Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka uzacīm sejas modelēšanā ir viena no būtiskākajām lomām. Šķiet, ka teju visu par uzacu kopšanu jau zinām, bet portāls "Women's Health" piedāvā astoņus faktus, kas pārsteigs pat rūdītāko skaistumkopšanas speciālisti.

Uzacis palīdz redzēt

Galvenā uzacu funkcija ir aizkavēt sviedru un nokrišņu iekļūšanu acīs, tā novirzot tos uz sejas sānu daļu un atvieglojot spēju redzēt.

Tik daudz matiņu!

Kā izrādās, cilvēkam ir vidēji 250 matiņu katrā uzacī, savukārt nekad neplūktās uzacīs to ir pat 1100 katrā.

Uzacīm ir "dzīves ilgums"

Uzacu matiņi dabiskā veidā mainās ik pēc četriem mēnešiem, tiem izkrītot un vietā izaugot atkal jauniem.

Bez uzacīm nav iespējams atpazīt seju

Pētījumos atklāts, ka cilvēkiem ir ievērojamas grūtības identificēt vienu un to pašu seju, ja tai kādā attēlā nav uzacu.

Uzacis kontrolē balss

Ar uzacīm varam demonstrēt savas emocijas, bet, kā izrādās, tās spēj darboties arī neapzināti – paaugstinoties balss tonim, paceļas arī uzacis.

Tāpat tās neapzināti paceļas, jūtot pārsteigumu, iegūstot simetrisku pozīciju. Savukārt, jūtot ziņkāri, tās izvietojas asimetriskā pozīcijā, cilvēkam šo procesu nespējot kontrolēt.

Īpaša cilvēku pazīme

Lai gan arī atsevišķu sugu dzīvniekiem ir uzacis, tikai cilvēkiem tās atrodas uz kailas ādas laukuma un ļauj pilnībā nolasīt mūsu emocijas.

Mēs neesam pirmie, kas uzacis koriģē

Kad koriģējam uzacis, izrādās, piedalāmies gadsimtiem senā sejas skaistumkopšanas procesā. Katrā kultūrā noteiktos laika periodos bijuši dažādi skaistuma priekšnoteikumi – Renesanses laika Florencē cilvēki uzacis noskuva pilnībā, savukārt koloniālā elite 18. gadsimta Amerikā uzacis saķemmēja uz augšu, izmantojot peļu ādas.

Uzacis par tevi pastāsta visu

Saskaņā ar speciālistu teikto, izliektas uzacis ir cilvēkiem, kuri ir komunikabli un problēmu risināšanā izmanto reālus piemērus no līdzīgiem gadījumiem. Savukārt taisnas uzacis ir cilvēkiem, kuri ir tieši, paļaujas uz faktiem un loģiku, kā arī tehniskām detaļām. Bet uzacis ar asu leņķveida izliekumu liecina par vēlmi visu kontrolēt, neraugoties uz situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!