Foto: Publicitātes foto
Mēdz teikt – neskati vīru no cepures, gluži tāpat var sacīt arī par Natāliju Visuni. Lai arī pēc ārienes varētu domāt, ka jaunā dāma ir saistīta ar modes industriju vai citu sievišķīgu amatu, tas ir visai tālu no patiesības. Aiz smalkās, sievišķīgās ārienes slēpjas ļoti drosmīga, uzņēmīga un ambicioza personība, kas nebaidās no izaicinājumiem. Natālija ir “Accenture” SAP tehniskā konsultante, kas diendienā risina dažādas ar IT jomu saistītas problēmas, kliedējot radušos stereotipus par sievietēm šajā nozarē un pierādot tieši pretējo – sievišķīgais pieskāriens paver jaunas iespējas jomai attīstīties.

Bērnībā Natālija aizrāvusies ar mūziku – apguvusi vijoles spēli mūzikas skolā, bet 16 gadu vecumā sapratusi, ka mūzika nav viņas īstais aicinājums. Skolas pēdējos gados viņa nolēma kļūt par žurnālisti, studējot filoloģiju Latvijas Universitātē. Pēc studijām gadu nostrādājot ziņu medijā, atskārtusi, ka šī joma neattaisno uz to liktās cerības, tāpēc nolēma turpināt studijas, tikai šoreiz jau pavisam citā – informācijas tehnoloģiju – nozarē Rīgas Tehniskajā universitātē.

Natālija stāsta, ka vecāki nekad nav viņu ietekmējuši nākotnes karjeras izvēlē, bet, iespējams, tieši fakts, ka mamma ir saistīta ar programmēšanu, bijis pamudinājums izmēģināt spēkus šajā nozarē. Lēmumu Natālija nav nožēlojusi.

Viņa pieteicās "Accenture" organizētajām bootcamp apmācībām, pēc kurām turpināja apgūt zināšanas praksē, kam sekoja darba piedāvājums, kas aizveda apņēmīgo dāmu līdz pašreizējai darbavietai un amatam. Natālija praksē bija paralēli studijām, un tieši teorijas apgūšana universitātē un prakses iespējas "Accenture" palīdzēja vairāk saprast jomu un pārliecināties par pareizi izvēlēto karjeras ceļu. Vienlaikus Natālija norāda uz ieguvumiem, ko sniedz iepriekš iegūtā izglītība, – ikdienas darbs ir cieši saistīts ar komunikāciju, līdz ar to tas ir sava veida trumpis.

Natālijas ikdienas pienākumi

Nezinātājiem burtu savirknējums SAP droši vien neizsaka pilnīgi neko, tomēr zem šī vārda slēpjas vesela impērija, kas atbild par pasaulē lielāko uzņēmumu darbību. Kā stāsta Natālija, SAP ir programmatūru kopums, kas palīdz darboties lieliem biznesa procesiem, un viņas uzdevums ir to tehniski atbalstīt. Lai arī tas izklausās pēc kaut kā sveša un no realitātes attālināta, patiesībā šādus SAP moduļus izmanto liela daļa pasaules vadošo uzņēmumu.

Ikdienā "problēmu risināšana" izklausās pēc stresa pilna darba, tomēr Natālija atzīst, ka gandarījums pēc paveiktā atsver visu. Visvairāk viņai darbā patīk komunikācija ar klientiem, kolēģiem, speciālistiem. Lai arī viens no stereotipiem ir tāds, ka ar IT jomu saistītie cilvēki tikai programmē, patiesībā profesiju spektrs ir ļoti plašs un komunikācijas iemaņām šajā nozarē ir ļoti liela loma. Aizrautīgi stāstot par darba ikdienu, Natālija atzīst, ka par garlaicību nevar sūdzēties, rutīnas nav, jo katru dienu situācijas un problēmas ir citas. Atbildot uz jautājumu, vai ir atklājusi kaut ko jaunu par sevi, strādājot IT jomā, viņa akcentē disciplīnu. Darbs ir iemācījis izvirzīt prioritātes, rūpīgi plānot darba uzdevumus.

Darbs sievietēm kā radīts

Natālija ir piemērs tam, ka IT nozarē ir vieta sievietēm. Dāmas ir uzmanīgas, rūpīgas, jo nianses var mainīt visu. Sievietēm piemīt spēja būt komunikablām. Mērķtiecība, pacietība un loģiskā domāšana – tās ir īpašības, bez kurām IT jomā neiztikt. Lai arī Natālija šajā jomā sāka strādāt bez padziļinātām nozares zināšanām, viņa nepieciešamās iemaņas apguva vēlāk, kā arī palīdzēja tas, ka viņai patīk meklēt risinājumus problēmām. Visu var apgūt, ir tikai jāgrib, un sievietēm piemītošā radošā domāšana ļoti palīdz nonākt pie vislabākā rezultāta.

Nav izpalikušas arī komiskas situācijas, piemēram, ārpus darba radi un draugi reizēm vaicā palīdzību IT tehniskā atbalsta jomā. Proti, ja Natālija strādā IT jomā, viņai noteikti jāprot viss – salabot datoru, saplēstu klaviatūru un atrisināt citas tehnikas ķibeles.

Enerģijas avots un ambīcijas

Nav noslēpums, ka par cilvēku daudz pasaka viņa aizraušanās un brīvā laika pavadīšana, šajā ziņā Natālija sevi dēvē par ceļošanas entuziasti. Viņa dodas pēc jauniem iespaidiem un enerģijas ārpus valsts robežām, kad vien ir tāda iespēja. Tas palīdz paplašināt redzesloku un atjaunot enerģijas līmeni jaunam darba cēlienam. Ikdienu Natālija nespēj iedomāties bez sportiskām aktivitātēm – izkustēšanās sniedz vajadzīgo mundrumu, gluži kā tase melnas kafijas. Natālija ir novērojusi, ka IT jomā daudz kolēģu aizraujas tieši ar ceļošanu un sportu. Lai arī par rutīnu darbā nesūdzas, vaicāta par ambīcijām nākotnē, viņa neslēpj, ka vēlētos kļūt par vadītāju (team lead).

Vairāk par bootcamp iespējām uzņēmumā "Accenture" uzzini Bootcamp.lv!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!