Foto: Shutterstock
Jaukākās vasaras izklaides, piemēram, laiskas dienas pludmalē, baudot sauli un veldzējošas peldes, var ne visai labi ietekmēt matus stāvokli. Un tas nebūt nav viss. Pat gaisa kondicionieriem var būt negatīva ietekme uz matu izskatu un veselību. Ko darīt lietas labā?

Dubulta aizsardzība

Kā portālam "Health.com" atzīst frizieris Neitans Rozenkrancs, vissvarīgākais uzdevums gada siltajos mēnešos ir saglabāt matos optimālu mitruma līmeni. Saule, sālsūdens un sviedri var veicināt pastiprinātu mitruma izdalīšanos, padarot matus nespodrus, sausus un lūstošus. Lai no tā izvairītos, vispirms parūpējies par galvassegu. Cepures valkāšana aizsargās matus no tiešu saules staru radītiem bojājumiem. Ja cepures neiet pie sirds, vari izvēlēties stilīgu lakatiņu vai šallīti.

Papildus aizsardzībai – dubults neplīst! – ieklāj matos neizskalojamo līdzekli ar UV aizsargfiltriem, kā arī seko līdzi UV indeksam. Tā apjoms tiek mērīts no nekaitīgā lieluma 0 līdz ekstremālam apjomam 11+. Jo augstāks šis skaitlis, jo ātrāk var iegūt saules apdegumus. Ja indekss ir trīs un augstāks, noteikti neaizmirsti par piemērotiem aizsarglīdzekļiem.

Rozenkrancs arī iesaka pirms došanās peldēties jūrā vai baseinā, kur savukārt ir hlorēts ūdens, pilnībā ar ūdeni samitrināt matus un ieklāt tajos nedaudz kondicioniera. "Mati absorbēs kondicionieri hlora vai sālsūdens vietā," paskaidro frizieris.

Kop un žāvē pareizi

Izklausīsies paradoksāli, bet, jo mazāk šampūna, jo labāk. Matu mazgāšana katru dienu vai pat vairākas reizes dienā var pārlieku noplicināt matu dabisko aizsargslāni, padarot tos vēl sausākus. Būtībā sanāk apburtais loks. Vienmēr seko līdzi ūdens, kādā mazgā matus, temperatūrai. Vislabāk, ja ūdens būs remdens, pat nedaudz pavēss. Tas pats attiecas uz žāvēšanu ar fēnu – uzstādi vidēju temperatūras režīmu un neturi fēnu pārāk tuvu matiem. Ja pamani, ka mati kļuvuši ļoti sausi un trausli, vērts uz kādu laiciņu atteikties no matu taisnošanas vai cirtošanas.

Vēl viena ļoti izplatīta kļūda ir slapju matu ķemmēšana. Rozenkrancs iesaka matus kārtīgi izsusināt ar dvieli un, ja akurāt ir kādas savēlušās šķipsnas, mēģināt tās ļoti saudzīgi atšķetināt ar pirkstiem. Ja izžuvušus matus izķemmēt nevari, sāc šo procesu ar matu galiem – saņem matus zirgastē un sukā pakāpeniski, lēnām virzoties pie to saknēm. Tā matus traumēsi krietni mazāk.

Nevairies apgriezt matu galus

Var būt vilinoši atlikt matu apgriešanu līdz rudenim, taču Rozenkrancs to neiesaka. "Vasarā mati aug ātrāk, un, regulāri neapgriežot sašķēlušos matu galus, vēlāk nāksies nogriezt daudz vairāk, jo mati būs sašķēlušies arī augstāk, ne tikai galos," uzsver Rozenkrancs. Matu galus rekomendējams apgriezt ik pēc sešām nedēļām.

Vasarā ieteicams izvēlēties pēc iespējas maigākus un dabīgākus matu kopšanas produktus un papildus lietot mitrinošas un barojošas maskas reizi nedēļā. Veikalu plaukti vai lūzt no dažādu līdzekļu pārpilnības, taču, ja vēlies ko patiesi dabīgu, vari masku izgatavot pati. Šim nolūkam nepieciešams gatavs avokado un augstvērtīga, vismazāk apstrādātā olīveļļa. Avokado sablendē tādā konsistencē, lai veidotos pasta un pievieno olīveļļu. Ar pirkstiem iestrādā matos un atstāj uz stundu. Tad rūpīgi izskalo un izmazgā matus kā parasti, atbilstoši ikdienas kopšanas rutīnai. Biežums – reize nedēļā vai ik pēc divām nedēļām. Tas ir dabisks veids, kā atgriezt matiem zaudēto mitrumu un padarīt tos veselīgākus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!