Foto: Shutterstock

Nav nozīmes vai esam cīruļi vai pūces, pirmās nomoda stundas un tas, kā tās pavadām, ļoti būtiski var ietekmēt gan mūsu dienas turpinājumu, gan kopēju produktivitāti, veselību un mūsu apmierinātību ar dzīvi. Kā raksta interneta medijs www.motto.time.com, ir nepieciešams ievērot tikai piecus ieradumus, lai rīti iesāktos enerģētiskāk un visa diena aizritētu labā omā.

Tikai pieci padomi, kurus ievērojot, iespējams pārvērsties par "rītu cilvēku'' jeb tautā zināmu kā cīruli.

Rīta rosme

Tā palīdzēs ne tikai labāk saplānot atlikušo dienu, jo dienas fizisko aktivitāšu norma jau būs izpildīta, bet rīta treniņš dos arī enerģiju visai dienai, jo, kā zināms, kārtīgi izvingrojoties, tiek pamodinātas visas ķermeņa maliņas un pat mazākās šūnas. Tiks samazināts arī stresa līmenis un pat apetīte!

Foto: Shutterstock

Kārtīgas brokastis
Brokastis ir un paliek galvenā dienas ēdienreize, kas ir pelnījusi netraucētu uzmanību un lēnu izbaudīšanu. Mēs visi kaut kur steidzamies, bet ir svarīgi atrast tās ekstra trīsdesmit minūtes, lai lēnā garā, malkojot tēju vai kafiju, mēs ļautu sev izbaudīt pirmo dienas maltīti. Kad koncentrējamies uz maltīti un paralēli nerunājam pa telefonu, neskrienam no punkta A uz punktu B, mēs ēdam lēnāk, kas attur mūs no pārēšanās, un mēs labāk sekojam līdzi, ko tad īsti mēs iebāžam sev mutēs. Savā pieredzē dalās Aija, kas kārtīgi brokasto jau gadu: "Pirms tam vienmēr brokastis izlaidu uz miega rēķina, kā piecēlos - tā skrēju uz darbu. Tad gan vakaros man bija milzu apetīte un gandrīz vienmēr pārēdos. Tagad, kad no rītiem lēni pabrokastoju, man vakaros vairs negribās tā ēst, un nav jāiet gulēt ar smaguma sajūtu vēderā."

Tase kafijas vai tējas
Kafijā vai tējā esošais kofeīns uzlabos mūsu kognitīvās spējas, līdz ar to, uzsākot dienu, tas dod ekstra stimulu ne tikai mūsu fiziskajiem uzdevumiem, bet arī mūsu domāšanas spējām. Tase kafijas pirms rīta rosmes ļaus labāk izlēkāties, savukārt krūze pa ceļam uz darbu ļaus sagatavoties mentālajiem izaicinājumiem.

Foto: Shutterstock

Pārvietojies videi draudzīgā veidā
Došanās uz darbu ar velosipēdu vai kājām ir lielisks veids kā ne tikai būt videi draudzīgai, bet arī apvienot rīta rosmi ar lietderīgo. Kā stāsta Zane, kas uz četru kilometru attālo darbu jau piecus gadus dodas kājām: "Man ir svēti tie rīti, kad eju pa Rīgas ielām. Pārvietojoties pa pilsētu, mēs esam spiestas pavērties apkārt, pabūt laukā un, gribot vai negribot, mana galva tiek izvēdināta!" Turklāt gan riteņbraukšana, gan pastaigas ir mērena fiziskā slodze, kas nepadara mūs pārāk nogurušas vai sasvīdušas, droši varam pa taisno doties uz darbu bez dušas apmeklēšanas.

Nepārliec modinātāju
Celšanās atlikšana tikai par piecām minūtītēm, kas ievērojami bieži pārvēršas par pusstundu, ir pats galvenais netikums, kas jāpārstāj. Daudz prātīgāk ir doties pie miera agrāk un kārtīgi nolemt precīzu laiku, kad ir jāceļas. Ja ir situācija, kad sanāk aiziet gulēt pavēlāk, nemelo sev un uzliec modinātāju uz laiku, kad tiešām ir jāceļas. Rīts, kas iesācies ar desmit pamošanās reizēm nevienam nenāk par labu, jo miega cikls tiek ļoti saraustīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!