Foto: Vida Press
Hedija Lamara bija viena no sava laika valdzinošākajām dāmām. Nereti apbrīnojot viņas daili, daudzi (un varbūt arī pati viņa) nemaz neapjauta, ka kādreiz šis trumpis pārvērtīsies arī lāstā. Tomēr, neraugoties uz ārējo izskatu, viņa bija apveltīta ar ģeniālu prātu, patentējot ideju, kas vēlāk bruģēja pamatu jauno tehnoloģiju laikmetā. Par Hedijas Lamaras dubulto dzīvi un kaislībām lasi turpinājumā!

Hedija Lamara (dzimusi kā Hedviga Eva Marija Kīslere) pasaulē nāca 1913. gada 9. novembrī Vīnē, Austrijā. Pusaudžu gados filmu veidotāju pamanīta, pasaules uzmanību viņa iemantoja 1933. gadā, pateicoties kaislīgajai un Hedijas piektajai filmai "Ecstasy". Kā raksta "Time", tā bija pirmā filma, kura nav pieskaitāma pornogrāfijai, bet kurā sieviete uz ekrāna nododas īstai kaislei, izjūtot orgasmu.

Foto: Vida Press

Pēc agrās apprecēšanās 18 gadu vecumā un pavisam drīzās šķiršanās ar turīgo Fridrihu Mandlu, viņa pārcēlās uz dzīvi otrpus okeānam, parakstot līgumu ar filmu studiju Holivudā. Pēc filmas "Algiers" nokļūšanas uz lielajiem ekrāniem, Hedija kļuva par īstu sensāciju!

Hedija turpināja plūkt laurus kino pasaulē 30. un 40. gados. Īpaši jāizceļ "Lady of the Tropics" (1939), "Boom Town" (1940), "Tortilla Flat" (1942) un "Samson and Delilah" (1949).

Hedijas spozme skatītāju acīs organiski padzisa ap 50. gadiem. Viņas pēdējā filma bija "Female Animal" (1958).

Īpašais izgudrojums, kas bruģējis ceļu mūsdienu tehnoloģijām

Foto: Vida Press

1942. gadā, paralēli viņas slavas briedumam un mīlas viesuļiem attiecībās, Hedija paspēja izcelties arī pavisam citā, ar šovbiznesu nesaistītā jomā. Hedija un viņas draugs, komponists Džordžs Anteils saņēma patentu idejai par radio signālierīci, kas bija līdzeklis, kā mainīt radiofrekvences, lai neļautu ienaidniekiem dekodēt ziņas Otrā pasaules kara laikā. Lai arī sākotnēji ideja tika attīstīta militārajām vajadzībām, šī sistēma kļuva par svarīgu soli tehnoloģiju attīstībā.

Jāpiebilst gan, ka Hedijas ieguldījums kādu laiku nemaz tik plaši netika novērtēts, jo militārajām vajadzībām idejas realizācijas izmaksas bija pārāk augstas, ASV galu gala izmantoja "frekvenču lēciena" versiju, raksta "People". Tagad šīs sistēmas pamatideja attīstījusies līdz modernajām iespējamām kā "Wi-fi", "Bluetooth", "GPS". "Gandrīz ikviens mūsdienu pasaulē izmanto Hedijas tehnoloģiju," teikusi Aleksandra Dīna, kura kopā ar producenti Sūzanu Sarandonu šogad nodos skatītājiem dokumentālo filmu par Hediju – "Bombshell: The Hedy Lamarr Story."

Foto: Vida Press

Tikai pēc pāris desmitgadēm cilvēki apjauta idejas nozīmīgumu un ietekmi šajā jomā. 1997. gadā viņa ieguva dažādas balvas par savu veikumu.

Daile, vīrieši un kaisle

Foto: Vida Press

Kā jau tika minēts, liels Hedijas trumpis kā karjerā, tā arī mīlas dzīvē bija skaistums. Šajā sakarā Hedija gan teikusi: "Ikviena sieviete var būt valdzinoša. Viss, kas tev jādara, jāstāv rāmi un jāizskatās stulbai!"
Foto: Vida Press

Skumjās vecumdienas un nāve

Foto: Vida Press
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!