Foto: AP/Scanpix/LETA

Merila Strīpa ir amerikāņu aktrise, kura par savu dzimšanas datumu sauc 1949. gada 22. jūniju – 2018. gadā viņa atzīmē savu 69. jubileju. Merila tiek dēvēta par vienu pasaules labākajām un cienījamākajām "lielo ekrānu" aktrisēm, taču viņa var lepoties ne tikai ar spožu karjeru, bet arī laimīgu privāto dzīvi – laulībā ar tagadējo vīru viņa pavadījusi 40 gadus.

Par aktrisi bērnībā kļūt nevēlējās

Slavenā aktrise dzimusi Ņūdžersijā, un savas gaitas šajā industrijā uzsāka 60. gadu beigās, kad uzstājās dažādos uzvedumos Brodvejā. Pirms tam viņa ieguva izglītību Vasara koledžā (Vassar College), kā arī Jeila teātra skolā, kļūstot par šīs iestādes absolventu lepnumu. Savus pirmos lielos soļus tieši kino pasaulē viņa spēra, atveidojot lomu filmā "Julia".

Foto: Vida Press

Merila bērnībā nekad nebija domājusi, ka kļūs par aktrisi, bet gan savu dzīvi vēlējās saistīt ar jurisprudenci. Viņa uzskatījusi, ka ir pārāk neglīta, lai sauktu sevi par šī aroda pārstāvi. Taču liktenim labpatika ieviest korekcijas viņas plānos, par ko Merila ir patiesi pateicīga.

Visu laiku 'Oskara' balvai nominētākā aktrise

Foto: AFP/Scanpix

Kopumā Merila Strīpa prestižajai "Oskara" balvai nominēta 21 reizi – pēdējo reizi par veikumu filmā "The Post" jeb "Slepenie dokumenti" 2017. gadā. Taču pašai pirmajai nominācijai kā labākā otrā plāna aktrise Merila tika nominēta par lomu 1978. gada filmā "Briežu mednieks", kurā viņa darbojās kopā ar slaveno Robertu de Niro. Merila ar savu harizmu un šarmu spēja apburt lielu daļu skatītāju, neparasti pārliecinoši atveidojot Vjetnamas karā iesaukta metālstrādnieka draudzeni.

Starp vēl citām slavenām filmām, kurās viņa žilbinājusi ar savu aktiermākslu, var minēt "Mežos", "Augusts: Osedžas zeme", "Sātans Pradas brunčos", kā arī "Dzelzs lēdija" jeb "Iron Lady", kurā viņa atveidoja leģendāro Mārgaretu Tečeri, Lielbritānijas pirmo premjerministri sievieti. Par šo lomu Strīpai tika arī "Zelta globuss". Viņas raženajā pūra lādē ir vēl daudzas citas kino filmas, kurās Merila sevi pierādījusi gan galvenajās, gan arī otrā plāna lomās.

Lai gan daudzas aktrises, sasniedzot 40 gadu slieksni, saskaras ar grūtībām darba meklējumos skarbajā Holivudas kino industrijā, Merilas gadījums bija pretējs – viņu var salīdzināt ar hameleonu, kurš spēj pielāgoties un iejusties visdažādākajās situācijās un lomās. Patiesībā tieši pēc 2000. gada bija vērojams Merilas karjeras karstākais laiks, kad viņai bija darba pilnas rokas.

Mīļotā nāve un jauna sirdsdrauga atrašana

Foto: AP/Scanpix

Izcilās amerikāņu aktrises Merilas Strīpas mīlas līkloči, iespējams, nav tik sarežģīti kā daudzām citām amata māsām, taču bez pārdzīvojumiem, prieka un bēdu asarām arī viņas dzīve nav pagājusi.

Pirms tagadējās 40 gadu ilgās laulības ar skulptoru Donu Gammeru Merilai bija attiecības ar aktieri Džonu Sazāli (John Cazale), kuru daudzi atpazīst kā Fredo Korleones atveidotāju no filmas "Krusttēvs" ("The Godfather"). Tiek vēstīts, ka abiem bijusi ārkārtīgi liela un skaista mīlestība – gan viņš, gan arī viņa esot bijuši kā bez prāta viens otra dēļ. Abi iepazinās filmas "Measure for Measure" uzņemšanas laikā.

Foto: Kadrs no video

Džonam Sazālam bija vēzis, un viņš nomira 1978. gadā. Pirms tam viņa stāvoklis strauji pasliktinājās, taču lielai daļai par to vēl nebija ne jausmas. Arī viņš kopā ar Merilu piedalījās filmas "Briežu mednieks" filmēšanā, taču, kad viņam kļuva sliktāk, veidotāji vairs nebija pārliecināti par viņa dalību tajā. Merila esot draudējusi, ka arī viņa tad atteiksies no lomas, tāpēc filmas uzņemšana turpinājās, kā iesākts.

Foto: Vida Press

Džona nāve Merilu satrieca, tāpēc viņa meklēja atbalstu pie brāļa drauga – Dona Gammera. Draudzīgajā atbalstā uzplauka jauna, citāda mīlestība, un pēc sešiem mēnešiem Merila ar Donu jau bija precēts pāris. Lai gan daudzus pārsteidza viņu ātrās laulības un tika uzskatīts, ka tās ātri beigsies, Gammers, kuram nav nekādas saistības ar šovbiznesa pasauli, savas sievas roku, izejot uz sarkanā paklāja, tur jau gadu desmitiem. Jāpiebilst gan, ka slavenā amerikāņu aktiera, producenta un scenārista Džeka Nikolsona biogrāfijā tiek minēts, ka Merila Strīpa savulaik radusi mierinājumu arī viņa apskāvienos. Plašāk lasi šeit.

Merila un Dons ir precējušies vēl šodien, viņiem ir četri bērni – Henrijs, Meimija, Greisa un Luīze. Gan Meimija, gan Greisa sper soļus mātes pēdās un cenšas pierādīt sevi kā aktrises.

Merilas Strīpas nenopietnā puse

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai gan varētu šķist, ka Merila vienmēr ir mierīga un apdomīga, viņai patīk kārtīgi izsmieties – arī filmas, kurās viņa piedalās, ir ļoti dažādas, piemēram, līdztekus drāmai viņa atveidojusi lomas arī romantiskajās komēdijās un mūziklos.

Tāpat viņa neatsaka viesošanos sarunu šovos, piemēram, populārajā televīzijas šovā "The Ellen Degeneres Show". Viņu saruna interneta vidē guva milzu atsaucību – vispirms šova vadītāja Merilai palūdza nolasīt ēdiena pagatavošanas recepti ļoti seksīgā balsī, bet pēc tam aktrisei tika dots uzdevums norunāt paziņojumu par sastrēgumu, taču viņai tas bija jādara tādā intonācijā, it kā viņa piedzīvotu kontrakcijas un tūlīt grasītos dzemdēt. Tāpat aktrisei bija jāiejūtas arī nokaitināta pusaudža tēlā.

Ļaudis komentāros dalījās ar pārdomām, ka ar šo uzdevumu viņa lieliski tikusi galā, apstiprinot savu statusu kā vienai no labākajām šīs profesijas pārstāvēm.

Foto: AFP/Scanpix

Tāpat Merilai tīk pieņemt dažādus izaicinājumus, piemēram, 2016. gadā pirmizrādi piedzīvoja filma, kurā aktrise atveido ekscentrisko Florenci Fosteri Dženkinsu (Florence Foster Jenkins) – nereti dēvētu arī par sliktāko operdziedātāju pasaulē. Pateicoties šai neparastajai lomai, viņa Kinoakadēmijas balvai tika izvirzīta divdesmito reizi.

Kā Merila Strīpa reiz par sevi pati ir sacījusi: "Esmu ziņkārīga, un mani interesē cilvēki. Tas arī ir manas tēlošanas pamats. Es gribu zināt, kā tas ir – būt tev."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!