Foto: Roman Yegorov

Viņa vēlējās kļūt par ķirurģi, bet liktenis skalpeļa vietā rokās ielika adatu un šķēres. Tie gan ir vien pāris no darbarīkiem, ar kuru palīdzību zīmola "Viginty Couture" izveidotāja un radošā direktore Ava Viginty rada neticami skaistas kleitas. Dizainere piekrita mums atklāt savu stāstu, kā arī atbildēja uz jautājumu, kādēļ mūsdienu sievietēm ir tik svarīgi saglabāt savu sievišķību.

Viņas radošo darbu ietekmējušas četras pilsētas – Rīga, kurā Ava dzimusi un augusi, Losandželosa, kur viņa studēja apģērba dizainu un mārketingu, kā arī Maskava un Londona, kur sieviete spēra pirmos soļus modes biznesā. Bet viss sākās senāk, kad Avai bija tikai 16.

Atvadīšanās no viena sapņa atvēra durvis citam

"Vingrojot guvu traumu un man tika noteikts stingrs, trīs nedēļas ilgs mājas režīms. Ar kruķiem nevarēju pat iziet ārā pastaigāties, tādēļ sāku prātot, kā sevi nodarbināt. Paņēmu pirmo pa rokai pagadījušos audumu un nolēmu pašūt sev kleitu. Kad atveseļojos un aizgāju uz skolas pasākumu, tērpusies šajā kleitā, neviens negribēja ticēt, ka pati esmu to šuvusi. Neviens. Bet man ļoti iepatikās tā sajūta, ka savām rokām esmu radījusi ko tādu," atceras Ava.

Bet pēc tam Avas draudzenes, viena pēc otras, sāka lūgt meitenei izgatavot ko skaistu, un tā sapnis par medicīnas fakultāti pakāpeniski aizvirzījās otrajā plānā. Kādu laiku jauniete vēl turpināja radīt tērpus, bet drīzumā saprata – vajag izmēģināt ko jaunu, tādēļ iestājās Rīgas Tehniskajā universitātē, kur ieguva bakalaura grādu ekonomikā.

"Bet pēc tam apprecējos un pārcēlos uz dzīvi ASV. Tur, skatoties televīzijā "Discovery Science" zinātniskos raidījumus, kuros ārsti veic dažādas operācijas – griež, šuj, es atkal sāku domāt par ārsta karjeru. Vīrs iedvesmoja mani, sakot, ka es to visu varu darīt, bet ne tik brutāli. Viņš sacīja, ka es varu mainīt cilvēka izskatu bez skalpeļa palīdzības, vien ar pareizu apģērbu," atmiņās dalās dizainere.

Tieši šie vīra vārdi iedvesmoja Avu iestāties Losandželosas Modes, dizaina un merčendaizinga institūtā (Fashion Institute of Design and Merchandising of Los Angeles) un spert soļus uz lielā modes industrijas ceļa.

Dizainere atzīstas, ka tic pozitīvajai enerģētikai un apgalvo, ka "Viginty Couture" radītajām lietām tāda piemīt.

"Es nekad neradu, būdama sliktā dvēseles noskaņojumā. Visam jānotiek viegli un vienkārši. Un es neticu radošajām mokām. Ja kaut kas nenāk viegli, tad galu galā rezultāts būs mākslīgs. Kad es radu, tas ir tāds kaifs! Tajā brīdī es mīlu visu pasauli, lai gan es ne tuvu neesmu ideāls cilvēks," stāsta Ava.

Dizainere skaidro, kādēļ ne visas gribētājas tiek pie viņas kleitām: "Bieži laikotas, kleitas "savalkājas". Un bieži vien apģērbus laiko pašas pārdevējas, vēloties pagozēties mūsu tērpos. Tādēļ pieņēmām lēmumu, ka savas kolekcijas netirgosim veikalos. Reizēm gadās, ka ir grūti šķirties no tās vai citas kleitas, jo katrā no tām ir ieguldīts darbs un daļiņa dvēseles. Es dievinu savas klientes, cilvēki pie mums var nokļūt tikai pēc iepriekšēja pieraksta, lai katram klientam mēs varētu veltīt pienācīgu uzmanību un kvalitatīvu servisu."

Tā rezultātā "Viginty Couture" kleitas "aizlido" pie savām saimniecēm uz dažādām pasaules malām – Avas klientes ir gan Rīgā, gan Ņujorkā, gan Maskavā, gan Francijā, gan Šveicē.

"Mans apģērbs nav modeļu meitenēm. Manas kleitas ir īstām sievietēm." Avas modeles – sievietes ar pilnīgi atšķirīgiem parametriem, ne tikai podiuma niedrītes ar XS izmēru. Avas un viņas zīmola "Viginty Couture" zīmola filozofijas galvenā ideja – katrai sievietei neatkarīgi no svara, auguma un sociālā statusa kleitā jājūtas kā īstai zvaigznei.

"Saprotiet, man nebija īpašas izvēles. Es nevarēju veikalā nopirkt kleitu, kas man ideāli derētu. Un es nolēmu problēmu risināt šādi. Var teikt, ka šajā profesijā nonācu, jo mīlēju sevi," atklāti stāsta dizainere.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!