Foto: Shutterstock
Lai mazinātu rētas, ko atstājusi akne vai pubertātes laikā pārdzīvotās hormonu līmeņa svārstības, vari izmēģināt dažādas metodes. Populārākās no tām piedāvā portāls en.amerikanki.com, aplūkojot veidus, kā rētas varam dzēst arī mājas apstākļos.

Novērs rētas, pirms tās izveidojušās

Ja cīnies ar akni, nekādā gadījumā nespaidi pumpas, neplēs  kreveles un lieki nekairini sejas ādu. Protams, ja uzmanīgi likvidēsi strutas un konkrēto vietu dezinficēsi, rēta uzreiz neradīsies, taču jo mazāk seju aiztiksi, jo labāk būs. Tāpat ieteicams sejas ādu mitrināt un regulāri dezinficēt, tā mazinot iekaisumu.

Līdzekļi ar kortizonu

Lai mazinātu ādas apsārtumu un niezi, lieto sejas kopšanas līdzekļus, kuru sastāvā ir kortizons. Tas palīdzēs arī mazināt rētas, taču, pirms sāc šādus kosmētikas līdzekļus lietot, konsultējies ar dermatologu par to piemērotību tieši tavam ādas tipam un tās problēmām.

Lāzera procedūras

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā likvidēt rētas, ir apstrādāt tās ar lāzeri. Tomēr, ja izvēlies to darīt, rēķinies, ka, par spīti augstajām izmaksām, ne vienmēr iespējams gūt 100 procentu rezultātu – reizēm rētas tomēr paliek nedaudz redzamas, brīdina dermatologi.

Laiks

Nelielas rētas var izzust arī pašas no sevis – iespējams, esi pamanījusi, ka pāris mēnešu laikā iedobums vaigā ir pazudis. Tāpat laika gaitā, līdzīgi strijām, mazinās arī rētu košā krāsa. Lai šo izzušanas/mazināšanās procesu paātrinātu, mitrini ādu, kā arī rūpējies par pietiekamu skābekļa daudzumu un procedūrām, kas paātrina asinsriti.

"Mederma" gēls

Ja rēta radusies nesen, šis ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem tās likvidēšanai, tomēr tas palīdz arī vecu rētu dzēšanai. "Mederma" mazina rētaudu īpatsvaru, kā arī izlīdzina ādas toni un novērš apsārtumu. Protams, arī pirms šī līdzekļa lietošanas uzsākšanas jākonsultējas ar ārstu.

Mitrināšana

Lai novērstu jaunu rētu veidošanos, kā arī padarītu mazāk redzamas jau esošās rētas, mitrini ādu ar krēmu, kas satur alveju vai šī sviestu. Īpaši ieteicams līdzekli uzklāt sejas ādai tad, kad izsitumi ir dzīšanas procesā, lai paātrinātu kreveles veidošanos un nokrišanu, iesaka speciālisti.

Tāpat neaizmirsti par ķermeņa iekšēju mitrināšanu, dzerot pietiekami daudz ūdens un tā rūpējoties gan par ādas elastību, gan mitruma līmeni tajā.

Skrubji

Lai āda būtu mirdzoša un izskatītos svaiga, regulāri attīri to no atmirušajām šūnām! Tas ne tikai uzlabos tās izskatu, bet arī paātrinās rētu izzušanu, mainoties ādas virsējiem slāņiem un veidojoties jaunām tās šūnām.

Uzturvielas

Lai ārstētu akni un uzlabotu ādas stāvokli, pirmkārt, ir jāizvērtē tas, cik sabalansēts ir tavs ikdienas uzturs. Nereti vitamīnu un minerālvielu trūkuma rezultātā izsitumi rodas pastiprināti, tāpēc rūpējies par sabalansētu uzturu, kā arī, ja nepieciešams, uzņem vitamīnus un minerālvielas papildus, lietojot ārsta izrakstītus līdzekļus, vēlams, medikamentu, nevis uztura bagātinātāju formā.

Tāpat, ja vēlies mazināt aknes radītās rētas, uzturā papildus vari lietot produktus, kas satur želatīnu – tas ir dabiskais kolagēns, kas arī spēj uzlabot ādas stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!