Foto: PantherMedia/Scanpix
Viegla kustība, atsperīgs solis, iztaisnota mugura un dziļi elpas vilcieni, izbaudot ik sekundi, kas aizvadīta treniņā. Tieši tāda ir iešana - jauns un Latvijā vēl nezināms sporta veids, kas iekļauts kā 7 km disciplīna Latvijā pirmajā Sieviešu skrējienā.

Lai arī varētu likties - kas gan īpašs būtu jāzina par iešanu un kas tas vispār par sporta veidu, vairums sporta profesionāļu atzīst, ka šī nodarbe ir tikpat vitāla un ķermenim noderīga kā nūjošana vai pat skriešana. Un pats svarīgākais - tā ir tikpat vienkārša un pašsaprotama, kā elpošana. Viss, kas ir jāizdara - jāpieceļas un jāsāk iet!

Loģisks ir jautājums - ar ko iešana atšķiras no nūjošanas vai soļošanas? Visa sāls slēpjas detaļās, proti, pareizi veicot vienu, otru vai trešo aktivitāti, tiek nodarbinātas dažādas muskuļu grupas, tātad - katra dāma var izvēlēties mērķi, kādu vēlas sasniegt un līdzekli, ar kuru to izdarīt! Nūjošanā tiek būtiski nodarbinātas arī rokas, savukārt soļošanā - pēdas, jo pareiza šī sporta veida tehnikas izpilde notiek tad, kad kājas ne mirkli netiek atrautas no zemes. Kas ir tās īpašās iezīmes, kas organizatoriem lika iešanu iekļaut Sieviešu skrējiena distancē?

Lai arī iešanu iesaka kā labāko līdzekli visiem tiem cilvēkiem, kuriem ir liekais svars vai arī radusies vēlme atsākt sportot pēc pārtraukuma perioda, nepareizi būtu apgalvot, ka šis ir sports lēnajiem. Slodze, kādu saņem cilvēka organisms iešanas laikā ir ekvivalenta mērenai braukšanai ar velosipēdu, tikai atšķirībā no riteņbraukšanas, ar iešanas palīdzību iespējams salīdzinoši īsā laikā iegūt slaidas kājas, jo tiek nodarbināti muskuļi, kas atbild par kāju smuidrumu un lokanību.

Papildus tam, iešana ir simetrisks sporta veids, kurā vienlīdzīgi iesaistītas abas ķermeņa puses, nodrošinot vēdera un muguras muskulatūras darbu. Protams, nevar nepieminēt arī graciozu stāju, kas ir galvenais priekšnoteikums, lai iešana nestu vēlamos rezultātus. Tā kā vairums dāmu savu ikdienu aizvada ofisos, nereti noguruma sajūta krājas tieši plecu un muguras daļā. Tad nu lūk - iešana ir lielisks veids, kā plecus atbrīvot (tie nekādā gadījumā nav jāuzrauj), pacelt galvu augšup un sajust prieku par katru nostaigāto kilometru.

Vislabākais saistībā ar iešanu ir tas, ka tā ir absolūti demokrātiska nodarbe - piemērota jebkura vecuma un fiziskās sagatavotības pārstāvjiem. Tomēr, ja runa ir par iešanu kā sportu, speciālisti iesaka mērot vidēji 3 km 30 minūtēs 3 reizes nedēļā. Protams, neaizmirstot mazos "treniņus" - pārvietošanos ar kājām arī ikdienā, nevis sabiedrisko transportu vai auto, kāpšanu pa trepēm, nevis braukšanu ar liftu un tā tālāk. Lai iešanas treniņi ne tikai nostiprinātu vispārējo fizisko bāzi, bet arī veidotu tīkamu ķermeņa reljefu, pēc katras sportošanas reizes vēlams izpildīt vingrinājumus - gan vēdera, gan muguras un kāju muskulatūrai, kas kalpos kā muskuļus nostiprinoša un stiepjoša funkcija.

Iešana noteikti patiks visām brīvību mīlošajām, jo tā nu reiz ir nodarbe, kuru vislabāk veikt āra apstākļos. Tā kā organismam iešanas laikā nav nepieciešams būtisks skābekļa pieaugums, iet var visur - gan pa pilsētas ielām, gan priežu mežiem vai jūras krastu. Pats svarīgākais, lai pati gājēja jūtas komofrtabli vidē, kur sporto. Kā arī nedrīkst aizmirst par kāju labsajūtu - atkarībā no seguma, iešanai ieteicams izvēlēties skriešanai vai pārgājieniem paredzētus apavus, kas amortizē soli un padara to atsperīgāku.

Iešanas burvība slēpjas apstāklī, ka tai nav īpaši jāgatavojas un jāvelta daudz laika - tātad, visām aizņemtajām dāmām un tām, kuras sportiskās gaitas vēlas uzsākt lēnām, bet pamatīgi, iešana ir labākais līdzeklis savu sportisko mērķu sasniegšanā. Katrai savu individuālo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!