Foto: Shutterstock
Miljoniem sieviešu, rūpējoties par gludu un maigu ādu, ikdienā izmanto visas iespējamās epilācijas metodes. Nereti, vēloties atbrīvoties no liekā apmatojuma, iedzīvojamies nepatīkamā problēmā – pēc epilācijas ādā ieaugušos matiņos. Šai sakarā atbildes uz izplatītākajiem jautājumiem par matiņu ieaugšanu un tās novēršanu sniedz portāls intensa.pro.

Kādēļ matiņiem piemīt īpašība ieaugt?

Visbiežāk ieaugušie matiņi parādās pēc epilācijas mājas apstākļos, jo tiek noņemti bez iepriekšējas sagatavošanas un speciālu līdzekļu izmantošanas. Kad notiek matiņa noņemšana, tiek skarta tā augšējā daļa, un rezultātā matiņš agri vai vēlu atkal ataug. 

Problēma ir tā, ka pēc jebkura matiņu noņemšanas veida āda kļūst raupja un matiņam caur to izspraukties ir grūtāk. Tieši tāpēc matiņš sāk liekties un augt ne tikai vertikāli, bet arī horizontāli.

Galvenie faktori, kas rada matiņu ieaugšanu:

  • Izmaiņas hormonālajā līmenī
  • Blīvs epidermas slānis;
  • Matu kanāla bojājums epilācijas procesā;
  • Mikroskopiskas rētas veidošanās mata kanālā pēc epilācijas;
  • Mata trauma (tā aplaušana) zemāk par epidermas slāni, kas rodas nepareizi veiktas epilācijas rezultātā;
  • Skūšana, kas veikta pretēji mata augšanas virzienam, sevišķi ar trulu žileti;
  • Neērtas un cieši piegulošas, sintētiska materiāla veļas nēsāšana. Šāda veļa neļauj no ādas virsmas izgarot mitrumam un bieži izraisa bakteriālas infekcijas attīstību;

Vai pēc epilācijas matiņi ieaug vienmēr?

Matiņu ieaugšana var notikt pēc jebkuras to noņemšanas mājas apstākļos. Pēc epilācijas salonā šādu pārsteigumu ir mazāk, jo procedūru veic profesionālis, ievērojot visus noteikumus: matiņus noņem pareizā leņķī kopā ar matu sīpoliņu un izmantojot nepieciešamos kosmētikas līdzekļus.

Ko darīt, ja matiņš ieaudzis?

Pirmkārt, jāpārtrauc skūšanās vai epilācija un jāliek matiņus mierā.

Ja matiņi neatrodas dziļi un nav iekaisuma, ādu var iztvaicēt, bet pēc tam, izmantojot skrubi, veikt vieglu pīlingu.

Tāpat skrubja vietā var izmantot cietu sūkli. Šajā gadījumā, ja pat neizdosies pilnībā atbrīvot visus matiņus, tad ievērojami atvieglosiet to noņemšanu. Pēc šādas procedūras ādu vēlams mīkstināt ar losjonu vai mitrinošu krēmu.

Ja tomēr uz ādas rodas apsārtums un tā sabiezē, tātad matiņš ir ieaudzis pietiekami dziļi. Šādā gadījumā labākais lēmums būtu griezties pie speciālista, kurš nozīmēs antibakteriālas un pretiekaisuma ziedes vai fizioterapiju.

Ko nedrīkst darīt, ja matiņš ieaudzis?

Vislielākā kļūda ir mēģināt matiņu izspiest vai izurbināt. Neveiksmīga mēģinājuma gadījumā apsārtums un iekaisums tikai pastiprināsies. Tāpat nav ieteicams matiņu izraut ar pinceti vai ar asas adatas palīdzību, jo atstātajā brūcē var iekļūt infekcija.

Kādi profilakses pasākumi eksistē, lai izvairītos no matiņu ieaugšanas?

Pirmkārt, pirms epilācijas nepieciešams viegls pīlings un jānoņem atmirušās ādas šūnas vai āda jāmitrina ar speciālu putu vai gēlu palīdzību.

Otrkārt, ja skūšanās notiek ar žileti, tad jāskujas tikai matiņu augšanas virzienā, bet ne pretēji. Treškārt, pēc matiņu noņemšanas procesa nepeiciešams ādu mīkstināt ar mitrinošu krēmu un līdzekli, kas palēnina matiņu augšanas procesu. Ceturtkārt, uzreiz pēc epilācijas nav ieteicams vilkt neērtu un piegulošu sintētisko veļu, kas var izprovocēt matiņu ieaugšanu.   

Visbeidzot, var iegādāties speciālu matiņu augšanu palēninošu losjonu. Tā sastāvā ietilpst dažādas vielas, kas ietekmē matu folikulas šūnas. Izņemot losjonus, profesionālajā sērijā var būt iekļauti arī spreji. 

Tie mitrina ādu, mīkstina ragvielas slāni, ļaujot matiņam augt pareizi.

Ja matiņu ieaugšanas problēmu neizdodas atrisināt uzreiz, nepieciešams konsultēties ar kosmetologu, iespējams, viņš ieteiks matiņus noņemt ar aparāta metodi.

Raksts tapis sadarbībā ar pirmo skaistumkopšanas industrijas servisa portālu Latvijā - www.intensa.pro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!