Foto: PantherMedia/Scanpix
Smaržas - bērnības, cilvēku, vēja, dabas - kādā brīdi pēkšņi sajūtot, tās atsauc atmiņā kādu konkrētu cilvēku, notikumu, lietu un ļauj to atpazīt, Tām piemīt burvīga īpašība - ja vien mēs nesteidzamies un ļaujamies - atgādināt. Tādēļ - kāds prieks ir sasmaržot! Pasaule ir tik smaržīga! Ja mēs ieelposim to, kas šobrīd ir gaisā, tad sapratīsim, ka esam tieši šajā vietā, kas smaržo tieši tā, ne citādi...


Ēterisko eļļu pielietojums - ļoti plašs

Ja ir piemirsies sasmaržot (tā mēdz gadīties), ožu der atsvaidzināt. Sākot ar sevi pašu - ietīties aromātiskā smaržu segā. Ēteriskās eļļas ir tik burvīgs izgudrojums, kas darbojas kā no ārienes, tā iekšienes un emocionāli. Austrumos tās izmantoja rituālos telpu iesmaržināšanai, pat pievienoja celtniecības materiāliem un skaistumkopšanā - pievienoja vannām un ticēja, ka tās saglabās jaunību un skaistumu. Ne velti ēģiptieši mūmijas iezieda ar eļļām, kam piemita arī maģiska nozīme.
Mūsdienās aromātisko eļļu pielietojums kosmetoloģijā ir ļoti plašs - masāžām, pirtīm, kompresēm, vannām, pievienojot krēmiem, matu skalošanas līdzekļiem un maskām. Varam doties uz salonu, kur mūs rūpīgi ietīs aromātiskā eļļu maskā, vai arī mēģināt uzmeistarot to paši,

Ja jūs domājat, ka āda pēc aromātisko eļļu maskas būs taukaina, tad tā nemaz nav - ēteriskās eļļas ir gaisīgas un "liesas". Tās sastāv no vielām, kuras iegūst no augu saknēm, lapām, ziediem, sēklām un augļiem.

Āda pēc šīs procedūras nekļūs taukaina. Eļļa dziļi iesūksies ādā un labi iedarbosies uz ādas stāvokli, tā kļūs smaržīga, veselīga un starojoša.

Ar eļļām - uzmanīgi!
Ir svarīgi iegādāties kvalitatīvu aromātisko eļļu, ko diemžēl nezinātājam būs grūti izdarīt. Iegādājoties eļļas, jāpievērš uzmanība etiķetei, uzraksts "pure essential oil" liecina par tīru, dabīgu produktu. Nosaukumam jābūt rakstītam angļu un latīņu valodā. Jāizvairās no eļļām ar uzrakstiem "perfume oil", "plant perfume" vai "fragrant oil". Kvalitātes rādītājs ir arī cena - ļoti lēta aromātiskā eļļa droši vien nebūs nekas labs. Lielākā daļa eļļu maksā vairāk nekā pāris latu, piemēram, litra rožu eļļas iegūšanai tiek izmantotas vairākas tonnas rožu ziedlapiņu, tas nozīmē, ka pudelīte eļļas nevar maksāt divus trīs latus.

Ēterisko eļļu iedarbība ir daudzkārt spēcīgāka nekā kaltētu augu iedarbība. Tāpēc tās ir efektīvas nelielos daudzumos. Eļļas glabā tumšos, cieši noslēgtos stikla traukos, tumšā vietā. piemēram, citrusa un skuju koku grupas eļļas.

Maskas gatavošana
Pirms eļļas lietošanas obligāti jāveic pārbaudes prove, vai organismam nav alerģiskas reakcijas. Kā arī - eļļas smaržai ir jābūt patīkamai. Maskas veido uz bāzes eļļu pamata, vai dabīgo produktu sejas maskām pievienojot pāris pilienu aromātisko eļļu. Bāzes eļļas - tās pārsvarā ir augu eļļas: sēklu, riekstu, augļu. Sajās eļļās lieliski šķīst ēteriskās eļļas, kuras nešķīst ūdenī.
Maskas uz bāzes eļļu pamata veido, 10 gramiem bāzes EĻĻAS pievienojot pāris pilienu ēteriskās eļļas. To ievieto hermētiski noslēdzamā traukā un samaisa. Lieto 2-3 reizes nedēļā.

Masku receptes:

Ādas kopšanai ap acīm, plakstiņiem
2/3 žožoba eļļa (10 ml)
1/3 riekstu eļļa (5 ml)
7 pilieni vakara prīmulas eļļas
Var pievienot 2 pilienus laima, 1 sandala, 1 rožu un 3 pilienus sandala ēteriskās eļļas.

matu augšanas stimulēšanai
1/2 vīnogu eļļa (15 ml)
1/2 žožoba eļļa (15 ml)
Var pievienot 6 pilienus "Bay", 3 pilienus ciedra, 3 pilienus mirres eļļas, 1 pilienu kanēļa eļļas. Masku iemasē galvas ādā un matos, aptin ar polietilēna plēvi un dvieli, tur 40 minūtes. Pēc tam matus kārtīgi izmazgā. Masku lieto vienu reizi nedēļā

Eļļas masku iedarbība
Eļļas saturošās maskas iedarbojas uz organismu vairākos līmeņos: caur ožu tā nokļūst smadzenēs un enerģētiskajā sistēmā, caur ādu - asinīs un iekšējos orgānos. Aromātiskās maskas ir paredzētas visu ādas tipu attīrīšanai, tās noloba veco raga slānīti. Viss labais, kas ir augos, koncentrēti tiek ievadīts ādā.

Skrubis ķermenim

Kafijas dzirnavās samaļ 1 tējkaroti citrona vai apelsīna mizu, 3 tējkarotes tīrītas mandeles, 2 tējkarotes auzu pārslas, šķipsniņu samaltu krustnagliņu, 1 tējkaroti rožlapiņu (var žāvētas), dažus riekstus (lazdu, valriekstus). Sagatavo pulveri, pievieno 2 karotes mandeļu eļļas un 2 pilienus citrona, apelsīna, pačūlijas vai sandalkoka ēterisko eļļu. Izveidojas pasta, ko ierīvē ķermenī ar flaneļa dimdinu. Rezultātā - maiga un smaržīga āda.

Ēterisko eļļu lielākā vērtība ir to simtprocentīgs dabīgums. Sajūtas pēc procedūras - debešķīgas, aromātiskas un sievišķīgas, Ja nekad dzīvē to neesat izbaudījušas, tad saku: pēc tās staigāsiet kā pa mākoņiem! Tā, it kā ikdienas rūpes būtu ar visu masku kopā noņemtas. Beidzot sevi palutināsim?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!