – spēja saprast un uztvert gan savu, gan citu cilvēku noskaņojumu un vajadzības, kā arī uz tām arī veiksmīgāk atbildēt. "Manuprāt, sievietes vieglāk spēj tikt galā ar savu ego, uzklausīt un sadzirdēt savus kolēģus vai klientus, spēj atzīt savu nezināšanu un lūgt padomu, kas biznesā ir ļoti svarīgi," stāsta Krisberga.

Uz sievietēm var vairāk paļauties

"Sievietes, īpaši Latvijā, ir pierādījušas, ka ir uzticamākas – uz viņām var paļauties vairāk nekā uz vīriešiem (protams, to nevajag absolutizēt!). Viņas ir pacietīgākas un spēj ilgstošāk darīt darbu, kas nesola tūlītēju apbalvojumu vai ieguvumu. Turklāt sievietes ir rūpīgākas un vairāk orientētas uz detaļām, spēj pamanīt nianses, kas palīdz savlaicīgi novērst neveiksmes,'' stāsta Krisberga.

Sievietes vairāk domā ilgtermiņā

"Statistika liecina, ka sievietes retāk iekļūst ceļu satiksmes negadījumos. Arī biznesā, sievietes ir piesardzīgākas un piezemētākas, neuzņemas pārāk lielus riskus un strādā ar ilgtermiņa redzējumu,'' novērojumos dalās Krisberga.

Sieviešu lielākā problēma ir neticība sev un ambīciju trūkums, rezumē Krisberga: "Tomēr sievietēm retāk nekā vīriešiem piemīt spēja paskatīties uz lietām plašāk un ambiciozāk – mēs lidojam zemāk. Sievietes piekāpjas vīriešiem, jo viņi vienkārši ir pašapzinīgāki un pārliecinātāki par sevi. Un kas tic sev, tam notic pasaule. Mums, sievietēm, atliek tikai sev pa īstam noticēt!"

Latvijas lielākā biznesa sieviešu konference "Sieviete biznesā 2016" šogad norisināsies Baltijas līmenī. Pasākums notiks šāgada 16.jūnijā Jūrmalā, viesnīcā "Baltic Beach Hotel and Spa".

Biļetes uz konferenci "Sieviete biznesā 2016" var iegādāties "Biļešu serviss" vai www.sievietebiznesa.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!