Foto: DELFI
"Šodien beidzot tek ārprātā! Beidzot sagaidījām – nogaršojiet!" pa balto bērzu birzi piektdienas pēcpusdienā apmierināts grozās Linards Liberts – cilvēks, kas tecina bērzu sulas un darina no tām vīnu. Turpat smaida un pēc svaigas sulas roku stiepj Lotte Tisenkopfa – Iltnere. Viņas vadītais uzņēmums "Madara" vienīgais pasaulē ražo unikālo sejas kosmētiku, kuras pamatbāzi ūdens vietā pilnībā aizstāj bērzu sula. Nesen visi sulas krājumi izbeigušies un ražošana apstājusies. Taču tagad sulas beidzot atkal tek.

"Jā, sulas krājumi bija beigušies, jo šis pavasaris tik ļoti kavējās. Taču jau pirmdien jaunā sula būs klāt ražotnē un viss atsāksies ar jaunu jaudu. Tas nozīmē, ka jau maijā veikalos varēs nopirkt mūsu "Time Miracle" līnijas produktus ar šī pavasara bērzu sulām sastāvā," stāsta "Madara" dibinātāja Lotte. Viņai un citiem kājās gumijnieki. "Bet gumijniekus vairs nevajag! Birzs beidzot sausa," smejas Linards.

Un tā arī ir - ejam pa saulē izžāvēto bērzu birzi un pētām pie kokiem piekārtos maisus. Ap birzi uzsliets žogs. Uz kokiem un maisiem numuri. Kokos izurbti pavisam nelieli urbumiņi, un sula ietek uzreiz lielajos plastmasas maisos. Tagad tie tik jāspēj uzmanīt un iztukšot.

Dzert bērzu sulu, kas burtiski tikko iztecējusi no koka - tas ir kaut kas! Garša ir tik tīra un dzidra! Doma vien par to labo vielu lādiņu, kas tiek saliets organismā, liek iztaisnot plecus un sajusties spirdzinātam.


"Mūsu senči dzēruši bērzu sulas gadsimtiem. Mēs apvienojām vēsturiskās tradīcijas ar zinātniskiem pētījumiem un radījām unikālo anti-age produktu sēriju, kurā ir 0% ūdens un tā vietā ir šeit šajā birzī Latvijā savākta bērzu sula," stāsta Lotte.

Eksperti sprieduši - ja tā kritiski paskatīties uz ūdeni, tam nav nekādas īpašas bioloģiskas aktivitātes. Kosmētikā tas pilda nesēja un šķīdinātāja funkciju. Pasaulē jau zināmi mēģinājumi aizstāt ūdeni ar ko bioloģiski aktīvāku - piemēram, zaļo tēju, alvejas sulas ekstraktu. Taču nekad iepriekš nevienam nebija ienācis prātā izmantot to unikālo dabas fluīdu, kas cirkulē kokā un dod spēku tam pavasarī uzplaukt. Tā "Madara" kļuva par pirmo un pagaidām vienīgo uzņēmumu pasaulē, kas atklāja šo inovāciju.

"Ja jau cilvēki gadsimtiem dzēruši bērzu sulas un novēroja pozitīvu efektu, nospriedām - tātad jābūt šādam efektam arī uz cilvēka ādu," atceras Lotte. Divu gadu laikā izdevās atrisināt sarežģīto uzdevumu, kā saglabāt sulu kosmētikā svaigu un bioloģiski aktīvu. Turklāt nepievienojot sintētiskos konservantus, piemēram, parabēnus un citas ķīmiskas vielas, kas ir pretrunā "Madara" kā zaļi domājoša uzņēmuma politikai. Pavisam izmēģinātas 20 dažādas metodes. Vienīgā un īstā nu tiek glabāta stingrā noslēpumā. Tikai vēl viens uzņēmums pasaulē arī atklājis veidu, kā saglabāt bērzu sulu svaigu ilgā laika posmā. Tas ir kāds somu uzņēmums, kas arī stingri glabā savu noslēpumu. Tiesa, šis uzņēmums specializējas tikai sulas ražošanā.

Paralēli "Madara" sadarbībā ar Latvijas Universitātes Bioanalītikas un biodozimetrijas laboratorijas un Rīgas Stradiņa universitātes pētniekiem veica pētījumus par bērzu sulas un dažādu augu (kas arī ir jauno anti-age produktu sastāvā) bioloģiski aktīvo vielu spēju mazināt ādas novecošanos un ar to saistītos procesus.

"Mēs veicām gan tā dēvētos in vitro, gan in vivo testus - zinātniski apstiprinājām un pierādījām bērzu sulas bioloģiski aktīvo vielu pozitīvo ietekmi gan testējot vielas uz cilvēku šūnām laboratorijas apstākļos, gan vēlāk tas arī tika pierādīts uz brīvprātīgo testētāju ādas dermatologa klātbūtnē," stāsta laboratorijas pētniece, zinātniece Anna Ramata-Stunda.


"Zinātniski tika pierādīta drošība un efektivitāte. Tas nav tā, kā ar bērzu sulas dzeršanu - mēs to dzeram, jo mūsu vecāki un vecmāmiņas un viņu senči to dzēra un atzina par labu. Kas attiecas uz ādu - apstiprinājās, ka bērzu sula veicina ādas šūnu dalīšanos - tātad atjaunošanos, šī viela palīdz šūnām cīnīties pret visu to negatīvo apkārtējās vides ietekmi un stresu. Pētījām vielas iedarbību arī gēnu līmenī. Piemēram, tika pierādīts, ka bērzu sulas komponentēm ir potenciāls likt šūnām augt un dalīties par vismaz 25% ātrāk. Tas ir pierādīts fakts. Mums ir fantastiskas iekārtas, kas to ļauj precīzi fiksēt," stāsta pētniece Anna.

"Stimulēt ādas šūnu dalīšanos - tas ir līdzeklis Nr.1 pasaulē pret ādas novecošanos. 25-30 gadu vecumā šī spēja ādai krītas, pamazām nesot līdzi visas novecošanās pazīmes. Ja spēt pacelt ādas dalīšanās spēju, tad šūna ir kā dzinējs, kas atkal var radīt kolagēnu, elastīna šķiedras, kompensēt hormonu samazināšanos, neitralizēt brīvos radikāļus un visu slikto - stresu, piesārņoto vidi, nelāgus paradumus. Nogurusi šūna ātrāk aiziet bojā un nerada jaunas. Bērzu sula iedod to aktivitāti, ko nespēj ūdens. Tas ir pierādīts," skaidro Lotte.

Jau šobrīd bezūdens kosmētikas līniju "Time Miracle" pārdod gandrīz visur tur pasaulē, kur jau nopērkama "Madara" produkcija. "Drīz pārdosim arī Japānā un Ķīnā. Bērzu sulas dzeršana izplatīta Austrumeiropas reģionā, citviet pasaulē tā ir sveša. Tāpēc zinātniskais pamatojums ļauj konkrēti pierādīt bērzu sulas efektivitāti, jo citur jēdziens "bērzu sula ir laba, jau mana vecmāmiņa to dzēra" nevienam neko neizsaka. Tur vajag faktus un mums tie ir," skaidro Lotte.

Linarda Liberta bērzu birzī dzied putni un lido tauriņš. "Dzeriet bērzu sulas un izskalojiet visus sārņus, draņķus un dārgos restorānos apēsto," smejas Linards un salej kāri izstieptajās krūzītes caurspīdīgo dabas brīnumu. Ilgi nav jāgaida, līdz atskan vairāki "man vēl, lūdzu!" Mirkli vēlāk par par godu jaunajai sulas "ražai" un pavasarim tiek atkorķēts arī bērzu sulas šampanietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!