Halle Marija Berija ir dzimusi 1966. gada 14. augustā kā jaunākais bērns mediķu ģimenē Klīvendā, Ohaio štatā, Amerikā. Savu karjeru Berija uzsāka kā skaistumkonkursu karaliene un modele, vēlāk pievēršoties kino industrijai, turklāt 2002. gadā aktrise ieguva Oskara balvu par galveno lomu romantiskajā drāmā Monster's Ball, kļūstot par pirmo melnādaino aktrisi, kura balvu saņēmusi par labāko galvenās sievietes lomas tēlojumu. Šobrīd Halle ir viena no pelnošākajām aktrisēm Holivudā, kā arī kosmētikas zīmola Revlon seja.

Savu bērnību aktrise pavadīja kopā ar māti un vecāko māsu Heidiju, jo Berijas tēvs ģimeni pameta, mazajai Hallei esot vien četrus gadus vecai. Cenšoties samierināties ar ģimenes iziršanu, meiteņu mamma ar abām atvasēm pārcēlās uz kaimiņu pilsētu pie saviem vecākiem, kur lielākā daļas pilsētas iedzīvotāju, kā vēlāk atminēsies Halle, "bija balti". Tas abām Beriju māsām licis pamatīgi izcelties arī skolā, kur viņas bijušas teju vienīgās afroamerikāņu izcelsmes skolnieces.

Bērnībā piedzīvotā apsmiešana, ko Halles skolas biedri pret meiteni vērsa viņas atšķirīgā izskata dēļ, Hallē attīstīja pamatīgu cīnītājas garu. Alkstot sevi pierādīt, pusaudzes gados Halle kandidēja gan klases vecākā vēlēšanās un pretendēja uz skolas avīzes galvenās redaktores vietu, gan vadīja karsējmeiteņu komandu, esot tās kapteine.

Pievilcīgais izskats un prasme sevi pasniegt Hallei lieti noderēja skaistumkonkursos, kuros meitene sāka piedalīties jau 15 gadu vecumā.

Tika iemantoti visdažādākie tituli un gūti plaša mēroga panākumi, piemēram, 1986. gadā Halle ieguva Vice Miss Amerikas titulu. Tiesa, tolaik meitene nevēlējās savu dzīvi saistīt vien ar skatuvi, tāpēc iestājās koledžā, apgūstot žurnālistiku. Taču iecere kļūt par televīzijas žurnālisti izčibēja, vēl pirms Halle paguva absolvēt studijas, un aktrise nolēma atgriezties uz šovbiznesa skatuves.

Savu karjeru Berija sāka Ņujorkā, uz kuru meitene pārcēlās neilgi pēc studiju pamešanas. Tur Halle atradu modeles darbu, reklamējot apģērbus kādā katalogā un klusām sapņojot par aktrises karjeru.

90. gadu sākumā Berija ieguva lomu televīzijas seriālā Living Dolls, vēlāk filmējoties tādos kino darbos kā Knot's Landing, Jungle Fever, The Last Boy Scout Boomerang, CB4 un The Flintstones. Iespēja parādīt savu aktrises talantu nopietnākā filmā Berijai radās, tēlojot no narkotiku atkarības sirgstošu māti drāmā Losing Isaiah. Šī loma aktrisei pavēra ceļu uz slavu, nodrošinot sadarbību ar veiksmīgākajiem Holivuas režisoriem un aktieriem. Jāpiebilst, ka Berija bija arī pirmā afroamerikāņu aktrise, kura tēloja galveno lomu filmā Solomon & Sheeba, izpelnoties kritiķu atzinību un fanu uzslavas.

Starptautisku slavu aktrisei, savukārt, nodrošināja loma filmā Dorothy Dandridge, par ko Berija saņēma Zelta globusa un Emmy balvas.

Aktrises tālākajai karjerai veidojoties visnotaļ veiksmīgi, 2011. gadā tabloīdu krustugunīs gan nonāca Berijas loma filmā Swordfish, kurā negatīvi tika vērtēta aina, kurā aktrise bija redzama ar kailām krūtīm. Jāpiebilst, ka par to Berijai tika samaksāts papildu honorārs 500 000 ASV dolāru apmērā. Tiesa, kritiķu atsauksmes noslāpēja aktrises spožais tēlojums filmā Monster's Ball, kas Berijai nodrošināja pasaules slavu kā pirmajai afroamerikāņu aktrisei, kura ieguvusi Oskara balvu par labāko galvenās sievietes lomas atveidojumu.

Savukārt vēlāk Berija papildināja leģendāro Bonda meiteņu sarakstu, filmējoties bondiādes kārtējā daļā Die Another Day, kam sekoja virkne lomu citās kritiķu atzītās un fanu sajūsmu iemantojušās filmās.

Šobrīd Berija ir viena no labāk apmaksātajām aktrisēm Holivudā, vidēji par filmu nopelnot 14 miljonus ASV dolāru. Žurnāls Playboy aktrisi ierindojis starp pasaules 100 seksīgākajām sievietēm 100 gadu laikā, savukārt 1998. gadā Berija bija uz žurnāla People vāka un ierindota starp pasaules 50 skaistākajām sievietēm, bet žurnāls Esquire Beriju 2008. gadā nodēvējis par seksīgāko sievieti uz planētas.

Tiesa, līdztekus profesionālajiem panākumiem, Berijai ir arī visnotaļ vētraina privātā dzīve. Filmas Jungle Fever uzņemšanas laikā Berija iesaistījās kaislīgās attiecībās ar ekrāna partneri Vesliju Snaipu, savukārt 1993. gadā apprecēja beisbola zvaigzni Deivu Džastisu. Jau pēc četriem gadiem pāris izšķīrās, Berijai drīz vien slepus saderinoties ar mūziķi Ēriku Benetu, ar kuru viņa bija kopā no 2001. līdz 2005. gadam.

Pēc tam aktrise iesaistījas attiecībās ar supermodeli Gabrielu Obriju, pasaulē nākot abu meitai Nalai Ariai, bet pārim izšķiroties 2010. gadā.

2012. gadā Halle saderinājās ar aktieri Olivjēru Martinesu, 2013. gadā paziņojot, ka Halle gaida savu otro mazuli. Berijas un Martinesa dēls Makeo Roberts piedzima abu laulībā, taču 2015. gadā pāris izšķīrās.

Vairāk par aktrises dzīves gājumu, tā veiksmēm un neveiksmēm, kā arī spilgtākajiem piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem uzzināsi, skatoties biogrāfisko filmu par aktrises mūžu "Cilvēkstāsti: Halle Berija" kanālā STV Pirmā! 7. martā pulksten 21.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Biography.com un Imdb.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!