Foto: Shutterstock

Mainoties gadalaikiem, attopamies, sadzīvojot ne tikai ar zemāku gaisa temperatūru, rītiem raksturīgo dzestrumu un ierasto apņemšanos nepazaudēt kārtējo lietussargu jau pirmajās rudenīgajās dienās, bet arī izmaiņām mūsu ādas stāvoklī. Vasarā baudītās saules peldes un organisma pielāgošanās jaunajiem apstākļiem, iespējams, ir likusi arī tavai ādai zaudēt starojumu, šķietami pēkšņi parādoties nosprostotām porām, sausumam un neveselīgai sejas krāsai.

Tāpat vasarā zināmu slodzi piedzīvo arī mūsu mati – sāļais jūras ūdens, saules stari, matu taisnošana, fēnošana un lokošana tos ir sausinājusi, radot matu galu šķelšanos un, iespējams, pat pastiprinātu izkrišanu.

Minētās problēmas palīdzēs risināt ne tikai organisma nodrošināšana ar tam vajadzīgajiem vitamīniem un minerālvielām, kā arī pietiekamu daudzumu šķidruma, bet arī dažādas maskas, kas matu un ādas stāvokli uzlabos teju nekavējoties.

Izmantojot bagātīgās rudens veltes, īsts brīnumlīdzeklis, ko noteikti vērts pieminēt un iekļaut gan ikdienas ēdienkartē, gan skaistumkopšanas rituālos, ir ķirbis. Košā milzu oga satur virkni vērtīgu vielu un mikroelementu, kas nepieciešami gan mūsu organismam, gan ādas un matu skaistumam un veselībai.

Ķirbjos ir enzīmi un alfa hidroskābe, kas nodrošina šūnu atjaunošanos, aktīvi veicinot reģenerācijas procesus, kā rezultātā āda kļūst starojošāka un gludāka. Tāpat ķirbji satur antioksidantus, vitamīnus A un C, kas ādu mīkstina, veicinot arī dabiskā kolagēna izstrādāšanos un mazinot tās novecošanas procesus, kā arī risku attīstīties ļaundabīgiem ādas veidojumiem.

Savukārt ķirbjos esošie karotinoīdi mazina saules radītā kaitējuma sekas – ādas elastības zudumu, tās pigmentāciju un novērš krunciņu veidošanos.

Foto: Shutterstock

Ķirbju sēklās ir magnijs, kālijs, dzelzs un cinks, kas efektīvi palīdz cīņā ar akni, kontrolē organisma hormonālo līmeni, dabisko eļļu izstrādāšanos, regulējot to daudzumu un mazinot ādas taukainību, kā arī veicinot dzīšanas procesus.

Tāpat zeltainās ogas sēklas satur veselīgās taukskābes un vitamīnu E, kas nepieciešams ādas dabisko aizsargbarjeru veidošanai. Jāpiebilst, ka īpaši ieteicams lietot ķirbi gan uzturā, gan skaistumkopšanā ir taukainas ādas īpašniecēm, jo tas regulē sebuma izdalīšanās procesus.

Jāpiebilst, ka ķirbja molekulārā struktūra ļauj tajā esošajiem vitamīniem un mikroelementie nonākt ādas dziļākajos slāņos, tā mazinot gan ādas pigmentāciju, gan lobīšanos un normalizējot tās stāvokli.

Tā rezultātā ķirbis ir lielisks līdzeklis, lai novērstu brīvo radikāļu kaitīgo ietekmi uz mūsu ādas izskatu un veselību, tā efektīvi aizkavējot arī novecošanās procesus.

Vērtējot ogas labvēlīgo ietekmi uz matu veselību, jāpiemin ķirbjos esošo enzīmu spēja veicināt matu augšanu, kā arī pasargāt matu folikulus no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes un uzlabot matu spīdumu, to struktūru un attiecīgi izskatu kopumā.

Jāpiebilst, ka ķirbji ir viena no vērtīgākajām rudens veltēm, ko iekļaut ikdienas uzturā arī to pozitīvās ietekmes uz veselību dēļ. Ogas mazina organismā notiekošos iekaisuma procesus, kā arī holesterīna līmeni un veicina toksīnu izvadīšanu no organisma, uzlabojot vēdera darbību.

Protams, ķirbjus varam lietot ne tikai uzturā, bet, kā jau minēts iepriekš, arī dažādu skaistumkopšanas līdzekļu un dabīgu masku veidā, kuras iespējams pagatavot arī mājās.

Visbiežāk ķirbi ieteicams kombinēt ar medu, citronu un olas dzeltenumu, tā iegūstot vērtīgus līdzekļus ādas un matu stāvokļa uzlabošanai.

Foto: Shutterstock

Lūk, dažas receptes!

Mitrinoša sejas maska

Sablendē 200 gramus ķirbja ar četrām ēdamkarotēm bezpiedevu jogurta un četrām ēdamkarotēm medus. Uzklāj masku uz attīrītas sejas ādas un atstāj uz aptuveni 10 minūtēm, tad noskalo to no sejas ar siltu ūdeni.

Uzmanību! Šī maska nav ieteicama, ja tev uz jūtīga sejas āda ar izteiktu kapilāru tīklojumu tuvu ādas virskārtai.

Tumšos lokus un sejas pietūkumu mazinoša maska

Sarīvētu ķirbja mīkstumu liec starp diviem marles slāņiem un uzklāj uz attīrītas sejas ādas. Pēc 20 minūtēm noņem masku un noskalo seju ar vēsu ūdeni. Maska ir piemērota jebkura tipa sejas ādai.

Barojoša maskai taukainai sejas ādai

Bļodiņā samaisi trīsēdamkarotes vārīta ķirbja mīkstuma ar olas dzeltenumu un tējkaroti medus. Uzklāj masku uz attīrītas sejas ādas un ļauj lai tā iedarbojas 10 -15 minūtes. Tad noskalo masku ar aukstu ūdeni.

Poras, komedonus un taukainu spīdumu mazinoša maska

Lai samazinātu poras, atbrīvotos no melnajiem komedoniem un novērstu sejas ādas taukaino spīdumu, vienkārši ieberzē ādu ar notīrīta ķirbja gabaliņu, īpaši cītīgi apstrādājot pieri, zodu un citas problēmzonas. Pēc laika noskalo seju ar vēsu ūdeni.

Barojoša maska sausai sejas ādai

Bļodiņā uzputo divas ēdamkarotes vārīta ķirbja mīkstuma un samaisi ar vienu ēdamkaroti kvalitatīvas olīveļļas. Uzklāj masku attīrītai sejas ādai un atstāj uz 20 minūtēm, tad noskalo ar vēsu ūdeni.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tonizējoša sejas maska visiem ādas tipiem

Nomizo un sarīvē gabaliņu ķirbja, izspied sulu no sarīvētās masas. Piesūcini ar sulu vates tamponu un vieglām kustībām uzklāj uz iepriekš attīrītas sejas ādas. Ļauj maskai iedarboties aptuveni 15 – 20 minūtes, tad noskalo seju ar vēsu ūdeni.

Atkārto šo procedūru trīs reizes nedēļā. Kursa ilgums – piecas nedēļas.

Atjaunojoša maska sausai, vīstošai sejas ādai

Nelielā daudzumā piena novāri gabaliņu nomizota ķirbja un sastampā, līdz iegūsti stingrai putrai līdzīgu konsistenci. Vienu ēdamkaroti ķirbja putras samaisi ar vienu olas dzeltenumu, vienu tējkaroti medus un pāris pilēm piena. Uzklāj masku uz iepriekš attīrītas sejas ādas un atstāj uz 15 minūtēm. Tad noskalo ar siltu ūdeni.

Nomierinoša maska jutīgai sejas ādai

Samaisi 1/3 glāzes ķirbja sulas ar 3 ēdamkarotēm auzu miltu, pievieno olas dzeltenumu, ēdamkaroti medus un visu kārtīgi sakul ar mikseri. Uzklāj masku uz iepriekš attīrītas sejas ādas, atstāj uz 15 minūtēm, tad noskalo ar siltu ūdeni.

Raksta tapšanā izmantotie avoti:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!