Foto: Shutterstock
Teju katra sieviete kaut reizi mūžā ir raizējusies par strijām – to iespējamo parādīšanos vai jau esošo redzamības mazināšanu. Visbiežāk strijas veidojas uz vēdera, īpaši grūtniecības laikā, taču tās sastopamas arī uz augšstilbiem, pēcpuses, roku augšdelmiem un krūtīm.

Zināms, ka striju lielākais ierosinātājs ir grūtniecība, ādai nosacīti "plīstot", taču tās var radīt arī strauja augšana, liekā svara zaudēšana vai kilogramu pieaugums, kā arī stress, organisma hormonālā stāvokļa izmaiņas un citi faktori.

Sākotnēji strijas ir koši sārtā krāsā, vēlāk kļūstot violeti zilganas, līdz pārvēršas sudrabainās rievās uz ādas, kas, protams, kaitē sievietes pašapziņai to radītā vizuālā defekta dēļ.

Lai mazinātu striju redzamību un novērstu to veidošanos, iespējams izmēģināt dažādas procedūras gan mājas apstākļos, gan kosmetologa kabinetā. Viens no būtiskākajiem ieteikumiem ir regulāra ādas mitrināšana un asinsrites uzlabošana striju skartajās vai to apdraudētajās zonās. Tāpat iespējams izmēģināt dažādus produktus, kas, iespējams, sniegs tikpat labu efektu kā dārgos salonos piedāvātie pretstriju līdzekļi. Tos apkopojis portāls top10homeremedies.com.

Rīcineļļa

Rīcineļļa lieti noderēs ne tikai tad, ja vēlies ataudzēt biezākas skropstas – tāpat tā mazina grumbas, ādas novecošanas izraisītu pigmentāciju, izsitumus un tiek lietota arī striju novēršanai vai to izteiksmīguma mazināšanai.

Rīcineļļas lietošana šai sakarā ir pavisam vienkārša – uzklāj to uz problēmzonas un piecas līdz desmit minūtes pamasē ādu. Pēc tam apsedz ādu ar kokvilnas drānu (plānu krekliņu vai dvieli) un, izmantojot kaut silta ūdens pudeli, pakarsē problēmzonu apmēram stundu. Kā apgalvo speciālisti, pēc mēneša šai procedūrai, ja to piekopsi regulāri, vajadzētu sniegt rezultātus.

Alveja

Par alvejas lieliskajām īpašībām runāts daudz un bieži, turklāt tā atrodama teju katrā mājoklī. Lai mazinātu strijas, vari alvejas sulu uzklāt tieši uz ādas un paturēt 15 minūtes, pēc tam noskalojot ar remdenu ūdeni, vai arī sajauc alvejas sulu (1/4 tases) un eļļu no 10 vitamīna E kapsulām un 5 vitamīna A kapsulām ārstnieciskā masā un iezied to ādā nenoskalojot.

Olu baltumi

Olu baltumos ir daudz aminoskābju un, protams, olbaltumvielu. Izmantojot divu olu baltumus, uzklāj tos uz ādas, ļauj pilnībā nožūt un pēc tam noskalo ar siltu ūdeni. Procedūras noslēgumā iezied ādu ar olīveļļu, lai to mitrinātu. Pirmos rezultātus manīsi jau pēc divām nedēļām, ja procedūru veiksi katru dienu.

Citrona sula

Citrona sula mazina ne tikai aknes radītās rētas un ādas pigmentāciju, bet arī strijas.

Uzklāj svaigi spiestu citrona sulu ādai ar apļveida kustībām, ļauj 10 minūtes iedarboties un tad noskalo ar siltu ūdeni!

Cukurs

Kā izrādās, cukurs ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem striju novēršanai. Izmanto to kā skrubi, sajaucot cukuru ar mandeļu eļļu un pāris pilēm citrona sulas. Norīvē ar masu ādu, pēc tam to noskalojot, un jau pēc mēneša strijas būs kļuvušas krietni gaišākas.

Kartupeļu sula

Kartupeļu sulā ir vitamīni un minerālvielas, kas paātrina jaunu ādas šūnu veidošanos. Savukārt strijas ar to mazināsi, ja sagriezīsi kartupeli šķēlītēs, uzklāsi tās ādai un pēc neilga laika noskalosi.

Lucernas lapas

Lucernas lapās ir daudz olbaltumvielu un vitamīnu E un K, turklāt tās lieliski mitrina ādu. Vari no tām pagatavot pastu, sastampājot lapas ar kumelīšu tēju, līdz izveidojas bieza struktūra, ko vari uzlikt uz ādas vairākas reizes dienā. Jau pēc pāris nedēļām ādas stāvoklis būs ievērojami uzlabojies!

Olīveļļa

Olīveļļu vari vai nu iemasēt ādā, ļaujot tās vērtīgajām vielām iesūkties ādā un uzlabot tās stāvokli, vai arī pagatavo maisījumu, kombinējot olīveļļu, etiķi un ūdeni, kas ādu ne tikai mitrinās, bet arī likvidēs atmirušās šūnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!