Foto: Privātais arhīvs
Teic, ka ik pēc laika modē nāk sen aizmirsts vecais. Kaut gan liekas, ka tamborējumi un adījumi ir aktuāli cauri laikiem, pēdējos gados tie guvuši tādu kā jaunu elpu. Cilvēki arvien vairāk novērtē roku darbu, jo tā ir iespēja izcelties uz vienveidīgās masas fona. Nav tā, ka ar rokdarbiem nodarbojas tikai vecmāmiņas, ar tiem itin aktīvi aizraujas arī jaunas sievietes. Viena no tādām ir Jeļena Ņemčenko.

Jeļena ar tamborēšanu nodarbojas jau teju 20 gadus. To viņai bērnībā iemācījusi mamma. Viņasprāt, tamborēšana ir aktuāla un noteikti nav tikai omīšu lieta, vēl vairāk – tās popularitāte tikai pieaug. Pasaulē ir ļoti daudz sieviešu un vīriešu, kuri savu brīvo laiku velta šim hobijam. Turklāt nereti tas pārtop, iespējams, patīkamākajā darbā pasaulē.

Tamborēt var teju visu, tikai jāļauj vaļa radošumam un jāsmeļas iedvesma no skaistā visapkārt. Jeļenai ļoti patīk dalīties uzkrātajās zināšanās, un viņa nevar sagaidīt, kad to varēs darīt arī aci pret aci.

Kā aizsākās mīlestība pret tamborēšanu?

Līdz ar pirmā bērna piedzimšanu es sapratu, ka man ir daudz brīvā laika, un, lai sevi kaut kā nodarbinātu, atcerējos, ka bērnībā man patika tamborēt. Tā nu es sāku ar dažām mazām lietām meitiņai un sunim, sapratu, ka man tas tiešām labi padodas. Tad internetā nejauši atradu amerikāņu platformu "Etsy", kurā cilvēki no visas pasaules tirgo rokām darinātus izstrādājumus, un atvēru veikalu ar nosaukumu "The Mailo Design". Kā bērns priecājos par katru pārdoto mazo lietiņu! Pēc kāda laika gan sapratu, ka vienkārši tamborēt un pārdot ir diezgan garlaicīgi, kā arī no potenciālo klientu puses sāku saņemt jautājumus par to, vai ir iespējams iegādāties nevis gatavu produktu, bet gan sava dizaina (modeļa) izgatavošanas meistarklasi. Tā radās ideja izgatavot tamborējumu izstrādājumu tehniskos aprakstus un pārdot sava veida instrukcijas – "kā uztamborēt to pašu".

Tamborēšana ir radošs process, dažos un nemaz ne retos gadījumos pat māksla, un radošums jebkurā formā nevar būt vecmodīgs. Lietotnē "Instagram" zem mirkļbirkas #вяжутнетолькобабушки ir 4,7 miljoni ierakstu. Ja paskatās uz mūsdienu meistaru darbu, var, bez šaubām, teikt, ka tamborēšana šobrīd ir ļoti aktuāla. Pirms kāda laika es biju tamborēšanas pasniedzēja radošajā studijā, un grupā bija pat kāds vīrietis, kurš ļoti vēlējās iemācīties tamborēt, viņš bija ļoti centīgs un apmeklēja visas nodarbības.

Ja 2011. gadā es sāku tirgoties vietnē "Etsy", jo tā bija vienīgā vieta, tagad es pārdodu meistarklases četrās ārzemju platformās, kā arī sava veikala vārdā vadu "Instagram" un "Facebook"lapas, tāpat mani dizainparaugi vairākkārt tikuši publicēti ārzemju tamborēšanas žurnālos – jā, es varu teikt, ka tamborēšanas mode pieņemas spēkā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!