Foto: Reuters/Scanpix
Amerikāņu saulstariņš – tā Rīzu Viterspūnu steidzas piesaukt daudzi ārzemju mediji un kvēlākie fani. Tomēr aiz blondām matu cirtām un žilbinoša smaida slēpjas spēcīga sieviete, kura vēlas sevi pierādīt, un palīdzēt arī citiem.

Rīza Viterspūna ir viena no tām aktrisēm, kas savas kino gaitas uzsākusi būdama vēl gana jauna. Lai arī, šķiet, lielākā daļa Viterspūnu asociēs ar "Gudro blondīni", viņa paspējusi piedalīties daudzās atzītās un labi novērtētās filmās, paralēli attīstot sevi arī kā producenti. Varētu piebilst, ka viņa ir arī viena no mūsdienu slavenībām, kas nedomā vien tikai par sevi, bet, cik vien viņas spēkos, palīdz arī citiem.

Lai arī Rīza nebūt nav ierindojama pie skandalozākajām slavenībām, arī viņai ir sanācis nošaut greizi, tomēr viņa ar situāciju tikusi galā apbrīnojami labi, un, kā atzinuši vairāki mediji, tikai palīdzēja viņas karjerai.

Kā trīsbērnu māmiņa jeb gudrā blondīne panāca to, ka ir pasaulē plaši pazīstama, uzzināsi šoreiz!

Filmu par Rīzu Viterspūnu skaties ceturtdien, 20. oktobrī, plkst. 21:00 360TV!

Kā jaunkundze ar šķietami daudzsološu nākotni medicīnā kļuva par oskarotu aktrisi

Foto: Publicitātes foto

1976. gada 22. martā ārsta un medmāsiņas ģimene pasaulē sveicināja savu meitu – Rīzu Viterspūnu.

Kad Rīzai bija vien 14, atsaucoties uz sludinājumu avīzē, viņa attapās savā pirmajā vadošajā lomā filmā "The Man in the Moon" (1991). Pēc vidusskolas beigšanas viņa diezgan nopietni apsvēra domu par atteikšanos no sapņa būt par aktrisi, jo prātoja sekot vecāku paraugam un pierādīt sevi medicīnā. 1996. gadā viņas loma filmā "Freeway" izpelnījās atzinību arī kritiķu vidū, tāpēc iegūtās uzslavas aktrisei lika daudz ko pārdomāt. Viņa pameta mācības, lai spētu vairāk koncentrēties uz savas aktiermeistarības izkopšanu. Tomēr, šķiet, izsalkums pēc zināšanu gūšanas viņai nerimās – arī pēc tam viņa uzsāka mācības Stenfordas Universitātē, lai specializētos literatūrā, tomēr arī šīs mācības viņa pameta, lai ar visiem spēkiem atgrieztos pie darba.

Pavisam drīz viņa sevi pierādīja kā vareni spēcīgu jauno aktrisi. Un filmas "Pleasantville" (1998), "Election" (1999) un "Cruel Intentions" (1999) bija apliecinājums tam.

Pēc pirmdzimtā laišanas pasaulē (par Viterspūnas privātās dzīves līkločiem lasi turpinājumā) , Rīza Viterspūna turpināja ceļu augšup – loma neticami atzītajā filmā "Gudrā blondīne" jeb "Legally Blonde" (2001) izpelnījās ļaužu sajūsmu. Šajā filmā Rīza atveidoja Ellu Vudsu – jaunkundzi, kura savam bijušajam puisim vēlas pierādīt, ka ir gana gudra, un tā teikt – "precama". Filma guva negaidīti labus panākumus, tāpēc pēc diviem gadiem sekoja arī otrā daļa, pēc kuras viņa nopelnīja 15 miljonus ASV dolāru jeb 15 reizes lielāku atlīdzību nekā par pirmo filmas daļu. Šī filma ļāva viņai nostabilizēties labāko aktieru vidū. Jāatzīst, ka tā ļāva viņai arī krietni pareizināt summu bankas kontā – atsaucoties uz "Hollywood Reporter", viņa tolaik kļuva par vienu no labāk pelnošajām aktrisēm.

Foto: Vida Press

Arī pēc tam Viterspūna nepazuda no kino ekrāniem. Tieši viņas nezūdošā degsme un vēlme sevi pierādīt 2005. gadā turpināja viņas labo slavu. Viņa piedalījās biogrāfiskajā drāmā par Džonija Keša dzīvi, kas tika vērtēta ļoti pozitīvi. Skaistā aktrise par savu tēlojumu ieguva Oskara balvu, Zelta globusu un citas atzinības.

Tomēr, kad Rīza izšķīrās ar savu mīļoto, tikai pēc ilga laika perioda jeb 2014. gadā viņa intervijā ar Čarliju Rose atzina: "Es vairākus gadus pēc šķiršanās pavadīju vienkārši mēģinot justies labāk. Saproti, tu nevari būt kreatīva un radoša personība, ja ir sajūta, ka smadzeņu vietā ir omlete...Profesionāli es vienkārši centos kaut kā izķepuroties, tomēr es nedarīju to, par ko mana dvēselīte iedegtos – es tikai strādāju. Un bija labi redzams, ka auditorija vienkārši nereaģēja uz jebko, ko es piedāvāju."

Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka par sevi viņa nelika manīt. Piemēram, 2008. gadā viņa pierādīja sevi filmā "Penelope", kā arī īpaši vajadzētu izcelt filmu "Water for Elephants", kurā viņa sastrādājās ar filmas "Krēsla" faniem zināmo aktieri Robertu Patinsonu, kā arī filmu, kas iedvesmojusi daudzas sievietes – "Wild". Jāpiebilst, ka paralēli aktrises karjerai, Rīza sevi pierādījusi arī kā producenti.

Atsaucoties uz "IMDB" datiem, Rīza Viterspūna dažādām kino nozares balvām ir nominēta 87 reizes, no kurām 51 reizi mājās devusies kā uzvarētāja un titula ieguvēja.

Arī tagad viņa turpina aktīvi darboties kino jomā, strādājot, piemēram, pie filmām kā "Home Again", "A Wrinkle in Time" un citām.

Filmu par Rīzu Viterspūnu skaties ceturtdien, 20. oktobrī, plkst. 21:00 360TV!

Mīlas līkloči

Foto: AP/Scanpix

Filmējoties "Cruel Intentions", viņa iesaistījās kaislīgā romāniņā ar Raienu Filipu, kuru viņa jau pirms tam bija satikusi savā 21. dzimšanas dienā. Viss norisinājās tik strauji, ka pāris žigli vien apprecējās. Pēc kāzām 1999. gadā, jaunlaulātie teju uzreiz ģimenē sagaidīja savu pirmdzimto Avu Elizabeti (dzimusi 1999. gadā) un dēlu Dīkonu (dzimis 2003. gadā).

Kamēr Rīza gozējās kinokritiķu un sabiedrības slavas saulītē, privātā dzīve tik spoži patīkama atzītajai aktrisei nemaz nebija. 2006. gada oktobrī viņa kopā ar savu laulāto dzīvesbiedru paziņoja par attiecību šķiršanu. Tikai pēc vairākiem gadiem Raiens atzina medijiem, ka abi bijuši vienkārši par jaunu un tas arī bijis šķiršanās iemesls.

Lai arī pārdzīvojums bija liels, filmējoties filmā "Rendition" (2007), viņa kļuva tuvāka ar aktieri Džeiku Gilenhalu. Abu savienība kļuva par karstāko pāri Holivudā, tomēr 2009. gadā abu ceļi šķīrās.

Iespējams, sapratusi, ka ar aktieriem mīlas dzīve sevišķi nesokas, viņa uzsāka romantiskas attiecības ar Holivudas talantu aģentu Džimu Totu. 2011. gadā abi salaulājās, bet pēc gada jaunajai ģimenei pievienojās vēl viens ģimenes loceklis – dēls Tenisijs Džeims Tots.

Jāatzīst, ka arī tas, ka viņa bija jaunā māmiņa, neatturēja Rīzu no savas karjeras spodrināšanās. Tajā laikā viņa strādāja pie vairākām filmām, piemēram, "This Means War"(2012), "Mud" (2012), "Devil's Knot" (2013).

Filmu par Rīzu Viterspūnu skaties ceturtdien, 20. oktobrī, plkst. 21:00 360TV!

Skandāls, kas izglāba Viterspūnas karjeru

Foto: Reuters/Scanpix

Cik zināms, Viterspūna nav vairākkārt mēģinājusi pārvarēt savas atkarības kā aktrise Lindsija Lohana vai arī iekļauta kailfoto skandālā kā Skārleta Johansone, un Rīzas reputācija lielākā vai mazākā mērā ir tīra. Viņas personību vienmēr izpušķojusi arī vēlme palīdzēt nelaimē nonākušajiem.

Tomēr ir tāds teiciens – kas meklē, tas atrod! Un, ja vēlamies būt bezgala okšķerīgi, tad arī šai aktrisei var atrast ne visai patīkamas dienas un notikumos, par kuriem patrīt mēles.

Zīmīgais notikums norisinājās 2013. gada aprīlī. Kad Rīzas vīru ar aizdomām par auto vadīšanu dzērumā apturēja policija, sieva, kura teorētiski nepārkāpa likumu, bet bijusi manāmi iereibusi, gājusi skaidroties ar policiju, izteikdama frāzi, kura kļuva par interneta izsmieklu. Viņa policistiem vaicājusi, vai maz viņi nojaušot, ar ko viņiem ir darīšana.

Lai arī pēc incidenta viņa atvainojās visiem par savu nepiedodamo rīcību, jautājums palika neatbildēts – vai šis starpgadījums sabotēs amerikāņu saulstariņa nākotni?

Kā izrādījās – pat ne mazlietiņ. Tas tikai saviļņoja soctīklotājus un visus Rīzas fanus, piešķirot maigajai būtnei arī nedaudz asumiņa. Izdevums "The Washington Post" šo incidentu pat piesauc kā viņas karjeras glābēju.

Sīkāk ar incidenta aizkulisēm vari iepazīties šeit.

Raksta tapšanā izmantota informācija no "Biography", "IMDB", "Daily Mail", "The Washington Post", "The Huffington Post".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!