Foto: Jānis Deinats

Anita Viļuma gadu gaitā sevi pierādījusi kā veiksmīgu uzņēmēju – krasi mainot savu kādreizējo ikdienu, viņa tvēra iespējas, ko piespēlēja dzīve, radot uzņēmumu pēc uzņēmuma. Par biznesu, straujo dzīves ritējumu un sievietēm šajā jomā stāsta pati Anita, kura, starp citu, būs arī viena no lektorēm forumā "Līdere".

Anita uzņēmējdarbībā ir kopš 1990. gada. Tiesa, šobrīd darba tirgū viņa, kā stāsta pati, nav aktīva, tomēr konsultē jaunos uzņēmējus biznesa uzsākšanā biedrības "Līdere" ietvaros.

Pirms lielās biznesa pasaules sieviete ieguvusi inženiera-ķīmiķa izglītību, vēlāk arī strādājusi šajā jomā un pildījusi ķīmiķa un mikrobiologa pienākumus, tomēr veiksmīgu iespēju rezultātā viņa savu ikdienu krasi pamainīja, sperot pirmos soļus uzņēmējdarbībā. "Uzņēmēja gēns man ir iedzimts. Mainoties valsts iekārtai un Latvijai kļūstot brīvai, pavērās ļoti plašas iespējas uzsākt biznesu. Bijušie studiju biedri uzaicināja mani īstenot maizes ceptuves projektu. Tas realizējās veiksmīgi. Pēc dažiem gadiem "Saldus Maiznieku" privatizējām. Sākām divatā, pēc desmit gadiem ceptuvē strādāja 55 darbinieki," par veiksmīgo startu stāsta Anita.

Karjeras laikā Anita ir radījusi, vadījusi un darbojusies vairākos uzņēmumos. Viņa dibināja jau iepriekš minēto "Saldus Maiznieku", paralēli nodibinot arī vairumtirdzniecības uzņēmumu "Raugs un citas preces", kā arī bijusi īpašniece uzņēmumam "SIA Anjo", kas nodarbojās ar nekustamā īpašuma iznomāšanu un apsaimniekošanu, kopā iezīmējot vairākus veiksmīgus gadu desmitus uzņēmējdarbībā.

Viņa stāsta, ka, protams, sākumā mākušas šaubas par to, vai viss tiek darīts pareizi un vai produkts ir pietiekami interesants, tomēr ar laiku visas atbildes izkristalizējās un baiļu sajūta izplēnēja. "Ir labi, ja tu vari ar kādu runāt un dzirdēt citu viedokli. Pēc šādas sarunas izkristalizējas mērķi, lēmumi un metodes uzdevuma sasniegšanai. Ejot uz mērķi, tu daudz skaidrāk pārvaldi spēles laukumu. Man vienmēr ir veicies ar profesionāliem mentoriem, kuri ir ļoti palīdzējuši saskatīt un pieņemt pareizos risinājumus. Deviņdesmito gadu sākumā Vācijas valdības GTZ projekta ietvaros uzaicināju uz Saldus uzņēmumu konsultantu-maiznieku un konditorejas meistaru Joahimu Vīrtela kungu – uzņēmēju ar divdesmit piecu gadu darba pieredzi. Tieši viņš bija mans pirmais mentors. Mēs kopā izstrādājām vīziju par modernu uzņēmumu un to īstenojām dzīvē," skaidro Anita, piebilstot, ka Vīrtela kungs viņai palīdzēja arī attīstīties personīgi.

Anita teic, ka pēc pirmā uzņēmuma viss noticis organiski. "Šis pārmaiņu laiks deva iespējas, un man šīs iespējas bija tikai jārealizē. Uzņēmumu maiņu es uztvēru kā loģisku vienas lietas pabeigšanu un nākamās uzsākšanu. Man bija interesants pats process, jo biznesa nozares bija saistītas un zināšanas, ko ieguvu iepriekšējā uzņēmumā, bija pamats jauna projekta veiksmīgam startam. Savu uzņēmumu darbību vienmēr plānoju ilglaicīgu, tādējādi, nododot tos jaunajai vadībai, lietas ļoti veiksmīgi risinājās arī tālāk. Vides maiņa paplašina redzesloku, diktē nepieciešamību iegūt jaunas zināšanas un prasmes. Tas ir gan svarīgi, gan ļoti aizraujoši un motivējoši."

Anita bilst, ka ceļš biznesā nebija viņas sapņu realizācija: "Es vienkārši izmantoju dzīves piedāvātās iespējas. Taču tas, ko es darīju, sniedza man gandarījumu."

Vaicāta, vai mūsdienās, salīdzinot ar laiku, kad Anita uzsāka ceļu biznesa dzīvē, ir vieglāk sevi pierādīt, viņa teic tā: "Manuprāt, mūsdienās biznesa uzsākšanai ir gan priekšrocības, gan arī grūtības. Lai uzsāktu biznesu, ir jābūt ļoti pamatīgām zināšanām izvēlētajā nozarē, jo konkurence un aprite ir ļoti piesātināta. Bez pieredzes tas nav iespējams. Zināšanu un prasmju iegūšanai ir divi ceļi. Pirmais – gūt pieredzi līdzīgos uzņēmumos un uzsākt biznesu tad, kad esi kļuvis profesionālis. Otrs ceļš ir atrast labu mentoru. Ārkārtīgi lielās komunikācijas un informācijas iespējas un pieeja globālajiem pasaules tirgiem ir milzīga mūsdienu biznesa priekšrocība."

Labam biznesmenim jāpiemīt sekojošām īpašībām – godīgumam un darba mīlestībai, kā arī spējai saskatīt un nepalaist garām veiksmi, kura laiku pa laikam iet tev garām, stāsta Anita. "Katra biznesa sākumā ir ļoti daudz jāstrādā. Nevar gulēt līdz desmitiem un cerēt, ka lietas nokārtos kāds cits. Esmu sākumā strādājusi ļoti garas stundas gan biznesa attīstībā, gan komandas veidošanā."

Kā ir – būt sievietei biznesā? "Biznesa vidē vienmēr esmu jutusies komfortabli un pilnvērtīgi. Varbūt dažreiz ir bijusi vēlēšanās būt mazāk emocionālai un vairāk racionālai. Dienā ir tikai 24 stundas, tāpēc liels izaicinājums sievietei ir sadalīt laiku starp ģimeni, bērniem un biznesu," rezumē Anita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!