Katra no mums domā par to, lai saglabātu savu ādu jaunu un elastīgu maksimāli ilgi. Mēs tērējam kaudzi naudas dārgiem kopšanas līdzekļiem un brīnumkrēmiem, taču mums ir daudz kaitīgu ieradumu, kas paātrina grumbu veidošanos.

Ja vēlies, lai āda maksimāli ilgi paliek gluda, izvērtē savu dzīvesveidu – dažreiz pat nenozīmīgas pārmaiņas var nākt par labu. "Cosmo" autori uzskaitījuši desmit pašus izplatītākos ieradumus, kas var izraisīt grumbu veidošanos.

Tu ignorē krēmu ar SPF aizsargfiltru

Šī problēma vasarā ir īpaši aktuāla. Jā, mēs zinām, ka tu ļoti mīli sauli, taču tava āda – nē. Mums gandrīz uz katra stūra apgalvo, ka aktīvie saules stari izraisa priekšlaicīgu ādas novecošanos, taču mēs, nez kāpēc, turpinām ignorēt nepieciešamību uzklāt krēmu ar SPF aizsargfiltru. Tas nepieciešams ne tikai, atpūšoties pludmalē, bet katru dienu, pat tad, kad tu vienkārši dodies uz darbu. Izmaini šo paradumu visu gadu lietot vienu un to pašu iemīļoto krēmu – vasarā tavai ādai obligāti nepieciešams SPF.

Tu dievini košļājamo gumiju

Svaiga elpa, kā mēs atceramies no reklāmas saukļiem, liecina par to, ka tas ir lieliski, Taču, ja tev ir paradums pastāvīgi košļāt gumiju, tu iekļūsti riska zonā. Bezgalīgas žokļa kustības pārāk agri var izveidot dziļas rievas ap degunu un grumbas ap muti. Šeit viss ir vienkārši: ja tu bieži rauc pieri, tad rodas grumbas, taču, ja tu regulāri gremo – tad āda mutes rajonā izstaipās. Tāpēc labāk aizstāj košļājamo gumiju ar piparmētru pastilām vai ledenēm.

Pārlieku liela mīlestība uz attīrīšanu

Pats par sevi saprotams, nekā slikta tajā, ka tu rūpējies par savu ādu, nav, īpaši, ja tai ir tieksme taukoties un ja veidojas akne. Taču attīrīšanas, visu iespējamo skrubju, pīlingu un mazgāšanas birstu fanātes bieži pārkāpj atļautās robežas. Ja tu izmanto skrubi biežāk nekā divas reizes nedēļā un regulāri tīri seju ar toniku vai losjonu, ir īstais laiks beigt to darīt. Ar kosmētikas līdzekļiem tu iznīcini dabīgo ādas vidi un PH līmeni. Galu galā pazeminās tās imunitāte un pretošanās spēja. Vēl vairāk – tu nepamani, ka pārsausini ādu, un tas ir pirmais iemesls, kāpēc rodas grumbas.

Rīta mazgāšana ar attīrošo līdzekli

Foto: Shutterstock
Tas ir iepriekšējā punkta turpinājums. Jā, uz nakti ir pavisam normāli notīrīt seju ar attīrošo līdzekli un norīvēt seju ar micelāro ūdeni, taču kamdēļ to darīt pēc pamošanās? Pa kuru laiku, atvaino, tu paspēji "nosmērēties"? No rīta pilnīgi pietiek seju noskalot ar parastu istabas temperatūras ūdeni un izmantot kosmētisko ledu. Un viss!

Tu reti maini spilvendrānu

Nav nekā krimināla, ja maini gultas veļu reizi nedēļā, taču spilvena pārvalks var būt bīstamības avots – uz tā sakrājas visvairāk baktēriju, un tā vēl ir puse bēdas. Matu laka, jebkuri citi veidošanas līdzekļi – tas viss paliek uz pārvalka miega laikā un pēc tam nokļūst uz tavas sejas. Ķīmiskie elementi ietekmē ādu un izraisa novecošanos. Ievies jaunu paradumu – maini spilvendrānu katru otro vai trešo dienu.

Tu neizgulies

Miega nepietiekamība var kļūt par daudzu problēmu iemeslu, par kurām tu pat nespēj iedomāties. Un viena no tām – priekšlaicīga novecošanās. Lieta tāda, ka, ja tev pietrūkst miega, organisms vienkārši nespēj atjaunoties, un tas attiecas arī uz ādas šūnām. Ja vēlies izskatīties satriecoši arī pēc 50 gadu vecuma, aizmirsti par nomodu pēc pusnakts – naktī skaistulēm ir jāguļ!

Tu guli nepareizā pozā

Vēl viens iemesls priekšlaicīgai novecošanās, kas saistīta ar miegu. Daudzas no mums dievina gulēšanu uz vēdera, iespiežot vaigu spilvenā (un no rīta parādās lieliski nospiedumi no spilvendrānas). Tagad iztēlojies – uz vairākām stundām neatjaunojas asinsrite, savukārt āda atrodas saspiestā stāvoklī. Domā, ka pēc tam neradīsies grumbas? Lai mazinātu riskus, iemāci sevi gulēt uz sāniem vai uz muguras – tas ir vērtīgi ne tikai ādai, bet arī sirds un asinsvadu sistēmai.

Pumpu spaidīšana

Vismaz reizi mūžā tā ir gadījies katrai no mums, neskatoties uz to, ka mamma vēl bērnībā stingri jo stingri aizliedza to darīt. Problēma nav tikai tajā, ka tu riskē ieviest infekciju, bet arī tajā, ka izspiešanas laikā tu saspied un traumē ādu. Pēc tam tajā vietā var palikt rēta vai pat maza grumbiņa. Tev to vajag?

Tu neizmanto gaisa mitrinātāju

Ja tev mājās ir pārāk karsts un sauss gaiss, tas noteikti atsauksies uz tavu ādu. Gaisa mitrinātājs ir ļoti svarīga izvēle, kuru tev tomēr vajadzētu ieviest un vēl arī neaizmirst to ieslēgt (tā arī mēdz gadīties, kā zināms).

Tu smēķē

Šeit laikam neko nevajag paskaidrot. Smēķēšana un vēlme paildzināt jaunību ir nesavienojamas lietas. Turklāt tas ir rakstīts uz tavas cigarešu paciņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!