Foto: Shutterstock
Laikam nebūs nevienas sievietes, kura nesapņotu par skaistiem un gariem matiem. Jo īpaši aktuāli tas ir gados jaunām sievietēm un tām, kuras nesen kā nogriezušas matus, bet sapratušas, ka garie tomēr izskatījās labāk.

Var, protams, mēģināt dažādus kosmētikas līdzekļus, bet arī ledusskapī atrodami produkti, kas būtiski var veicināt matu augšanu, raksta "MarieClaire". Par astoņu matu augšanai veicinošu produktu iedarbību komentāru sniedz matu speciāliste jeb triholoģe Inga Zemīte.

Lasis

Skaisti mati, pirmkārt, ir veseli mati. Lai nostiprinātu to struktūru, nepieciešams, kā nereti mēdz teikt reklāmās, iedarboties uz tiem no iekšpuses. Un šajā gadījumā netiek runāts par dažādiem šampūniem un maskām, kas sola dažādus brīnumus, lai gan - traucēklis matu atveseļošanai, protams, tie nebūs. Šoreiz vairāk domājam par D vitamīnu, proteīniem un Omega -3, - mikroelementiem, ar ko bagāts ir lasis. Tieši minerālvielas matiem piedod ne tikai spīdumu, bet arī izturību, lai ļautu tiem ātrāk augt.

Dzeltenais pipars jeb paprika

Vai zinājāt, ka dzeltenajā piparā ir tieši piecas reizes vairāk C vitamīna nekā apelsīnā? Pievienojot nedaudz paprikas salātiem vai citam ēdienam, stiprināsiet matu folikulus un palīdzēsiet novērst matu galiņu šķelšanos.

Austeres

Lai katras matu ķemmēšanas laikā sukā nepaliktu sauja matu, tiem nepieciešams cinks. Un tieši austerēs ir iespējams atrast matiem nepieciešamo daudzumu cinka. Tikai 30 gramos austeru atrodama cinka ikdienas deva.

Foto: Shutterstock

Olas

Olas ir lielisks Omega-3 un biotīna jeb vitamīna B7 avots. Bieži sievietes, lai veicinātu ātrāku matu augšanu, biotīnu iegādājas tablešu veidā. Vienīgais, kas jāņem vērā, - matiem derīgās vielas var uzņemt tikai ar olas dzeltenumu, bet baltums, tieši pretēji, var nodarīt tikai kaitējumu, jo var bloķēt biotīna uzsūkšanos organismā.

Mandeles

Vēl viens nozīmīgs biotīna avots ir mandeles - tasīte mandeļu satur vienu trešdaļu no biotīna dienas normas, taču tās ir kalorijām bagātas. Speciālisti iesaka ik dienu kaut nedaudz savu ēdienkarti bagātināt ar mandelēm un jau pēc mēneša būšot acīmredzami rezultāti.

Foto: Shutterstock

Saulespuķu sēklas

Saulespuķu sēklas ir bagātas ar vitamīnu E, kas uzlabos asinsriti un galvas ādas stāvokli, bet tas savukārt veicina ātrāku matu augšanu.

Foto: Shutterstock

Saldie kartupeļi

Veselā miesā vesels gars, bet gari mati un veselīga galvas āda - divi noteikumi, kas būtu jāievēro ikvienam, kurš sapņo par skaistiem matiem. Galvas ādas stāvokļa uzlabošanai izvēlies produktus ar augstu beta karotīna saturu (piemēram, saldos kartupeļus).

Foto: Shutterstock

Avokado

Šis ir viens no iemīļotākajiem ārstu un dietologu produktiem - tik daudz vitamīnu un mikroelementu, iespējams, nav nevienā citā produktā. Šajā situācijā avokado mums derēs tādēļ, ka tajā atrodams liels daudzums taukskābju, kas palīdzēs saglabāt un uzlabot galvas ādas stāvokli.

Speciālista viedoklis

Triholoģe Inga Zemīte norāda, ka jebkurš veselīgs uzturs būs labvēlīgs matu augšanai, bet produktu, kurus ēdot ataugtu mati, androgēnas vai citu nopietnu matu izkrišanas gadījumos, nepastāv. Drīzāk varētu piebilst, ka neēšana ir bīstama matiem. Ja ķermeņa masa samazinās par 15%, to pavada nopietna matu izkrišana, pēc kuras mati ļoti slikti atjaunojas. "Tātad - mans ieteikums - ēst veselīgi, matu problēmu risināt pēc būtības un ievērot diētas uzmanīgi," tā daktere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!