Mēdz teikt, ka mati un nagi ir cilvēka rota. Nav šaubu – pēc to stāvokļa nereti arī spriežam par cilvēku pašu. Taču nagi var izskatīties nevīžīgi arī tad, ja tie ir cītīgi apčubināti, jo ir neveselīgi. Šī iemesla dēļ esam apkopjuši ieteikumus no "Elle", kā izaudzēt stiprus nagus.

Lieto kutikulu eļļu katru dienu

Nagu augšanas procesā ļoti būtiska ir mitrināšana, skaidro manikīre Ama Kvasija. "Lai būtu spēcīgi nagi, tiem jābūt veseliem – un, lai tie būtu veseli, tiem jābūt mitrinātiem," viņa teic. "Kutikulas eļļa darbojas, mitrinot kutilu un naga pamatni, tāpēc tas ir tik svarīgs solis nagu kopšanā neatkarīgi no tā, vai tu audzē nagus vai vienkārši vēlies, lai tie izskatās pēc iespējas labāk."

Kādu eļļu labāk izvēlēties? Vari pavisam droši atteikties no dārgiem zīmolu līdzekļiem, izvēlies, piemēram, jojobas eļļu, kas ir lētāka, taču darbu paveiks tikpat labi (ja ne labāk).

Iespējams, tev trūkst B vitamīna?

Pētījumi atklāj, ka trausli nagi, kuriem ir nosliece uz slāņošanos un lūšanu, var liecināt par biotīna deficītu, tāpēc apsver domu papildināt savu uzturu ar lielāku devu tik būtiskā B vitamīna. "Pārtika, kas ir bagāta ar biotīnu, var palīdzēt stiprināt trauslus nagus," skaidro uztura speciāliste Amanda Griga. Ir veikti vairāki mazi pētījumi, kas to apstiprina, vienlaikus Griga uzsver, ka "tie neizmantoja placebo grupu un neietvēra sākotnējo biotīna līmeni." Tomēr tie parādīja ievērojumu nagu biezuma un cietības palielināšanos pēc 2,5 mg biotīna lietošanas katru dienu.

Ieguldi "mīkstā" nagu vīlē

Iespējams, esi dzirdējusi, ka stikla nagu vīles ir labākas, jo tās ir glītas, ilgāk lietojamas un viegli tīrāmas, tomēr ir vērts ieguldīt maigākā nagu vīlē, norāda Ama Kvasija. "Lai no nagu vīlēšanas iegūtu labāko efektu, vienmēr izvēlies maigu vīli, lai novērstu nagu lūšanu vai slāņošanos," viņa teic. Šajā gadījumā priekšroku labāk dod profesionāliem produktiem, jo tie parasti ir labāki un izturīgāki. Būtiski ir pievērst uzmanību arī metodei, kādā veidā veic nagu vīlēšanu. Kustības uz priekšu un atpakaļ, gluži kā zāģējot, tikai izraisīs nagu lūšanu, tāpēc vienmēr vīlē vienā virzienā, izmantojot garas, ātras, bet maigas kustības.

Vislabāko efektu panāksi, ja sāksi no naga ārējās malas, un virzīsies uz centru. Šis paņēmiens nagu padarīs gludu, turklāt tev arī būs lielāka kontrole, lai izveidotu formu, kādu vēlies.

Palielini B9 vitamīna uzņemšanu!

Ja nevienmērīga, grubuļaina nagu pamatne izjauc tavu perfekto manikīru, iespējams, tev ir jāpalielina B9 vitamīns. B9 vitamīnu mēdz dēvēt arī citā vārdā – folijskābe. Šis vitamīns atjauno un pavairo šūnas, kuras veido nagus, kas savukārt veicina vispārēju nagu veselības uzlabošanos un to augšanas paātrināšanos. Ir arīdzan pierādīts, ka folijskābe palielina nagu izturību un mazina lobīšanos. "Folijskābe ir atbildīga par veselīgu šūnu augšanu ādas audos, kā arī matos un nagos," skaidro uztura speciāliste Griga. "Būtisks folijskābes trūkums var izraisīt trauslu un vāju nagu veidošanos, kā arī izmainīt to krāsu."

Ja tev ir aizdomas, ka neuzņem pietiekami daudz folijskābes, centies savā uzturā iekļaut vairāk pupiņu vai graudaugu.

Nomaini nagu lakas noņēmēju

Kad nolūp nagu laka, roka uzreiz tiecas pēc nagu lakas noņēmēja – lai arī tas ir jau mēnešiem vai pat gadiem vecs. Taču tāds, kas satur augstu acetona koncentrāciju, trausliem nagiem ir ārkārtīgi traumējošs un gandrīz uzreiz liek tiem izšūt, un līdz ar to – arī saplaisāt un nolūzt.

Kāds ir labākais variants? Izvairies no acetona! Nagu lakas noņēmēji bez kairinošās vielas varētu būt maigāki, taču nenovērtē par zemu to spēju atstāt nagus nevainojami tīrus.

Izvēlies dabīgāku nagu laku

Ik pa laikam ir būtiski dot nagiem brīvību – reizi pa reizei izvēlies laku, kurā mērķtiecīgi ir izslēgtas visas potenciāli toksiskās ķīmiskās vielas. Kādus zīmolus izvēlēties? "Elle" iesaka, piemēram: "Kure Bazaar", "Nailberry", "Butter London". Arī lielāki zīmoli pēdējā laikā veido arī mazāk toksiskas nagu lakas.

Izvēlies nagiem draudzīgus pārtikas produktus

Izmet no galvas jebkādas idejas par diētām! Veselībai vislabākais ir pilnvērtīgs uzturs – tāds, kas ir bagāts savā daudzveidībā. Lai nagi augtu garāki un stiprāki, būtiski ir uzņemt uzturā augļus un dārzeņus, lapu zaļumus, taukainas zivis, riekstus, sēklas, avokado, olas, liesu gaļu un nedaudz graudaugu. Ieteicami ir arī pārtikas produkti, kuri veicina labvēlīgo baktēriju veidošanos. "Visbeidzot – neaizmirsti par ūdeni, un centies samazināt alkohola un rafinēto cukuru patēriņu," iesaka uztura speciāliste.

Ņem talkā keratīnu

Ar nagu stiprinātājiem ir viegli nošaut greizi – dažkārt tie padara nagus tik cietus, ka tie pat nolūst, tāpēc "Elle" iesaka lietot keratīnu. Dabiski tas ir atrodams nagos, padarot tos elastīgus un mazāk lūstošus.

Taču vislabākais padoms nagu kopšanā ir pavisam vienkāršs – nelieto nagus kā darba instrumentus, attiecies pret tiem ar rūpēm un maigumu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!