Foto: Shutterstock

Japānietes gadu simtiem tradicionāli tērējušas desmitiem stundu nedēļā, lai rūpētos par savu ķermeni, tādēļ arī bieži vien izskatās jaunākas par saviem gadiem. Viņām ir daudz skaistuma noslēpumu, par kuriem citu tautību sievietes pat neaizdomājas. Lūk, atklāsim dažus japāniešu skaistuļu noslēpumus, ko apkopojis portāls interesnooo.com.

Zināms, ka uzlecošās saules zemes iedzīvotājas līdz vecumdienām saglabā slaidu figūru, ādas tvirtumu un veselīgi spīdīgus matus. Maigi matēta bālgana un samtaina āda japānietēm ir kā skaistuma etalons, kas vīriešos rada sajūsmu, bet citām sievietēm – skaudību. Tiek pieļauts, ka katra otrā svešzemju sieviete vēlētos atminēt šo Āzijas skaistuļu noslēpumus.

Zelta likumi ēšanā

1.Japānietes zina – "tu esi tas, ko tu ēd"

Tādēļ pareiza ēšana japānietēm ir ļoti, ļoti svarīga lieta. Šajā jautājumā galvenais noteikums ir mazas, iespējami dažādu produktu porcijas katrā ēdienreizē. Pat visvienkāršākajā maltītē, piemēram, pusdienās vai vakariņās, ir iekļautas no piecām līdz pat 30 dažādām sastāvdaļām. Iknedēļas ēdienkartē japānietes iekļauj vairāk nekā 100 dažādu ēdienu sastāvdaļu.

2. Daudzus ēdienus japānietes gatavo tvaicējamos katlos

Tas garantē, ka ēdiens saglabā visus vitamīnus. Produkti var būt tikai nedaudz apvārīti, viegli sautēti, bet nekādā gadījumā – pārvārīti vai pārcepti. Šāda ēdienu termiskā apstrāde Japānā ir bieži izplatīta. Bez tam, ļoti daudzus produktus japāņi patērē svaigā veidā

3. Maize Japānā tiek ēsta daudzreiz retāk nekā Rietumos

Maizi aizstāj rīsi. Tā kā rīsi ir galvenais pamatēdiens, sievietēm ir daudz vieglāk saglabāt slaidu figūru.

4. Zivis, dārzeņi, zaļā tēja, augļi

Bez rīsiem japāniešu mīļākie ēdieni ir zivis, dārzeņi, zaļā tēja, augļi. Olas japānietes praktiski neēd, arī pienu dzer visai reti. Bet iedomāties, ka japāniete kāri ēstu cīsiņus vai hamburgeru, vispār nav iespējams – kaitīgo "fast food" jeb ātri pagatavojamo pārtiku viņas savā ēdienkartē neiekļauj.

5. Miniatūra izmēra deserti

Kas attiecas uz saldo ēdienu, - japānietes no tā neatsakās pilnībā, taču dod priekšroku miniatūra izmēra desertiem, visbiežāk no augļiem, pudiņiem, ko ēd mazām, mazām porcijām. Praktiski nekad saldajos ēdienos netiek pievienots saldais krējums vai citi piena produkti.
Mati kā zīds

6. Protams, lieliskais japāniešu izskats nav saistīts vien ar pareizu un veselīgu ēšanu, daudz kas ir atkarīgs arī no tā, kā viņas kopj savu ādu, matus un ķermeni.

7. Jau simtiem gadu Japānā ir zināms maģiskais kamēlijas eļļas efekts. 

Kamēlijas augs satur olbaltumvielas un oleīnskābi, un abas šīs vielas ļoti labvēlīgi iedarbojas uz matu struktūru, piedodot tiem apjomu un spīdīgumu.

8. Кā izmantot kamēlijas eļļu?

Ielej eļļu ēdamkarotē, nedaudz uzsilda un iesmērē matos visā to garumā, īpašu uzmanību pievēršot matu galiem. Kamēlijas eļļas masku matos vēlams paturēt no 20 līdz 30 minūtēm, bet tad izmazgāt ar jebkuru šampūnu, ko lietojat ikdienā.

Kosmētika kā rituāls

9. Japāņu sievietes dievina kosmētiku, taču viņu attieksme pret līdzekļiem, kā panākt vēlamo skaistumu, būtiski atšķiras no eiropietēm. 

Japānā sevis kopšana ir vesels rituāls, kas līdzinās slavenajai tējas dzeršanas ceremonijai. Bet kosmētika – tā ir iespēja ne tik daudz izkrāšņot sevi, kā dzīvi kopumā, atdzīvināt ikdienu, baudot katru dzīves sniegto mirkli. Tas arī izskaidro to nopietnību, kāda tiek piedēvēta "kosmētiskas ceremonijai".

10. Japāņu kosmētikas piedāvājumā viss ir harmonisks – iepakojums, smarža un ziedu sastāvdaļas, labsajūta no to lietošanas un pat aksesuāri: otiņas, sūklīši, trauciņi, kur iemaisīt maskas. Japānā gandrīz visa kosmētika ir dabiskas izcelsmes – ar minimālu konservantu piedevu, tajā nav aromatizētāju un krāsvielu. Bet tās augu izcelsmes sastāvdaļas, ko izmanto krēmos un gēlos, ļoti labvēlīgi ietekmē ādas stāvokli.

11. Ļoti bieži uzlecošās saules zemē ražotās kosmētikas sastāvā atrodas pērles, to proteīns, kas aizsargā no ultravioletajiem stariem, nogludina un mitrina ādu. Vēl viens unikāls komponents ir zīda fibrions, kas ādu spējot mitrināt septiņas reizes vairāk nekā citi līdzekļi.

12. Āda kā porcelāns

Japānietes savas gludās ādas dēļ tiek uzskatītas par vienām no vispievilcīgākajām sievietēm visā pasaulē. Taču tas viss prasa arī rūpes. Ādas kopšanas rituāls var ilgt pat vairākas stundas, un, ja šī procedūra sākta, tad to nevienam nav jēgas nemaz mēģināt pārtraukt. Turklāt vairākas reizes nedēļā arī mājas apstākļos japānietes veic skaistuma procedūras, lutinot savu ādu ar maskām, kuru sastāvā ir dažādi jūras augi, kas savukārt ne tikai baro, bet arī savelk ādu vietās, kur tas nepieciešams. Lūk, viena no šādām receptēm:

13. Jaunības maska

Baltajos mālos piemaisa pulverī saberztas auzas, rīsu klijas, sasmalcinātas jūras aļģes un kumelīšu ziedus. Tam visam vēl pievieno pa vienai tējkarotei jojobas eļļu, mežrozīšu, kumelīšu un nedaudz ūdens. Masai jāsanāk pabiezai, tā jālieto kā pasta – to rūpīgi iemasē sejas ādā un atstāj iedarboties aptuveni 15 minūtes. Maska jānomazgā jeb rūpīgi jānotīra ar atdzesētu minerālūdeni bez gāzes.

Ābolu etiķis, jūras sāls, hurma un masāža

14. Ābolu etiķis un jūras sāls

Japānietes zina, cik noderīgs ir ābolu etiķis un pievieno to šampūnam – gan profilaksei, cīnoties pret blaugznām, kā arī, lai attaukotu matu saknes un stimulēto to augšanu. Tāpat to var pievienot vannai, lai ādu ilgāk saglabātu jaunavīgu, arī pie kosmētikas noņemšanas līdzekļa var pievienot nedaudz ābolu etiķa. Bet, ja dažus ābolu etiķa pilienus pievieno kamēlijas eļļai, kumelītēm, lavandai vai rozmarīnam, sakombinējot ar nātres ekstraktu, var iegūt lielisku losjonu sejai.
Jūras sāls arī ir neatņemamas piedeva, kas lieliski palīdz cīnīties ar celulītu. To samaisa kopā ar alvejas sulu, ārstnieciskajām dūņām, jūras augiem, bet pēc tam ūdens procedūru laikā iegūto masu iemasē ķermeņa ādā.

15. Masāžas ir obligātas!

Tas, ka masāžas ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā saglabāt veselību un skaistumu, protams, nav noslēpums. Taču, atšķirībā no eiropiešu metodēm, japāņu masāžas tehnikas ir paredzētas ne tikai tādēļ, lai atslābinātu ķermeņa muskulatūru un prātu. Visbiežāk, japāņu masāža apvieno visas organisma slēptās rezerves, lai cīnītos pret vienu vai citu kaiti. Vienlaikus – arī ar laika ratu.

16. Šiacu, - ik dienu veicama sejas masāža, lai saglabātu jaunību.

To japāņu sievietes sev veic, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu savu skaisto, porcelānam līdzīgo ādu. To veic, vieglām kustībām, ar pirkstu galiņiem lēni izmasējot sejas ādu vismaz piecas minūtes. Galvenais nosacījums – masāžu jāveic regulāri.

17. Zelta hurma

Hurma tālajā Japānā simbolizē labklājību un prieku . Šis oranžais auglis japāņiem ir lielā cieņā jau simtiem gadu, un ne velti.

Hurmas augļi un lapas satur dažādas barības vielas un mikroelementus. Hurmās esošie vitamīni ādu var padarīt maigu un skaistu. Izmantojot hurmu skaistumkopšanā, visbiežāk tiek gatavotas maskas ķermenim un sejai, kā arī ādas veselības atjaunojošai vannai.

18. Barojoša maska ķermenim un sejai

Ņem hurmas mīkstumu, uzziež uz sejas un ķermeņa ādas. Vislabāk šāda maska uz ādas iedarbosies, ja to lietos saunā. Hurmas mīkstumu uz ādas vēlams paturēt pusstundu, bet tad noskalot siltā dušā.

19. Dzēriens no hurmas

Ņem vienu tējkaroti izkaltētu hurmas lapu un aplej ar diviem litriem karsta ūdens. Pāris minūtes ļauj ievilkties, bet tad jau dzērienu var dzert – lēnām, ar nelieliem malciņiem, pēc vēlēšanās – dzērienam var pievienot medu.

20. Ķermeņa ādu atjaunojoša vanna

Jāsagatavo kaltētu hurmas lapu uzlējums: glāze hurmas lapu un glāze karsta ūdens. To pievieno vannai, kurā vēlams atslābināties vismaz pusstundu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!