Foto: AP/Scanpix/LETA

Pasaules tenisa zvaigzne Serēna Viljamsa dzimusi 1981. gada 26. septembrī. Sportistei tuvojas 37. dzimšanas diena, tomēr viņa vēl joprojām spēj pārsteigt ar savu spēku, atdevi un sasniegumiem, kaut arī konkurentes ir vismaz 10 gadus jaunākas. Viljamsu ģimenē uzauga piecas māsas, no kurām divas jaunākās Venusa un Serēna jau pusaudžu gados apgrieza vai kājām gaisā tenisa sporta pasauli. Tomēr izcilajai tenisa zvaigznei ceļā stājušies ne tikai veselības, ģimenes, bet arī diskriminācijas un pat seksisma jautājumi.

Kā vēsta leģenda, Serēnas tēvs Ričards pirms abu jaunāko meitu piedzimšanas vērojis Virdžīnijas Ruziki (Virginia Ruzici) uzvaru "French Open". Pēc iespaidīgā notikuma viņš zvērējis, ka nākamie bērni kopā ar sievu Orakeni (Oracene) būs tenisa spēlētāji. Iedvesmas pārņemtais tēvs sākumā abas meitas trenēja pats, pētot dažādas grāmatas un video, savukārt treniņus viņš aizvadījis vietējā parkā.

Jau 1991. gadā 10 gadus vecā Serēna ierindojās ranga augšgalā junioru "United States Tennis Association" tūrē. Drīz pēc tam ģimenes galva saprata, ka abām meitām ir nepieciešama profesionālāka apmācība, tāpēc ģimene pārcēlās uz Floridu. Tad arī Ričards atteicās no meitu trenēšanas un vairāk pievērsās menedžera lomai. Savukārt Serēnas un māsas Venusas treniņu ikdiena nebija no vieglajām – sešas stundas dienā, sešas dienas nedēļā aptuveni četru gadu garumā.

Abas māsas lēniem soļiem devās pretī profesionālajam sportam, arī smagais darbs sāka atmaksāties. Pusaudžu gados gan Serēna, gan Venusa slēdza miljoniem vērtus darījumus, kas saistīti ar sponsoriem. Serēna vienojās ar "Puma" – par mērķi bija izvirzīta iekļūšana pasaules 10 labāko sieviešu tenisistu sastāvā. Abu māsu bērnības un jaunības treniņus, pūles un arī sasniegumus ir grūti atdalīt. Lai gan abas burtiskā nozīmē bija konkurentes, profesionālais sports viņas savienoja vēl ciešāk.

Serēna un Venusa Viljamsas kopumā ieguvušas trīs zelta medaļas, spēlējot tenisu kā pāris, – Sidnejā 2000. gadā, Pekinā 2008. gadā un Londonā 2012. gadā. Abu ciešo saikni apstiprina fakts, ka 2000. gadā, kad Venusa ieguva pirmo Vimbldonas "Grand Slam", māsas līdz diviem naktī svinēja, tomēr jau nākamajā dienā guva uzvaru, ar pilnu atdevi spēlējot kopā.

Visu laiku labākā sieviešu tenisa spēlētāja

Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan 2018. gada septembrī Serēna Viljamsa ir tikai 16. sieviešu tenisa spēles rangā, viņas sasniegumi un uzvaras spēj pārsteigt katru. Tieši tāpēc jaunāko Viljamsu māsu mēdz dēvēt par visu laiku labāko sieviešu tenisa spēlētāju. Kā norāda populārā tenisiste Krisa Everta (Chris Evert), kas augstākajos rangos kotējās 20. gadsimta 80. gados, viņa nekad nav redzējusi lielāku piepūli, atdevi un apņemšanos, kāda ir Serēnai Viljamsai.

Tenisistes lielākie sasniegumi ir 1999. gada uzvara "US Open", kur viņa pirmā no māsām ieguva "Grand Slam". 2002. gadā "Women's Tennis Association" jeb WTA atzina Serēnu par pasaules pirmo raketi, kas bija tenisistes līdz tam brīdim lielākais sasniegums – viņai tad bija 20 gadi. No 2002. līdz 2003. gadam Viljamsa ieguva tā dēvēto "Serena Slam", gūstot uzvaru visos četros "Grand Slam" turnīros – "The French Open", "Wimbledon", "US Open" un "Australian Open".

2009. gadā Serēna spēles laikā iestājās pret līniju tiesnesi, kurš norādīja uz viņas kļūdu turnīra "US Open" laikā. Pateicoties šai kļūdai, pretiniece Kima Klijstera (Kim Clijsters) ieguva soda punktu, ar kuru uzvarēja maču. Viljamsai tika piešķirts vairāk nekā 82 tūkstošus liels sods un divu gadu pārbaudes laiks. Savukārt 2013. gadā 31 gada vecumā tenisiste kļuva par vecāko spēlētāju, kas rangā atrodas pirmajā vietā.

Kopumā Serēna Viljamsa ieguvusi 72 karjeras titulus, 23 pārī. Tas iekļauj 39 "Grand Slam" titulus, kā arī četras olimpiskās zelta medaļas – trīs no tām kopā ar māsu Venusu un vienu 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs pašas spēkiem. Kopumā pasaules tenisa zvaigzne balvās saņēmusi 88 miljonus, kas ir visvairāk, salīdzinājumā ar citām sievietēm atlētēm.

2018. gada janvāra izdevumā "Vogue" Serēna stāsta par astoņpadsmitā "Grand Slam" iegūšanu un atzīst, ka spēles laikā izjuta pamatīgu stresu. Viņas treneris Patriks Mouratoglo (Patrick Mouratoglou) iedrošināja aizdomāties par to, ka viņa var iegūt ne tikai šo titulu, bet arī pēc skaita trīsdesmito vai četrdesmito. Intervijā Serēna atzīst: "Kāpēc man ir jābūt kā visiem, ja varu būt pati? Domāju, ka sievietes dažreiz sevi ierobežo. Neesmu droša, kāpēc mēs tā domājam, bet zinu, ka reizēm mūs māca nesapņot tik plaši, kā to dara vīrieši, neticēt, ka varam vadīt lielu uzņēmumu. Esmu tik laimīga, ka man ir meita, kurai vēlos iemācīt, ka nepastāv nekādi ierobežojumi."

Skandāls, kas sacēla kājās visu pasauli

Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA

Jau vēstīts, ka 2018. gada septembra sākumā Serēna Viljamsa ASV atklātā tenisa čempionāta sieviešu vienspēļu finālā piekāpās japānietei Naomi Osakai. Tomēr šī spēle vēsturē iegājusi nevis ar gala rezultātu, bet Viljamsas nesavaldīšanos. Izcilā tenisiste saņēma aizrādījumu par komunicēšanu ar treneri, kas šajā sporta veidā nav atļauts. Vēlāk viņai tika atņemts viens spēles punkts par raketes triekšanu pret zemi, savukārt trešais aizrādījums tika piešķirts par tiesneša nosaukšanu par "meli" un "zagli".

Iepriekš ziņots, ka pēc mača nepiekāpīgā tenisiste norādīja: "Es nevaru noliegt, ka nosaucu viņu par zagli, jo uzskatu, ka viņš man atņēma geimu. Esmu redzējusi vīriešu tenisistus, kuri tiesnešiem veltījuši dažādus vārdus (bez sekām). Es šeit gribu cīnīties par sieviešu tiesībām un vienlīdzību. Man ir sajūtas, ka notikušais ir seksisms. Viņš nekad neatņemtu geimu vīrietim, ja viņš viņu nosauktu par zagli. Mani tas kaitina. Bet es turpināšu cīņu par sieviešu tiesībām un vienlīdzību – tāpat kā Alizē Kornē bija tiesības nomainīt kreklu bez soda saņemšanas. Tas nav cilvēcīgi."

Tomēr sekas pēc šī notikuma nav tikai diskusijas par seksismu tenisa pasaulē, bet arī karikatūra ar Serēnu Marka Naita izpildījumā Melburnas izdevumam "The Herald Sun". Viņš izpelnījās pamatīgu nopēlumu vilni par publicēto darbu, kurā attēlojis tenisisti dusmīgu kā mazu bērnu, histēriski lecot virsū sadauzītai tenisa raketei. Karikatūrā fonā redzams, kā galvenais tiesnesis Karloss Ramoss jautā Osakai: "Vai tu nevarētu vienkārši ļaut viņai uzvarēt?"

Foto: Vida Press

ASV tenisa leģenda Billija Džīna Kinga (Billie Jean King) piekrīt Serēnas Viljamsas viedoklim par seksisma devu tiesneša vēstījumā. "Kad sieviete ir emocionāla, viņa ir histēriķe un viņu par to soda. Kad vīrietis izdara tieši to pašu, viņš ir "atklāts" un tas paliek bez sekām," tā Kinga. Viņa pateicas Viljamsai par norādi uz šiem pretrunīgajiem standartiem.

Ne tikai šis skandāls tenisa pasaulē ir ienesis asas diskusijas, pirms dažiem gadiem Viljamsa nonāca arī krustugunīs saistībā ar izvēlēto apģērbu – pēc meitas piedzimšanas viņa atgriezās uz laukuma, velkot melnu, apspīlētu kostīmu, atsakoties no tenisa pasaulē ierastajiem svārciņiem. Šis sporta apģērbs palīdzēja tenisistei uzlabot asinsriti un kustēties pēc grūtniecības perioda. Tomēr "French Open" vadība iestājās, ka apģērbs ir pārlieku apspīlēts. Šajā reizē Serēna piekāpās un nākamajā spēlē ieradās ierastajā tenisa apģērbā. Tāpat vēl joprojām tiek diskutēts, kāpēc vīrietis drīkst novilkt kreklu, bet sieviete pat nedrīkst to "sakārtot" (Alises Kornetas gadījums).

Nesen tenisa pasauli pāršalca pētījums, kurā atklājās – par nesavaldību "Grand Slam" turnīros biežāk sodīti tomēr ir vīrieši, nevis sievietes.

Necerēta mīlestības dzirksts

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirms vairākiem gadiem Serēna Viljamsa tika saistīta ar reperiem "Common" un Dreiku (Drake), tomēr 2015. gadā izcilā tenisiste Itālijā satikās ar Aleksi Ohanianu (Alexis Ohanian), kurš darbojas uzņēmumā "Reddit". Attiecības turpinājās straujiem soļiem, un jau gada noslēgumā Aleksis bildināja Serēnu. 2017. gada novembrī pēc meitas Olimpijas piedzimšanas abi salaulājās.

Kā norāda Viljamsa, viņa vienmēr bija domājusi, ka apprecēs melnādainu puisi, tomēr jaunais vīrs tāds nav. "Es vienmēr jutu, ka labāk varu saprasties ar melnādainu vīrieti. Mums ir kopīgas "cīņas"," atklāj tenisiste. Tomēr starp viņu un Aleksi jau pašu attiecību sākumā parādījusies dzirksts.

2017. gadā Serēna ieguva savu divdesmit trešo "Grand Slam", vēlāk apstiprinot, ka tolaik bija stāvoklī. Kā Viljamsa norādījusi "Vanity Fair", pirms turnīra viņa veikusi grūtniecības testu, kas izrādījies pozitīvs – sportistei bijis grūti noticēt gaidāmajam mazulim. "Ak Dievs! Tas nevar būt! Man ir jādodas spēlēt turnīrā," atceras tenisiste. Tomēr pārsteidzošie jaunumi noveda pie kārtējās uzvaras.

Foto: Instagram.com/voguemagazine/

Viljamsas bērniņa ienākšana pasaulē nebija tā labākā pieredze. Izdevumam "Vogue" viņa norāda, ka mazā Olimpija piedzima ar ķeizargrieziena palīdzību. Nākamajā dienā sportiste sūdzējās par elpas trūkumu un satraucās, vai tas nav saistīts ar trombiem plaušu asinsvados, ar ko viņa saskārās jau 2011. gadā. Arī viņas ķeizargrieziena šuve atsprāga vaļā, un plaušās tika atrasti daži trombi. Aptuveni sešas nedēļas pēc Olimpijas piedzimšanas Serēna pavadīja gultā – nekustoties.

Taču pēc veseļošanās posma un pievēršanās mazulim viņa atgriezās lielajā sportā un vēl joprojām nav gatava padoties: "Es esmu spēlējusi tenisu, vēl pirms sevi atceros. Manā vecumā es redzu finiša līniju. Tas nozīmē, ka tu nepiebremzē, bet gan spied gāzes pedāli."

Veselīga attieksme pret izskatu

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Serēna Viljamsa kā sportiste ir pazīstama ar spēcīgo miesas būvi un izturību, kas palīdz izturēt smago fizisko slodzi. Tenisa pasaulē viņa ir pazīstama ne tikai ar to, bet arī neskaitāmiem tērpiem un uzdrīkstēšanos tos uzvilkt, piemēram, iepriekš minēto melno kostīmu, kura radīšanā iedvesma tika ņemta no melnās panteras tēla.

View this post on Instagram

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams) on May 29, 2018 at 12:05pm PDT

Pēc meitas piedzimšanas arī Viljamsa izjuta pastiprinātu spiedienu lieko kilogramu dēļ. Viņa norāda, ka izmantoja īpašu vidukļa savilcēju, lai vēders izskatītos mazāks. "Es ienīdu, ka jutos kā upuris. Tas ir liels spiediens uz sievietēm – jaunām vai vecām," atzīst slavenā sportiste.

View this post on Instagram

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams) on Jul 3, 2018 at 7:30am PDT

Tomēr viņa veiksmīgi spēja atgūt formu, lai varētu piedalīties turnīros un spēlēt tenisu. Tāpat kā Serēna iestājas par diskriminācijas un seksisma jautājumiem, viņa ir arī aktīva sociālo mediju lietotāja, piemēram, savā "Instagram" profilā iedrošinot īstenot savus sapņus, kas izcilās tenisistes gadījumā ir piepildījušies.

View this post on Instagram

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams) on Sep 2, 2018 at 7:37pm PDT

Viljamsai ir arī sava apģērbu līnija, kas radīta sadarbībā ar "HSN", – "Serena Williams Signature Statement collection". Viņa norāda, ka iedvesmojusies no dažādām sievietēm. "Es vēlos, lai sievietes zina, ka tas ir normāli – mīlēt un lepoties par to, kas esi," savas apģērbu līnijas oficiālajā mājaslapā raksta Serēna.

View this post on Instagram

A post shared by Serena (@serena) on Sep 4, 2018 at 4:00pm PDT

Rakstā izmantota informācija no portāliem "Time", "Olympic", "The New York Times", "Vogue", "Elle", "WTA Tennis", "ESPN", "Hello Magazine", "CNN", "Independent", "Business Insider", "Vanity Fair", "Popsugar".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!