Foto: Reuters/Scanpix
Demetrija Ginesa, ko nu pazīstam kā Demiju Mūru, ir dzimusi 1962. gada 11. novembrī Rozvelā, Ņūmeksikas štatā. Jau 80. gados Demija kļuva par vienu no vadošajām Holivudas aktrisēm, savu statusu saglabājot arī šobrīd. Reiz precējusies ar leģendāro aktieri Brūsu Vilisu, piedalījusies neskaitāmās filmās, kā arī producējusi pazīstamās filmas par spiegu Ostinu Pauersu un izbaudījusi īsu laulību ar sieviešu elku Eštonu Kačeru, Demija joprojām ir viena no spilgtākajām un valdzinošākajām Holivudas dīvām.

Tematiskajā rakstu sērijā par spilgtām sievietēm, kuru personības iedvesmo, šoreiz piedāvājam nelielu ieskatu Demijas dzīves gājumā.

Neraugoties uz gūto veiksmi vēlāk, Demijas bērnība bija grūta. Mazulītes vecāki izšķīrās, pirms Demija bija nākusi pasaulē, savukārt patēvs, ar kuru vēlāk iepazinās aktrises māte, Demijai jau agrā bērnībā lika pieredzēt alkoholisma nodarīto postu, kopā ar Demijas māti regulāri plostojot.

Sasniedzot 14 gadu vecumu, Demija ar ģimeni jau 30 reizes bija mainījusi dzīvesvietu, līdz nobāzējās Losandželosā. Kā vēlāk atklās aktrise, tieši regulārā pārvākšanās bija viens no Demijas lielākajiem ieguvumiem. Nemitīgi mainot ierasto vidi, viņa iemācījās ātri pielāgoties jauniem apstākļiem un iepazīties ar cilvēkiem, nejūtot ne mazāko mulsumu – šīs īpašības lieti noderēja arī, uzsākot aktrises karjeru.

16 gadu vecumā Mūra pameta vidusskolu, izmēģinot savus spēkus modeles karjerā. Aktrises zaļās acis, slaidais augums, tumšie mati, kā arī seksīgi piesmakusī balss ātri vien ļāva Mūrai iegūt arī pirmās lomas kā aktrisei – viņa filmējās 80. gados populārajā seriālā "General Hospital", kā arī drāmā "Choices".

1982. gadā Mūra filmējās šausmu filmā "Parasite", kurā sadarbojās ar savu nupat apprecēto vīru – mūziķi Frediju Mūru. Tiesa, vēlme pamest seriālus un mazbudžeta filmiņas gan nerezultējās panākumiem – Demijai nekādi neveicās ar veiksmīgu lomu iegūšanu.

Līdztekus ne pārāk veiksmīgajam karjeras sākumam Mūrai nevedās arī privātajā dzīvē. 1984. gadā aktrise izšķīrās no Fredija, iesaistoties īslaicīgās afērās, no kurām viena pat rezultējās ar saderināšanos, attiecībām gan drīz vien pajūkot.

Jau pāris gadus vēlāk Mūra gan iepazinās ar aktieri Brūsu Vilisu, ar kuru 1987. gada novembrī Lasvegasā apprecējās. Jau pēc gada pasaulē nāca abu pirmdzimtā meitiņa.

Par veiksmīgāko Mūras karjeras pavērsienu kļuva loma filmā "Ghost", kas ieguva piecas "Oskara" balvas nominācijas, kā arī darīja Mūru zināmu plašākai sabiedrībai kā vienu no veiksmīgākajām jaunajām aktrisēm.

Jāpiebilst, ka aktrises fani runāja ne tikai par Demijas profesionālajiem panākumiem, bet arī viņas personību. Īpaši pretrunīgus viedokļus izpelnījās Demijas fotografēšanās žurnāla "Vanity Fair" vākam, uz kura aktrise bija redzama kaila, esot otrās grūtniecības vidū.

Savu lēmumu piedalīties fotosesijā Mūra pamatoja ar iestāšanos par sievietes personību: "Sabiedrība glorificē grūtniecību, vienlaikus radot nevēlamu spiedienu uz jaunajām māmiņām. Cilvēki grib nodalīt sievieti no mātes lomas. Vai nu tu esi seksīga, vai mamma. Es nevēlos izvēlēties," intervijā teica Mūra.

Pēc otrā mazuļa – meitas Skoutas piedzimšanas – Mūra ātri vien atsāka filmēties, piedaloties dažādās komēdijās. Savukārt vēl pēc neilga laika pasaulē nāca pāra trešais bērns.

1995. gadā Mūra savu vārdu Holivudas kino vēsturē ierakstīja kā tolaik vislabāk atalgotā aktrise. Par lomu filmā "Striptease" viņa saņēma 12,5 miljonus ASV dolāru lielu honorāru. Filma gan tika kritizēta un pat ieguva "Zelta Avenes" balvu kā gada sliktākā filma, bet Mūra — kā sliktākā aktrise. Jāpiebilst, ka, lai gan 1997. gadā Mūra, iejūtoties jau pavisam citādā ampluā, filmējās darbā "G.I. Jane", tomēr arī šī filma nebija veiksmīga, un Mūrai atkal piešķīra "Zelta Avenes" balvu.

Neraugoties uz ilgajiem treniņiem un pat noskūtajiem matiem, lai aktrise labāk iejustos vajadzīgajā tēlā, kritiķi Mūras darbu nenovērtēja. Vismaz publikas atzinību un ievērību aktrise ieguva 2003. gadā ar lomu filmā "Charlie's Angels: Full Throttle". Tiesa, nepielūdzamie kritiķi arī par šo lomu Mūrai jau atkal piešķīra "Zelta Avenes" balvu.

Neraugoties uz aktīvo filmēšanos, privātajā dzīvē Mūrai gan nācās cīnīties ar arvien jauniem izaicinājumiem. Viņas mātei, ar kuru Demija jau ilgus gadus nekontaktējās, nespējot piedot kādreizējos pāridarījumus, tika atklāts smadzeņu audzējs. Viņas slimība lika abām atkal satuvināties, Mūrai esot kopā ar savu māti viņas dzīves pēdējos mēnešos.

Jāpiebilst, ka līdz ar mātes nāvi, Mūru piemeklēja vēl kāds zaudējums – viņas un Vilisa laulības izjukšana. Cīnoties ar zaudējuma sāpēm, aktrise uz laiku pievērsās producentes darbam un meitu audzināšanai.

Jaunās tūkstošgades sākumā Mūra nonāca tabloīdu redzeslokā savas privātās dzīves dēļ. Aktrise sāka tikties ar par sevi 15 gadus jaunāko Eštonu Kačeru, ar kuru 2005. gadā arī salaulājās. Abu laulība gan izjuka 2011. gadā Eštona neuzticības dēļ.

2012. gadā aktrise piedzīvoja nopietnāko krīzi savā mūžā, cenšoties izdarīt pašnāvību. Publiski nerunājot par savas rīcības iemesliem, aktrise gan vērsās pēc sev nepieciešamās palīdzības, vienlaikus arī turpinot profesionālās gaitas.

Vairāk par šiem un arī citiem faktiem uzzini pirmdien, 21. martā, skatoties "STV Pirmā!" filmu "Cilvēkstāsti: Demija Mūra"!

Raksta tapšanā izmantota informācija no Biography.com un Imdb.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!