Pirms pāris gadiem grima aktualitāšu pirmajā vietā ierindojās salīdzinoši jauns termins – konturēšana jeb sejas modelēšana. Šī tendence joprojām aizņem daudzu sieviešu prātus – kā pareizi modelēt savu seju, lai nepaliktu strīpas un veidotos izteiksmīgs koptēls? Uz jautājumiem atbildes sniedz stiliste, grima speciāliste un imidža skolas-studijas "Unastyle" direktore Una Bernatoviča.

Grima speciāliste norāda, ka sejas modelēšanas jautājums ir ierasta lieta sieviešu vidū. Tomēr viens no svarīgākajiem aspektiem, kas jāņem vērā konturēšanā, ir grima produkti un precīzāk – to faktūra. "Var veidot konturēšanu ar krēmveida produktiem, kas būs patīkamāki sausākām ādām, bet ir arī sausie produkti," skaidro Una. Turklāt nereti sievietes izvēlas konturēt ar nepareizo produktu, piemēram, bronzeri. Speciāliste iesaka izmantot sejas modelēšanai paredzētos komplektus, kurš ir tumša un arī gaiša krāsa.

"Bronzeris ļoti bieži ir oranžā vai bronzas spīdīgā krāsā. To, ko sieviete grib nomaskēt, viņa ar bronzeri dažkārt pat izceļ. Ja uzliek spīdumu un oranžo krāsu vaigu kritumos, tie izskatīsies spīdīgi," atklāj Una. Tāpat ir arī ar vēlmi nomaskēt pieres vai žokļa daļu, bet rezultātā tās kļūst spīdīgas. Ja sieviete ar modelēšanu vēlas vizuāli samazināt, piemēram, pieres platumu, nereti bronzera lietošana dos pretēju efektu – izcels to. Tāpēc vitāli svarīgi ir lietot pareizos grima produktus.

Līdzīgi ir arī ar vaigu sārtuma lietošanu konturēšanas mērķim. "Vaigu sārtuma pamatā vienmēr ir sarkanā krāsa, un tas tomēr ir pamanāms, sevišķi uz mūsu gaišajām ādām," skaidro Una. Viņa piemin, ka Latvijas platuma grādos sieviešu sejas krāsa ir pārsvarā gaiša, tāpēc rūsganā, dzeltenīgā vai sarkanīgā krāsa būs ļoti labi redzama.

Sejas modelēšanas mērķis – nemanāms un neuzkrītošs izskats

Foto: Shutterstock

Speciāliste iesaka paskatīties uz savas seju, kad nav uzklāta kosmētika – tad var redzēt katru ēnu, kas ir neitrāli pelēkā krāsā. "Tāpēc arī modelētājam vai korektoram jābūt vairāk neitrālam nekā ar kādu izteiktu krāsu," skaidro Una. Sejas modelēšanai jābūt nemanāmai. Kā norāda speciāliste, viss jāveic "iztušēti": "Nevar uztaisīt vienu strīpu vaiga vietā vai tumšu žokļa līniju, tad izskats līdzinās kam netīram vai uzsistam. Tas uzreiz ir ļoti uzkrītoši. Kā mani kolēģi saka – pa ielu staigā "zebras", jo uz sejas ir strīpas, kuras nav iztušētas," atklāj Una.

Viņa atgādina, ka cilvēku sejās ir maigas un liektas līnijas, tāpēc izteikta, tumša strīpa būs labi redzama. Tāpat svarīgi ņemt vērā savu sejas formu – ne visiem vajadzīgs krāsot pēc standarta parauga. Katrai ir sava sejas forma ar individuālām proporcijām, tāpēc arī kontūrēšana atšķirsies.

Daudzas pieļauj vēl vienu kļūdu – izvēlas seju konturēt, bet patiesībā viņām no dabas jau ir izteikta ēna zem vaigu kaula. Tādējādi izskatu padarot sliktāku, nevis izteiksmīgāku. "Katrs mēs esam ar savu sejas ovālu, degunu, acīm, tāpēc ir jāsaprot – kur par daudz, bet, kur – par maz. Tāpat – kā izceļam un nomaskējam," uzsver Una.

Vēl svarīgi atcerēties par modelēšanas kosmētikas krāsu izvēli. Gaišākajam tonim būtu jābūt mazliet gaišākam par ādas toni, taču tam nav jābūt krīta baltumā, bet gan pēc iespējas līdzīgākam miesas krāsai. Savukārt tumsnējākām sievietēm nav nepieciešams izteikti gaišais tonis – pietiks ar vienu toni gaišāku krāsu. Speciāliste norāda, ka izteikti gaišajām sievietēm jāuzmanās no pārlieku tumšiem toņiem, kā arī tam vajadzētu līdzināties neitrāli brūnai krāsai, ne rūsganajai. "Mēs neesam tik kolorītas kā sievietes austrumu zemēs. Mums ļoti delikāti tas viss ir jādara," skaidro grima speciāliste.

Četri vienkārši soļi sejas kontūrēšanā

Foto: Shutterstock

Kad esi atradusi savas sejas ādai un tonim atbilstošākos konturēšanas produktus, vari ķerties pie darba. Tev būs nepieciešams arī caurspīdīgs pūderis un ota, norādīts portālā "Elle". Jāpiemin, ka neskaitāmi grima speciālisti otu vietā izmanto pirkstus, tāpēc atrodi sev piemērotāko krāsošanās veidu. Neaizmirsti pirms tam sagatavot sejas ādu un uzklāt atbilstošu krēmu.

Pirmais solis: Izproti un izplāno konturēšanas vietas

Kā iepriekš minēja arī grima speciāliste, katrai sievietei sejas forma, deguns vai pieres platums ir atšķirīgs, tāpēc nevajadzētu gluži pārkopēt norādītos paraugus. Ja tev ir plata piere, noderēs mazliet tumša līnija gar matiem. Savukārt jau izteiksmīgus vaigu kaulus nevajadzētu vēl vairāk izcelt, bet, ja tos ir nepieciešamība akcentēt, velc tumšu līniju nedaudz virs vaigu kaulu iedobēm. Tās vari atrast, pieskaroties sejai. Tāpat pavēro savu degunu – vari to padarīt mazliet platāku vai garāku, iezīmējot līnijas uz tā.

Foto: Shutterstock

Otrais solis: Izlīdzini

Pēc uzklāšanas ķeries klāt nākamajam solim – toņa izlīdzināšanai. Daļa izmanto tonālā krēma otas vai īpašos sūklīšus, citi – labi tiek galā arī ar pirkstiem. Vieglām apļveida kustībām iestrādā produktu sejā un izlīdzini kontrastainās svītras. Tieši nepietiekama izlīdzināšana ir viena no tipiskākajām konturēšanas kļūdām, kas sejā veido neizteiksmīgas daļas.

Trešais solis: Izgaismo

Vēlāk ķeries klāt izgaismošanai. Ņem konturēšanas produkta gaišo daļu un iezīmē zem acīm. Ja vēlies, vari gaišāku padarīt arī pieres centra daļu, degunu, zoda viduci un daļu virs lūpu izliekuma. Arī šajā gadījumā viss atkarīgs no tavas sejas formas un no tā, ko vēlies izgaismot jeb padarīt gaišāku. Pēc tam atkārto izlīdzināšanas kustības, kādas minētas otrajā solī.

Ceturtais solis: Pamata nostiprināšana

Nostiprini uzklāto kosmētiku ar caurspīdīgu pūderi. Tas palīdzēs meikapam turēties ilgāk, kā arī izlīdzinās tās vietas, kuras palaistas garām iepriekšējos soļos. Tagad vari novērtēt savu seju – iespējams, vaigiem nepieciešams nedaudz sārtuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!