Foto: Shutterstock
Teju katras sievietes kosmētikas maciņā iespējams atrast tonālo krēmu, kas paredzēts sejas nepilnību nomaskēšanai un toņa izlīdzināšanai. Tomēr neskaitāmas dāmas saskaras ar biežu problēmu – kā atrast sev atbilstošāko tonālo krēmu, lai tas izskatītos dabiski un neveidotu apkārtējiem labi redzamu kārtu? Padomos dalās stiliste, grima speciāliste un imidža skolas-studijas "Unastyle" direktore Una Bernatoviča.

Pareizā toņa izvēle

Pirmais solis, lai atrastu savai ādai atbilstošāko tonālo krēmu, ir pareizās krāsas izvēle. Īpaši šajā jomā jāuzmanās gaiša tipa sievietēm, kuras nereti pieļauj kļūdu un uzklāj tumšāku toni nekā vajadzētu. Grima speciāliste norāda, ka pēc pareizā toņa tonālā krēma uzklāšanas, ar bronzeri vai vaigu sārtumu ir iespējams panākt veselīgu izskatu, ja šķiet, ka āda būs pārlieku gaiša. Tomēr vēl lielāka kļūda ir sejas, kakla, ausu un roku izteiktais kontrasts, ja tonālais krēms ir pārlieku tumšs.

"Izteiksmīgumu var iegūt pēc tam ar dekoratīvo kosmētiku, bet tonim ir jāsakrīt. Ja tas atšķiras, arī pārējais meikaps izskatīsies mākslīgs," skaidro Una. Viņa piebilst, ka tonis nav vienīgais faktors, pēc kā jāvadās. Uzmanība jāpievērš arī sastāvam un faktūrai – piedāvājumā atrodami tonālie krēmi uz ūdens bāzes vai matētie, tāpēc svarīgi prast savienot ādas tipu ar atbilstošu maskējošo produktu. Piemēram, tonālais krēms uz ūdens bāzes nebūs labākais variants sausas ādas tipam – tas var klāties nevienmērīgi, kas neizskatīsies pievilcīgi. Savukārt matējošie un "oil free" (bez eļļām) derēs taukainam sejas ādas tipam.

Pārlieku bieza kārta

Tikpat nozīmīgs ir arī daudzums, ko sieviete uzklāj uz sejas. "Kādai pietiks ar ļoti vieglu, bez maz vai caurspīdīgu fluīdu – šķidru tonālo krēmu, kas nedaudz izlīdzina ādas toni un padara to vienmērīgāku, citai – tomēr ir kādas problēmas," atgādina grima speciāliste. Turklāt ne vienmēr ir jāliek bieza tonālā krēma kārta uz visas sejas – labi var noderēt korektori vai citi maskējoši produkti, kurus var uzlikt atsevišķās vietās, taču pārējais tonis ir viegls un neuzkrītošs. "Citreiz sievietes, gribot nomaskēt problēmu, uzliek pa visu seju biezu un smagnēju toni. Taču tad viņām pašām ir diskomforts, un tas ir arī ļoti pamanāms," uzsver Una.

Mērķis, kam tonālais krēms tiks lietots

Foto: Shutterstock
Tonālo krēmu piedāvājums mūsdienās ir gana liels, taču, izvēloties barojošu, mitrinošu vai ar SPF filtriem, jāizprot mērķis, kad šo produktu lietosi. Turklāt ņem vērā, ka ziemas aukstajos mēnešos tev būs nepieciešams viens līdzeklis, bet vasarā – cits, jo laikapstākļi ir dažādi. Ja meklē tonālo krēmu vakara pasākumiem, vari izvēlēties nedaudz biezāku, blīvāku un maskējošāku. Savukārt ikdienai labi noderēs vieglākas konsistences produkti. Grima speciāliste atklāj, ka daļai sieviešu ikdienā pietiek vien ar vieglu pūderi.

Pirms iegādājies – pamēģini

"Tas ir vislabākais – veikalā pamēģināt tonālo krēmu. Es parasti iesaku mēģināt kaut kur tuvāk pie sejas," skaidro Una. Ja izvēle jāizdara starp nedaudz tumšāku un gaišāku tonālo krēmu, grima speciāliste iesaka izvēlēties mazliet gaišāko, jo atsevišķos gadījumos maskējošais līdzeklis temperatūras ietekmē uz sejas var nedaudz mainīt toni. Tāpat tumšāku krāsu vienmēr ir iespējams iegūt, taču pāriet uz gaišāku būs daudz grūtāk. Una atgādina, ka gaiši ādas toņi sievieti vizuāli padara jaunāku, kā arī pašlaik tie ir modē.

Daži soļi, kas jāatceras, uzklājot tonālo krēmu

Vēl pirms ķeries klāt tonālajam krēmam, atceries, ka āda ir jāsagatavo, norādīts portālā "Marie Claire". Tas nozīmē – vienmēr pirms maskējošā produkta uzklāšanas sejas ādu pareizi attīri un uzklāj mitrinošu vai barojošu krēmu. Tad nogaidi piecas līdz desmit minūtes un ķeries pie otas vai pirkstiem, lai uzklātu tonālo krēmu.

Atceries, ka arī tonālajam krēmam var beigties lietošanas termiņš. Tāpēc no īpaši veciem produktiem labāk atsakies uzreiz. Tā vietā uz sejas klāj tonim un ādas tipam atbilstošu maskējošo līdzekli, kas nosedz katru laukumu, taču tajā pašā laikā neveido pārlieku biezu un tumšu kārtu. Lai process noritētu raitāk, tonālo krēmu nedaudz uzspiedz uz rokas un tad ar otu vai pirkstiem sāc noklāt sejas vidu, vēlāk vadoties virzienā uz malām.

Nākamais solis ir viens no svarīgākajiem, lai seja līdzinātos pēc iespējas dabīgākam izskatam – tonālais krēms ādā ir jāiestrādā. Vari izmantot tīros pirkstus, citu otu vai sūklīti, ar kuru palīdzību līdzekli maigi iztušē un izlīdzini visas līnijas un pleķus, lai veidotos vienmērība. Ja vēlies, vari uzklāt nedaudz caurspīdīga pūdera sejas "T" zonā, kura nereti ir arī taukainākā. Kad sejas āda ir gatava, ķeries pie uzacīm, acu grima, lūpu krāsošanas un sejas vaibstu iezīmēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!