Foto: Shutterstock
Izvērtējot mūsu higiēnas paradumus, šķiet gluži likumsakarīgi, ka mazgāšanās laikā tiek izmantotas ziepes. Cilvēki tās tīrības nolūkos taču lieto gadu desmitiem! Tomēr, visticamāk, jau būsi dzirdējusi par ziepju kaitīgo ietekmi uz maigo sejas ādu.

Šai sakarā piedāvājam dailymedical.com sniegto informāciju par rezultātiem, kas novēroti, uz nedēļu atsakoties no ziepju lietošanas, ādu attīrot ar citiem līdzekļiem, kā arī noderīgu informāciju par iemesliem, kāpēc ziepes patiesi nav vēlams izmantot sejas mazgāšanai.

Taukaina āda un veidi, kā ar to sadzīvot

Kā raksta publikācijas autore, kura izmēģinājusi nedēļu ilgo eksperimentu, atsakoties no ziepju izmantošanas ādas kopšanā, sieviete jau kopš pusaudzes gadiem cīnījusies ar taukainu sejas ādu un tās spīdumu, kas mazināts, regulāri seju noskalojot un tad, lai novērstu ziepju radīto vilkšanas sajūtu, mitrinot ādu ar krēmu atkal un atkal. Tas, protams, rezultējies nemainīgā ādas taukainībā, iekaisumos un spīdēšanā, radot gan fizisku, gan psiholoģisku diskomfortu.

Atbrīvošanās no savilktās ādas sajūtas

Uzsākot eksperimentu, tā autore seju mazgāja no rīta, iztiekot vien ar siltu ūdeni, vakaros savukārt notīrot grimu ar kokosriekstu eļļu un ādu atkal noskalojot siltā ūdenī. Pozitīvais efekts manīts nekavējoties – āda kļuvusi maigāka un ievērojami mazinājusies vilkšanas sajūta.

Turklāt tā kļuvusi arī mazāk taukaina, neapstiprinoties autores satraukumam par to, ko iesākt ar, visticamāk, ādas pastiprināti izdalītajām eļļām pēc atteikšanās no ziepēm. Jāpiebilst, ka tāpat mazinājušies arī izsitumi, kas pirms eksperimenta uzsākšanas tikuši novēroti samērā regulāri.

Kosmētikas lietošana

Kā atzīst eksperimenta autore, saistībā ar atteikšanos no ziepēm viņu īpaši satraukusi kosmētikas lietošana, sievietei uzskatot, ka bez ziepju palīdzības no tās nebūs iespējams atbrīvoties pilnībā.

Tāpat bažas raisījusi jau tā taukainās ādas kopšana ar kokosriekstu eļļu, kas, iespējams, varētu izraisīt vēl lielāku poru nosprostošanos un ādas spīdēšanu. Tomēr rezultāts bijis gluži pretējs – iztiekot bez ziepēm un kosmētiku noņemot ar eļļu, sejas izskats un veselība uzlabojusies.

Iemesli, kāpēc ziepes nav ieteicamas sejas ādas kopšanai

Ziepju sastāvā esošās vielas izjauc ādas dabisko vidi, ādu sausinot, nojaucot tās dabisko aizsargbarjeru un tā rezultātā vēlāk pastiprināti izdaloties tās eļļām, kas savukārt ierosina ādas taukainību. Tāpat ziepju sastāvā ir nātrija laurisulfāts – ķīmiska viela, kas, kā brīdina mediķi, var ierosināt ādas šūnu mutācijas un pat ļaundabīgu audzēju attīstīšanos.

Kā uzsver "Wall Street Journal" aptaujātie speciālisti, kopjot sejas ādu, nav nepieciešamības panākt absolūtu tīrību, seju mazgājot ar ziepēm. Šāda maigās ādas attīrīšana ir krietni par agresīvu, radot disbalansu ādas dabiskajā vidē. Tā rezultātā savukārt rodas ādas nieze, vilkšanas sajūta, apsārtums, lobīšanās, smagākos gadījumos tai pārvēršoties pat ekzēmā, un izsitumi, zūdot arī ādas dabiskajam starojumam.

Tāpat ziepes izjauc ādas pH līmeni, mazinot arī tās dabisko aizsargbarjeru, kas neļauj iztvaikot mitrumam un pasargā ādu no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes. Tā rezultātā savukārt āda tiek lieki kairināta, to sausinot un, kā jau minēts iepriekš, vēlāk pastiprinot dabisko eļļu izdalīšanās procesu.

Tas savukārt veicina iekaisuma procesus, apsārtumu, sejas spīdēšanu un izsitumu un pat aknes veidošanos, brīdina dermatologi.

Jāpiebilst, ka sejas mazgāšana ar ziepēm paātrina arī ādas novecošanās procesus, straujāk veidojoties grumbām un kļūstot redzamākām ādas porām, rezumē dermatologi.

Lai iepazītos ar speciālistu atzītiem, noderīgiem ieteikumiem ādas kopšanā, ko sniedz dermatoloģe Anna Bērziņa, meklē informāciju šeit! Savukārt vērtīgus padomus, kā aizkavēt ādas novecošanu, atradīsi šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!