Foto: Panther Media

Skaidrs, ka garo matu īpašnieces vienmēr gribēs eksperimentēt ar īsāku matu griezumu, bet tās, kurām mati tik labi neaug, tā vien sapņo par garajām cirtām. Matu augšanu ietekmē ne tikai veselīgs dzīvesveids, bet arī atbilstoša kopšana, tāpēc centies ievērot goodhousekeeping.com sniegtos padomus, lai varētu priecāties par gariem un veselīgiem matiem.

Matu augšanas ātrums

Vairums sievietes uzskata, ka pēc pāris matu kopšanas līdzekļu lietošanas pēkšņi paātrināsies matu augšanas process, taču tā nebūt nenotiek. Jārēķinās ar matu dabisko augšanas ātrumu vai ilgumu, un ar to jāsamierinās, jo arī radītais stress nenāk par labu  matu augšanas procesam. Vidēji mats izaug aptuveni vienu centimetru mēnesī, tad gadā tie ir aptuveni 12 centimetri, taču matu augšanas ātrums vasarā ir lielāks, jo uzturs cilvēkam ir bagātīgāks un laiks siltāks, kas būtiski ietekmē asinsriti.

Galu apgriešana

Noteikti esi jau to dzirdējusi arī iepriekš, ka regulāra matu galu apgriešana veicina arī veiksmīgāku to ataugšanu. Ja griešana tiks veikta reti, tad mati var vairāk izkrist un arī lēnāk augt, savukārt bieža galu apgriešana rezultēsies ar daudz ātrāku ataugšanu. Galu apgriešana jāveic regulāri, bet jo īpaši, ja gali mēdz šķelties.

Kondicioniera lietošana

Frizieri un matu kopšanas speciālisti iesaka lietot kondicionieri pēc katras matu mazgāšanas ar šampūnu, jo tas palīdz nogludināt matu, padarīt to aizsargājamu no apkārtējās vides nevēlamajiem radikāļiem, turklāt mati būs ievērojami vieglāk kopjami. Ja mati būs viegli ķemmējami, tad arī to augšanas process tiek atvieglots, jo tie nelūzīs.

Šampūna dozēšana

Matu kopšanas speciālisti atzīst, ka lielākā daļa sievietes matus mazgā biežāk, nekā vajadzētu, turklāt tas nenāk par labu matu augšanas procesam. Šo situāciju vēl sliktāku padara tas, cik daudz šampūna tiek izmantots vienā mazgāšanas reizē, jo lielākoties visi uzskata, ka tam ir ļoti jāputo un pilnībā visiem matiem ir jābūt noklātiem ar šampūnu, taču patiesībā jāmazgā tikai matu saknes un galvas āda. Vajadzētu pievērst uzmanību arī tam, cik maigi vai raupji tiek mazgāti mati, jo liela daļa sievietes matus pārāk stingri berzē, līdz ar to tie sapinkājas, lūzt un neaug tik labi, kā tam vajadzētu būt. Protams, galvas ādas masēšana nāks par labu, jo tiks paātrināta asinsrite, taču nevajadzētu aizrauties ar pārlieku stingrām rokas kustībām matu mazgāšanā.

Matu kopšanas līdzekļu lietošana

Pusgaro un garo matu īpašniecēm noteikti nepieciešams lielāks daudzums kondicioniera vai citu kopšanas līdzekļu, taču tiem noteikti ir jābūt piemērotiem matu struktūrai. Sausiem un bojātiem matiem ieteicams vismaz reizi nedēļā izmantot kādu eļļu, kas ļoti labi pabaros un mīkstinās matus, taču arī matu maskas nevajadzētu atstāt novārtā. Neskatoties uz to, cik bieži mati tiek mazgāti un kādi kopšanas līdzekļi tiek lietoti ikdienā, mati reizi nedēļā vai retāk ir jāpabaro ar kādu intensīvāku un barojošāku masku.

Slapju matu ķemmēšana

Vairums matus ķemmē tad, kad tie ir slapji, lai tie būtu vieglāk ieveidojami, taču to ieteicams darīt tikai tad, kad mati ir jau izžuvuši. Vislabāk matus ķemmēt sausus, bet ja tie ir pārāk savēlušies, izmanto kādu izsmidzināmu matu kondicionieri, kas nav jāskalo vai arī eļļu, ko var iesmērēt matu galos. Slapju matu ķemmēšana tos izstiepj un padara sausus, tāpēc tas veicina lūšanu un galu šķelšanos. 

Vēss ūdens

Kādai varbūt tas šķitīs kas neizpildāms, tomēr matu mazgāšana vai vismaz skalošana ar vēsu ūdeni tik tiešām veicina matu augšanu, turklāt tie kļūst ievērojami mīkstāki, spīdīgāki un veselīgāki. Karsts ūdens sausina matus, tāpēc īpaši karstajā sezonā nevajadzētu aizrauties ar papildus karstumu matiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!