Foto: Shutterstock
Āda ir mūsu vienīgais redzamais un vienlaikus pēc izmēra vislielākais orgāns, kas veic vairākas funkcijas: aizsargā pret ārējās vides ietekmi un nodrošina kontaktu ar ārējo pasauli. Neveselīgs cilvēka ārējais izskats var ietekmēt mentālo stāvokli, tāpēc pasliktināt dzīves kvalitāti. Lai to novērstu, nepieciešama profesionāla un mērķtiecīga terapija.

Pūtaina sejas āda dara raizes septiņiem no katriem desmit pārejas vecuma jauniešiem, katram trešajam vidusskolēnam veidojas akne. Vai tas varētu būt mierinājums tiem, kurus skārusi šī ādas slimība? Nē, jo drošības sajūtu sniedz zināšanas, ka mūsdienās pastāv visas iespējas aknes veiksmīgai ārstēšanai.

Acne vulgaris ir ādas tauku dziedzeru un aptverošo audu hronisks iekaisums, citiem vārdiem - tauku dziedzera matiņa folikula kompleksu hroniska iekaisuma slimība.

Akne ir visbiežāk izplatītā ādas slimība jaunībā. Vieglākā vai smagākā formā tā novērojama 80% cilvēku vecumā no 18 līdz 35 gadiem. Bieži vien zēniem akne sagādā lielākus rūpestus nekā meitenēm. Savukārt meitenēm, sasniedzot pubertātes vecumu, šis kaites simptomi parādās agrāk. Smagā formā ar šo ādas slimību sirgst apmēram 10% jauno cilvēku vecumā no 13 līdz 25 gadiem.

Parasti akne ilgst 10 gadus un akūti sāk izpausties ceturtajā, piektajā gadā pēc slimības sākuma. Atsevišķos gadījumos pat 25 gadu vecumā neizdodas no šīs vainas tikt vaļā, un ādas poru nosprostojumi var turpināties vēl vismaz desmit, pat divdesmit gadus. Slimības uzliesmojumi lielā mērā ir saistīti ar hormonālo ciklu: apmēram 20% sieviešu nepatīkamo pinņu darbība aktivizējas 2-7 dienas pirms menstruācijām un pamazām mazinās līdz nākamo mēnešreižu cikla sākumam. Reizēm akne pāriet grūtniecības laikā. Tas saistīts ar hormonālajām izmaiņām sievietes organismā.

Akne nebūt nav dzīvībai bīstama slimība, taču tā var ietekmēt cilvēka psihi, radīt zemu pašnovērtējumu un kļūt par šķērsli saskarsmē ar apkārtējiem. Socioloģiskie pētījumi liecina, ka aknes slimības skarto jauniešu vidū ir vairāk bezdarbnieku nekā starp viņu veselajiem vienaudžiem.

Lasi tālāk:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!