Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka tieši ādas veselības stāvoklis un tās izskats par mūsu dzīvesveidu un vecumu atklāj visvairāk informācijas. Šai sakarā, lai uzzinātu, kā ādu pareizi kopt katrā vecuma posmā un izvairītos no tādām izplatītām kļūdām kā, piemēram, nepiemērotu kosmētikas līdzekļu izvēle, par agru sākot lietot pretnovecošanas produktus, konsultējāmies ar Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģi Annu Bērziņu un Skaistumkopšanas un medicīnas centra "Wellslim centrs" sertificētu kosmētiķi Ievu Gulbi.

"Kopumā var teikt, ka cilvēka ķermenis aug un attīstītās aptuveni līdz 25 gadiem. Visbiežāk tieši vecumā no 27 līdz 32 gadiem sievietes, pieejot pie spoguļa, saprot, ka krunciņa, kas pēkšņi parādījusies, piemēram, zem acs, vēl pagājušogad tur nemaz nebija. Tieši šis arī ir brīdis, kad cilvēkam vajag pastiprināti piedomāt pie sava dzīvesveida, veselības stāvokļa un ķermeņa kopšanas - no 35 gadu vecuma cilvēks jau jutīsies un izskatīsies tieši tāds, kāds ir viņa dzīvesveids," stāsta kosmētiķe.

Kas ir ādas novecošana?

To izraisa ādas kolagēno un elastīgo šķiedru bojājumi, to zudums un šūnu nespēja pietiekamā daudzumā un kvalitātē ražot jaunas šķiedras, izmainās keratinizācijas jeb šūnu pārragošanās process un pigmenta jeb melanīna veidošanās, kā rezultātā mazinās ādas elastība, parādās pigmentācijas plankumi, sausums, krunciņas un citas novecošanas pazīmes.

Kāpēc āda noveco?

"Novecošanas process sākas, tāpēc, ka āda sevī nespēj noturēt ūdeni un barības vielas. Protams, mitrumu var ievadīt ādā ārēji, piemēram, lietojot atbilstošu kosmētiku, taču grūtākais būs tā līmeni noturēt nemainīgu – tieši tas ir arī viens no galvenajiem ādas novecošanas iemesliem, līdztekus iedzimtībai, neveselīgam dzīvesveidam un kaitīgiem paradumiem, ultravioletajam starojumam, smēķēšanai un ilgstošai uzturēšanai elektroierīču tuvumā," skaidro Gulbe.

Ādas novecošanās pazīmes

Kā acīmredzamākās ādas novecošanas pazīmes dermatoloģe Anna Bērziņa min paplašinātas poras, nevienmērīgu pigmentāciju, krunciņas un ādas elastības zudumu. Tāpat parādās arī ādas sausums, tās tonusa zudums un sejas ovāla noslīdējums.

Kā cīnīties ar ādas novecošanu?

Speciālistes iesaka izvairīties no ultravioletā starojuma, vismaz noteikti to ierobežot. Arī Saules radīti apdegumi ir faktors, kas veicina ādas novecošanu. Šai sakarā ir svarīgi domāt par ādas ikdienas kopšanas līdzekļiem un to pareizi attīrīt - ne pārlieku bieži un ne ar nepiemērotiem līdzekļiem, piemēram, ziepēm un spirtu saturošiem produktiem, kas ādu sausinās un izjauks tās dabisko pH līmeni.

Runājot par atsevišķām sejas zonām, kurās ādas novecošanas pazīmes būs redzamas visātrāk, jāpiemin āda ap acīm. Tas notiek ādas plānuma, arī muskuļu aktivitātes un mīmikas dēļ, tāpēc šajā zonā rūpes ādas kopšanai jāvelta pastiprināti.

Savukārt, izvēloties ādas kopšanas līdzekļus, ir rūpīgi jāiepazīstas ar produktu sastāvu, jo ne vienmēr ražotājs, piedāvāto preci nosaucot par pretnovecošanās līdzekli, būs patiess.

Pretnovecošanās kosmētikas sastāvā jāmeklē tādas vielas kā hialuronskābe un retinols, jo tās ir visbiežāk sastopamās un pazīstamākās vielas līdzekļos pret ādas novecošanu.

Tāpat dermatoloģe uzsver, ka sievietēm un jaunām meitenēm jau no 15 gadu vecuma būtu jāpiedomā pie tā, kā notīrīt acu kosmētiku - beršana nav labākais veids, kā attīrīt ādu, kas tā jau ir jutīga un plāna.

Turpinājumā speciālistu ieteikumi, kā aizkavēt ādas novecošanu un rūpēties par to konkrētos vecuma posmos.

1. Lai aizkavētu ādas mehānisku novecošanu, izvairies no liekas muskuļu aktivitātes – šķobīšanās, gulēšanas, iespiežot seju spilvenā, vai regulāras rokas atspiešanas pret vaigu u.c.

2. Cik vien iespējams, lieto uzturā produktus, kas bagāti ar antioksidantiem, kā arī neaizmirsti par pietiekamu vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu, atsakies no piesātinātajām taukskābēm un vienkāršajiem ogļhidrātiem, kā arī pusfabrikātiem, kuru sastāvā ir virkne pārtikas piedevu.

3. Par ādas veselību vari rūpēties arī mājas apstākļos – lūk, produkti, ko vari bez raizēm lietot arī ādas kopšanai:

  • Sausai, jutīgai ādai – saldais krējums;
  • Taukainai vai kombinētai ādai – skābpiena produkti;
  • Ļoti taukainai ādai – majonēze no dabiskām izejvielām un bez pārtikas piedevām;
  • Dažāda veida skrubjiem – tējas, kafijas biezumi, samalti mežrozīšu augļi;
  • Laba maska, kas gan attīra un mitrina, gan baro ādu ir šāda: 1 olas dzeltenums, ēdamkarote samaltu auzu pārslu, skābpiena produkti vai saldais krējums (atkarībā no ādas tipa), klāt var likt banānus, kivi, ogas (izņemot mellenes). Maska jāizveido skāba krējuma konsistencē, tā, lai netek un nav par biezu. Uzklāj to uz sejas un turi aptuveni septiņas minūtes, līdz tā sakalst. Ja ir laiks, tad šo masku var klāt vēl vienā kārtā, tādā veidā "audzējot" to uz sejas līdz pat stundai. Pēc tam noskalo seju remdenā ūdenī, un āda būs maiga, gluda, mīksta un nomierināta.

4. Izvēloties kosmētiku, ļoti svarīgs faktors ir ādas tips. Ja līdzeklis tiek pirkts aptiekā, tad noteikti jāņem vērā farmaceita padoms, tāpat arī ādas kopšanas speciālistu ieteikumi.

5. Tāpat jāatceras, ka cīņa ar ādas novecošanu ir sadalīta vairākos posmos:

  • Ādas attīrīšana - skrubji, gomāžmaskas, ķīmiskie pīlingi, kas ir intensīva, efektīva un dažkārt redzama ādas lobīšana; 
  • Mitrināšana – ādas pamatkopšana (losjoni, toniki, micelārie ūdeņi, termālie ūdeņi, dzīvie ūdeņi); gēli (hialuronskābes gēli), emulsija (viegli šķidri krēmi), mitrinoši krēmi, maskas, mitrinoši serumi;
  • Aizsardzība – izvairīšanās no ultravioletā starojuma, aizsardzība no aukstuma.

6. Rīcības plāns ādas kopšanai dažādos vecuma posmos:

  • 0 g.v. - Saules aizsargfaktoru (SPF) saturoši krēmi;
  • 15 g.v. - pastiprināta vērība jāpievērš acu zonai (mīmikas radīto krunciņu dēļ);
  • 20 g.v. - mitrinoši līdzekļi, balinoši produkti tad, ja iekaisīgu izsitumu dēļ vai UV staru ietekmē pigmentācija ir nevienmērīga;
  • 25 g.v. - virspusējas iedarbības ķīmiskie pīlingi, ādas tonusu uzlabojoši līdzekļi;
  • 30 g.v. - serumi kursu veidā divas reizes gadā;
  • 35 g.v. - retinolu, ramnozi, antioksidantus saturoši ādas kopšanas līdzekļi;
  • 40 g.v. - vidēji dziļas darbības ķimiskie pīlingi, lāzerprocedūras, injekcijas, pretnovecošanas produkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!