Foto: Shutterstock

“Labdien! Man ļoti krīt ārā mati, un es nezinu, ko darīt. Esmu jau dzērusi B vitamīnu, mēģinājusi dažādas maskas un pat mainījusi šampūnu nomainīju uz tādu, kas domāts tieši pret matu izkrišanu. Tomēr rezultāta nav! Negribu tik jauna palikt bez matiem! Man mati krīt ārā jau vairāk nekā četrus mēnešus - vienmērīgi pa visu galvu, nevis pa pleķīšiem. Salīdzinot, kādi tie bija pirms gada, tad tagad mati ir kļuvuši vairāk kā uz pusi plānāki, kā arī tie vairāk neaug tik ātri kā iepriekš.

Tos mazgājot, saujā paliek šķipsnām matu, tāpat - arī tos ķemmējot, dienas laikā sakrājās pilna ķemme. Es matus krāsoju ar krāsu, kas nesatur amonjaku, un cenšos to darīt aizvien retāk, arī nežāvēju ar fēnu un matu taisnotāju lietoju ļoti reti, salīdzinot, kā to darīju iepriekšējā gadā.

It kā ar veselību un ēšanu man arī nav nekādu problēmu, bet tomēr mati krīt ārā, tāpēc gribu konsultēties, kāpēc tas tā notiek un vai ir kādi līdzekļi, kas man varētu palīdzēt?" jautā lasītāja.

Ieteikumus, ko ņemt vērā, ja sastopies ar pastiprinātu matu izkrišanu, sniedz dermatoloģe, triholoģe Jekaterina Pudova. Savukārt farmaceits Vitālijs Mitrohins sniedz norādes, kas jāņem vērā matu kopšanā gada aukstajā sezonā.

"Mata uzbūve un fizioloģija ir ģenētiski noteikta, kā arī diezgan izteikti atkarīga no dzīves veida un apkārtējas vides apstākļiem. Vienmēr jāatceras, ka katrs cilvēks ir individuāls un, neatkarīgi no tā, kā un cik stipri izkrīt mati, katram cilvēkam šīs problēmas cēloņi var būt kardināli atšķirīgi.

Dažiem cilvēkiem mēdz būt sezonālas matu izkrišanas epizodes, bet atšķirībā no dzīvniekiem, kuriem ir novērojama regulāra kažociņa nomaiņa, cilvēkiem šī parādība nav tipiska. Pastiprināta matu izkrišana var brīdināt par patoloģiskām izmaiņām organismā, piemēram, anēmiju, vairogdziedzera slimībām, hormonālo disbalansu," stāsta Pudova.

Kā norāda speciāliste, matu izkrišana var izpausties arī kā sekas nepareizai, striktai diētai un agresīvai ārējai iedarbībai matu kopšanā, piemēram, ķīmiskai krāsošanai, taisnošanai ar keratīnu, kura sastāvā ir formaldehīds, utt.

"Problēmu risinot, jāatceras, ka šampūni un citi ārēji matu kopšanas līdzekļi nepasargās no matu izkrišanas. Tāpat arī maskas matu pabaro un nogludina, taču neārstē. Mats ir kā dakstiņu jumts - saules, lietus ietekmē tas bojājas, līdz ar to maska matiem ir kā līdzeklis, kas tos "salabo" tikai vizuāli.

Lai precīzāk noteiktu katra cilvēka matu izkrišanas cēloni un pielāgotu atbilstošu ārstēšanu, ieteicams apmeklēt trihologu vai dermatologu un veikt nepieciešamās analīzes. Tas palīdzēs izslēgt arī iespējamās nopietnākās saslimšanas," iesaka triholoģe.

Savukārt Mitrohins atgādina, ka, lai uzlabotu matu izskatu un veicinātu to augšanu, īpaši būtisks ir sabalansēts, uzturvielām un vitamīniem bagāts uzturs, par ko nereti gan aizmirstam. Visbiežāk dažādas matu problēmas var izraisīt dzelzs, sēra, cinka, kalcija, vitamīnu A un E, kā arī B grupas vitamīnu trūkums.

Lai uzņemtu šos vitamīnus, ikdienas uzturā nepieciešams iekļaut dabiskas izcelsmes pārtikas produktus, kas palīdzēs pabarot mata sakni.

Mitrohins skaidro, ka mata struktūra pamatā ir veidota no proteīna. Ja proteīna rezerves organismā izsīkušas, mati kļūst vājāki un var sākt šķelties. Lielisks proteīna avots ir olas baltums, biezpiens un citi piena produkti, kā arī pākšaugi.

Tāpat matu veselībai būtisks ir arī dzelzs un C vitamīns. Dzelzs klātbūtne organismā veicina matu augšanas ātrumu. Dzelzi iespējams uzņemt ar dažādiem tumšzaļajiem salātiem, piemēram, spinātiem, skābenēm, dažādiem riekstiem, ķirbi, kāpostiem, savukārt dzelzs uzsūkšanos organismā nodrošina C vitamīns. Tas atrodams citrusaugļos, upenēs, ābolos, plūmēs u.c.

Ļoti labvēlīgi matu veselību ietekmē dažādi rieksti. Piemēram, mandelēs un valriekstos atrodams E vitamīns, kas darbojas kā antioksidants, cīnoties pret brīvajiem radikāļiem, kas izraisa novecošanas procesus. E vitamīns bagātīgi atrodams arī pākšaugos.

Jau minētie rieksti, kā arī graudaugi un brūnie rīsi satur cinku. Par cinka trūkumu var liecināt tas, ka matiem zūd mirdzums. Ja mati ir trausli un lūst vai arī problēma ir sausa galvas āda, lieti noderēs Omega 3 taukskābes, kas atrodamas zivīs (lasis, forele, mencu aknas) un zivju eļļā. Protams, ceļā uz veseliem matiem nevajadzētu aizmirst arī par pietiekamu šķidruma uzņemšanu.

Savukārt, ja sabalansēts uzturs nesniedz vēlamos rezultātus vai arī matu stāvoklī konstatētas izmaiņas, kurām nav skaidrs to cēlonis, un vēlaties paātrināt augšanas ātrumu vai gluži vienkārši palutināt matus, farmaceits rekomendē lietot kompleksos uztura bagātinātājus matu stāvokļa uzlabošanai.

"Aptieku sortimentā atrodami īpaši matu veselībai paredzēti uztura bagātinātāji, kuru saturs ir sabalansēts ar vitamīniem un minerālvielām, kas ļaus papildināt ikdienas uzturu ar visām matu veselībai nepieciešamajām vielām.

Šāda veida līdzekļiem pirmie rezultāti ir pamanāmi aptuveni pēc viena mēneša lietošanas, taču ieteicamais lietošanas kurss gan ir ilgāks – aptuveni no trim līdz sešiem mēnešiem, jo tikai ilgākā laika periodā iespējams iegūt stabilu un paliekošu rezultātu. Ja nepieciešams, kursu var atkārtot pēc trim mēnešiem," iesaka Mitrohins.

Tiem, kuri nevēlas lietot vitamīnu kompleksus, pieejami arī cita veida efektīvi preparāti. Lielisks eliksīrs matu stiprināšanai un augšanai ir silīcijs. Tas uzlabo kolagēna, kas ir galvenā ādas olbaltumviela, un keratīna sintēzi, šādi stiprinot matus, nagus un ādu.

"Jāatceras, ka pēc 25 gadu vecuma silīcija saturs organismā, it īpaši ādā, sāk strauji samazināties, kā rezultātā mati kļūst trauslāki un plānāki, turklāt elastību zaudē arī āda, kā rezultātā sāk veidoties krunciņas.

Lai šo novecošanās procesu aizkavētu, silīciju ir ieteicams uzņemt papildus. Piemēram, aptiekās ir pieejami silīcija preparāti, kas gatavoti no tīruma kosas un bambusa, kā arī silīcijs šķidrā veidā. Turklāt pozitīvi, ka silīcija preparātu iedarbība kļūst manāma jau mēneša laikā," rezumē farmaceits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!