Foto: Shutterstock
Mēs visas sapņojam par nevainojamu, mirdzošu ādu, taču ar jaunajiem produktiem, kas pastāvīgi nonāk veikalu plauktos, un bezgalīgi daudzajiem ādas kopšanas padomiem, kas atrodami internetā, ne vienmēr ir viegli izprast, kas derēs vislabāk. Visticamāk, tu zini pamatus – dzert daudz ūdens, pietiekami gulēt un ik vakaru nomazgāt seju, bet kā ir ar visu, kas atrodas pa vidu? Par laimi, lai iegūtu veselīgu sejas ādu, nav nepieciešams izmest milzu naudu par burvju procedūrām vai dārgiem krēmiem.

Iedvesmojoties no "Good Housekeeping" un "Cosmopolitan", esam apkopojuši dermatologu un skaistumkopšanas ekspertu ieteikumus, kā uzlabot savu sejas ādu. Sākot no pareiza tīrīšanas līdzekļa izvēles savam ādas tipam un beidzot ar kosmētikas otiņu tīrīšanas nozīmi, turpinājumā apskatām vienkāršus knifiņus, kā parūpēties par savu ādu.

Izmanto ādas tipam piemērotu tīrīšanas līdzekli


"Taukainai ādai vai ādai ar noslieci uz akni vislabāk derēs salicilskābes želeja vai benzoilperoksīda tīrīšanas līdzeklis," teic dermatoloģe Eva Šambana. "Sausai ādai izmanto attīrošo pieniņu. Savukārt tiem, kam ir pigmenti, iesaku izmantot, piemēram, alfahidroksi skābes tīrīšanas līdzekli, jo tas nevienmērīgos pleķus padarīs gaišākus."

Neizmanto pārāk daudz produktu


Uzklāt vairākas ādas kopšanas līdzekļu kārtas ir ļoti nepareizi, skaidro dermatoloģe Džūlija Cū. Tas ādai var nodarīt vairāk posta nekā labuma, piemēram, radīt vairāk pūtīšu un aizsprostot poras.

Foto: Shutterstock

Mitrini ādu gan dienā, gan naktī


"Labākais laiks, lai mitrinātu ādu, ir tūliņ pēc izkāpšanas no rīta dušas un tieši pirms gulētiešanas," atklāj dermatoloģe Dženeta Pritovska. Izvairies no losjoniem ar spēcīgām smaržvielām, kā arī pārliecinies, ka tavs mitrinošais krēms ir pietiekami maigs ikdienas lietošanai un ka tas neradīs kairinājumu.

Neaiztiec savu seju


Dermatoloģe Cū uzsver, ka ir ļoti svarīgi nepieskarties savai sejai. To pastāvīgi čubinot un knibinot, izplatās ne tikai baktērijas vai rodas pumpas, bet veidojas arī rētas un grumbas. Vēl jo svarīgāk tas ir šobrīd, kad apkārt plosās pandēmija.

Mitrini sevi gan iekšēji, gan ārēji


Dermatologi īpaši uzsver ādas mitrināšanas nozīmi. "Ūdens trūkums nozīmē mazāku mirdzumu un lielāku uztūkumu," stāsta dermatoloģe Mona Goheira. Viņa iesaka izvēlēties skaistumkopšanas līdzekļus (tīrīšanas, mitrināšanas un novecošanas novēršanas), kuri pamatā ir mitrinoši. Tāpat ir būtiski dienā izdzert aptuveni astoņas glāzes ūdens.

Izvairies no tiešas siltuma iedarbības


Saule nav vienīgā kaitniece ādai. Atrodoties pārāk tuvu sildītājiem vai kamīnam, vari nodarīt postu savai sejas ādai. "Tas izraisa iekaisumu un kolagēna noārdīšanos. Es iesaku stāvēt vismaz trīs metru attālumā," stāsta dermatologs Debijs Palmers. Tāpēc nākamreiz, kad piedalīsies piknikā, sper dažus soļus atpakaļ.

Neaizmirsti par pīlingu


"Mēs zaudējam 50 miljonu ādas šūnu dienā, un bez neliela papildu grūdiena tās turpina krāties uz sejas, liekot tev izskatīties panīkušai," teic Goheira. Lai tā nenotiktu, tev ir "jāizvēlas kosmētikas līdzeklis, kas ir ar neitrālu pH, lai seja neizžūtu, kad veiksi pīlingu". Turklāt, ne tikai sejai pīlings ir vērtīgs – neaizmirsti to pašu veikt arī visam ķermenim!

Vitamīni arī uz ādas


Sabalansēts uzturs ir svarīgs, taču ir arī vairāki citi veidi, kā ādai piešķirt nepieciešamos vitamīnus. Ir serumi un krēmi, kas satur sastāvdaļas, kas baro ādu, piemēram, C vitamīna serums. "Tie patiešām var palīdzēt atjaunot ādu no saules bojājumiem," atklāj Palmers. Nezini, kā tos izmantot? Labākais laiks šo līdzekļu uzklāšanai ir tūliņ pēc sejas notīrīšanas.

Foto: Shutterstock

Zaļumi, zaļumi un vēlreiz zaļumi


Lai arī rīta kafija ir iemīļots rituāls lielai daļai ļaužu, ādas kopšanas speciāliste Džoanna Vargasa uzsver, ka pareiza rīta dzēriena izvēle var būtiski ietekmēt ādas veselību. "Katru rītu iedzer nelielu glāzīti ar hlorofilu (to var iegādāties, piemēram, aptiekās), lai ādu padarītu gaišāku, bagātāku ar skābekli, kā arī mitrinātāku. Hlorofila dzeršana arīdzan palīdz mazināt tūsku, stimulējot limfātisko sistēmu, tāpēc tas ir vērtīgi arī cīņā ar celulītu." Tāpat arī dermatoloģe mudina dzert zaļās sulas, kuras satur daudz dārzeņu. "Tās dažu dienu laikā var pārveidot tavu ādu. Turklāt, šādas sulas arī stimulē limfodrenāžu un ādai piešķir skābekli, tāpēc pazudīs arī iespējams tūkums."

Ēd veselīgi


Nevar noliegt, ka pilnvērtīgs uzturs ir pamats itin visam, arī skaistai sejas ādai. "Tavai ādai ir dabiska barjera, kas notur mitrumu, un šai barjerai ir nepieciešamas omega-3 taukskābes," paskaidro Vargasa. "Linsēklas vai valrieksti, kas pievienoti salātiem, ir vienkāršs veids, kā uzņemt omega-3 un tādējādi palīdzēt savai ādai." Savā ēdienkartē pacenties iekļaut maz pārtikas produktu, kam ir augsts glikēmiskais indekss.

Regulāri tīri savas kosmētikas otiņas


Lai cīnītos ar infekcijām un poru aizsērēšanu, Pritovska iesaka reizi nedēļā izmazgāt savu tonālā krēma vai korektora otiņu, vismaz divas reizes mēnesi izmazgāt otiņas, kuras izmanto acu ēnu uzklāšanai, bet visas pārējās – vismaz reizi mēnesī.

Rīkojies šādi: plaukstā iespied nedaudz maiga šampūna. Samitrini otiņas sarus ar remdenu ūdeni. Pēc tam iemasē otiņas sarus plaukstā, lai šampūns varētu iedarboties. Izvairies mitrināt otas metāla daļu, jo tādā gadījumā līme var kļūt vājāka un otas sari var izkrist. Izskalo šampūnu un izspied lieko ūdeni ar dvieli. Pēc tam atstāj otiņas nožūt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!