Foto: Shutterstock
Teju katra sieviete vēlas pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunavīgu ādas izskatu, atvairot krunciņu parādīšanos un ādas novecošanos. Veidi, kā panākt veselīgas un starojošas ādas izskatu, ir visdažādākie. Līdztekus veselīga dzīvesveida ievērošanai, varam savu skaistumu uzticēt gan profesionāļu rokām, gan iespēju robežās vairot to pašu spēkiem, izmantojot arī dažādas vecmāmiņu pārbaudītas metodes.

Turpinājumā piedāvājam tautas metodes krunciņu atvairīšanai, kā arī Positivemed.com sagatavotos ieteikumus, kas sola uzlabot ādas izskatu un veselību, un dermatoloģes Annas Bērziņas padomus profilaktiskai ādas novecošanās novēršanai ikdienā.

Ja vēlies uzlabot ādas elastību un padarīt tās struktūru gludāku, sajauc divas tējkarotes želatīna pulvera ar pāris ēdamkarotēm silta piena. Iegūto masu kārtīgi izmaisi un, kad tā kļuvusi viendabīga, uzklāj to uz ādas un ļauj nožūt. Pēc neilga laika masku no sejas nolobi, tā atbrīvojot ādu no tās atmirušajiem audiem un arī attīrot poras.

Lai pēc iespējas efektīvāk novērstu krunciņu veidošanos, centies negulēt ar spilvenā iespiestu seju vai tikai uz vieniem sāniem. Protams, ir samērā grūti kontrolēt, kādas pozas naktī ieņemam, tomēr, apzināti cenšoties gulēt uz muguras, arī tavas ādas izskats ilgtermiņā var uzlaboties, neveidojoties grumbām uz kakla un vaigu apvidū.

Līdztekus iepriekš minētajam želatīna – piena maisījumam, uz ādas vari uzklāt arī olas baltumu, kas sajaukts ar bezpiedevu jogurtu. Ja tava problēmzona ir kakls un sejas ovāla noslīdēšana žokļa līnijas apvidū, uzklāj masku tieši šajās vietās. Ļauj tai nožūt un pēc neilga laika noskalo ar vēsu ūdeni. Olas baltums sašaurinās poras un veicinās elastības atjaunošanos, savukārt jogurtā esošās pienskābes paātrinās audu reģenerāciju un vienlaikus arī attīrīs ādu.

Tāpat ādas stāvokli uzlabot palīdzēs, kā arī novecošanos aizkavēs ķirbja, zemeņu un jogurta maska. Ja saldētavā saglabājušās dažas ogas, ko neplāno izmantot ēdiena gatavošanā, sajauc tās ar ķirbja mīkstumu līdzīgās proporcijās un sablendē. Sajauc masu ar bezpiedevu jogurtu vai izmanto to tāpat un uzklāj ādai. Ļauj 15 minūtes iedarboties un pēc tam noskalo ar remdenu ūdeni.

Ķirbja sastāvā esošās vielas, piemēram, aminoskābes un karotinoīdi, kā arī virkne vitamīnu un mikroelementu mitrinās un baros ādu, savukārt zemenēs esošais kalcijs, cinks, dzelzs un antioksidanti veicinās ādas šūnu atjaunošanās procesus.

Foto: Shutterstock

Ja nevēlies gatavot masku, ādai vari uzklāt medu, kam, kā zināms, piemīt antibakteriālas un ādu reģenerējošas īpašības, tam nodrošinot arī ādā nepieciešamo mitruma līmeni. Tāpat pret novecošanos līdzēs jūras zāļu maska, kuras sastāvā ir ādai nepieciešamie fermenti, kas aktīvi veicina dabiskā kolagēna veidošanos.

Ādas izskata un veselības uzlabošanā lieti noderēs arī gurķi, kuru sastāvā ir B1, B2, B3, B5, B6 un C vitamīns, kalcijs, dzelzs, fosfors, kālijs, magnijs un cinks. Gurķa šķēlīšu uzklāšana ādai nodrošinās tās mitrināšanu, kas, kā zināms, ir viens no galvenajiem novecošanās procesu aizkavēšanas faktoriem.

Kā cīnīties ar ādas novecošanu?

Dermatoloģe Anna Bērziņa aicina izvairīties no ultravioletā starojuma, vismaz noteikti to ierobežot. Arī saules radīti apdegumi ir faktors, kas veicina ādas novecošanu. Tāpat ir svarīgi domāt par ādas ikdienas kopšanas līdzekļiem un to pareizi attīrīt - ne pārlieku bieži un ne ar nepiemērotiem līdzekļiem, piemēram, ziepēm un spirtu saturošiem produktiem, kas ādu sausinās un izjauks tās dabisko pH līmeni.

Runājot par atsevišķām sejas zonām, kurās ādas novecošanas pazīmes būs redzamas visātrāk, Bērziņa min ādu ap acīm. Tas notiek ādas plānuma, arī muskuļu aktivitātes un mīmikas dēļ, tāpēc šajā zonā par ādas kopšanu jārūpējas īpaši.

Savukārt, izvēloties ādas kopšanas līdzekļus, ir rūpīgi jāiepazīstas ar produktu sastāvu, jo ne vienmēr ražotājs, piedāvāto preci nosaucot par pretnovecošanās līdzekli, būs patiess.

Pretnovecošanās kosmētikas sastāvā jāmeklē tādas vielas kā hialuronskābe un retinols, jo tās ir visbiežāk sastopamās un pazīstamākās vielas līdzekļos pret ādas novecošanu.

Tāpat dermatoloģe uzsver, ka sievietēm un jaunām meitenēm jau no 15 gadu vecuma būtu jāpiedomā pie tā, kā notīrīt acu kosmētiku - beršana nav labākais veids, kā attīrīt ādu, kas tā jau ir jutīga un plāna.

Turpinājumā speciālistes ieteikumi, kā aizkavēt ādas novecošanu un rūpēties par to konkrētos vecuma posmos.

1. Cik vien iespējams, lieto uzturā produktus, kas bagāti ar antioksidantiem, kā arī neaizmirsti par pietiekamu vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu, atsakies no piesātinātajām taukskābēm un vienkāršajiem ogļhidrātiem, kā arī pusfabrikātiem, kuru sastāvā ir virkne pārtikas piedevu.

2. Par ādas veselību vari rūpēties arī mājas apstākļos – lūk, produkti, ko vari bez raizēm lietot arī ādas kopšanai:

  • Sausai, jutīgai ādai – saldais krējums;
  • Taukainai vai kombinētai ādai – skābpiena produkti;
  • Ļoti taukainai ādai – majonēze no dabiskām izejvielām un bez pārtikas piedevām;
  • Dažāda veida skrubjiem – tējas, kafijas biezumi, samalti mežrozīšu augļi;

3. Izvēloties kosmētiku, ļoti svarīgs faktors ir ādas tips. Ja līdzeklis tiek pirkts aptiekā, tad noteikti jāņem vērā farmaceita padoms, tāpat arī ādas kopšanas speciālistu ieteikumi.

4. Tāpat jāatceras, ka cīņa ar ādas novecošanu ir sadalīta vairākos posmos:

  • Ādas attīrīšana - skrubji, ķīmiskie pīlingi, kas ir intensīva, efektīva un dažkārt redzama ādas lobīšana;
  • Mitrināšana – ādas pamatkopšana (losjoni, toniki, micelārie ūdeņi, termālie ūdeņi, dzīvie ūdeņi); želejas (hialuronskābes želeja), emulsija (viegli šķidri krēmi), mitrinoši krēmi, maskas, mitrinoši serumi;
  • Aizsardzība – izvairīšanās no ultravioletā starojuma, aizsardzība no aukstuma.

5. Rīcības plāns ādas kopšanai dažādos vecuma posmos:

  • 0 g.v. - Saules aizsargfaktoru (SPF) saturoši krēmi;
  • 15 g.v. - pastiprināta vērība jāpievērš acu zonai (mīmikas radīto krunciņu dēļ);
  • 20 g.v. - mitrinoši līdzekļi, balinoši produkti tad, ja iekaisīgu izsitumu dēļ vai UV staru ietekmē pigmentācija ir nevienmērīga;
  • 25 g.v. - virspusējas iedarbības ķīmiskie pīlingi, ādas tonusu uzlabojoši līdzekļi;
  • 30 g.v. - serumi kursu veidā divas reizes gadā;
  • 35 g.v. - retinolu, ramnozi, antioksidantus saturoši ādas kopšanas līdzekļi;
  • 40 un vairāk g.v. - vidēji dziļas darbības ķimiskie pīlingi, lāzerprocedūras, injekcijas, pretnovecošanas produkti.

Mājās gatavojamas maskas ādas lutināšanai, barošanai un mitrināšanai

Foto: Shutterstock

Kā zināms, gada aukstajā sezonā nepieciešams ievērot īpašas rūpes par mūsu ādu, kas temperatūras svārstību, apkures radītā gaisa sausuma, kā arī saules gaismas trūkuma dēļ var zaudēt savu starojumu, maigumu un elastību. Lai novērstu ādas veselības un izskata pasliktināšanos, atceries to laiku pa laikam palutināt ar sejas maskām, kas novērsīs pelēcīga sejas toņa, ādas lobīšanās un asinsvadu paplašināšanās risku. Lūk, aromātiskas, vienkārši pagatavojamas un apbrīnojami efektīvas mājās gatavojamas sejas maskas ādas mitrināšanai, barošanai un tās skaistuma vairošanai!

Lasīt vairāk

Ķirbis ādas un matu veselībai, mirdzumam un jaunībai - košās ogas pielietojums skaistumkopšanā

Foto: Shutterstock

Sadzīvojot ne tikai ar zemāku gaisa temperatūru, bet arī izmaiņām mūsu ādas stāvoklī, lieti noderēs košā ķirbja vērtīgās īpašības. Izmanto krāšņo ogu ne tikai virtuvē, bet arī skaistumkopšanā!

Lasīt vairāk

Kulta produkts skaistumkopšanā. 10 noderīgi padomi, kā izmantot kokosriekstu eļļu

Foto: Shutterstock

Šobrīd kokosriekstu eļļa ir kļuvusi par kulta produktu ne tikai kulinārajā pasaulē (starp citu, iesakām to izmēģināt), bet arī skaistumkopšanā, tāpēc portāls Health.com ķēries ''vērsim pie ragiem'' un apkopojis noderīgus padomus, kā savā labā izmantot šo brīnumlīdzekli.

Lasīt vairāk

Sejas masku iedalījums un speciālistu ieteikumi to izvēlē atbilstoši ādas tipam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzām sievietēm sejas maskas ir mīļākā skaistumkopšanas procedūra, jo, kas gan var būt vilinošāks kā aizmirst kaut uz divdesmit minūtēm visas ikdienas rūpes un ļauties smaržu aromāta ieskautai relaksējošai atpūtai!

Lasīt vairāk

Kā iegūt dabiski mirdzošu sejas ādu? Ikdienas viltības un svarīgākie nosacījumi

Foto: Shutterstock

Ja vēlies iegūt dabiski mirdzošu sejas ādu, iztiekot bez speciāliem kosmētikas līdzekļiem, pievērs uzmanību savam dzīvesveidam un ikdienas paradumiem! Skaistumkopšanas speciālistu būtiskākos ieteikumus veselīgas sejas ādas iegūšanai apkopojusi blogere Marija del Ruso, piedāvājot svarīgākos faktorus, kas nosaka - cik mirdzoša un pievilcīga būs mūsu seja bez prasmīga kosmētikas lietojuma.

Lasīt vairāk

Astoņi veidi, kā skaistumkopšanā izmantot medu

Foto: Shutterstock

Par medus dziednieciskajām un vērtīgajām īpašībām dzirdēts daudz un bieži. Pielietots skaistumkopšanā, tas lieliski mitrina ādu, iznīcina baktērijas un aizkavē novecošanu. Tāpat tajā ir ļoti daudz antioksidantu un uzturvielu. Women's Health piedāvā vienkāršus veidus, kā izmantot medu ikdienā.

Lasīt vairāk

Argana eļļas pielietojums skaistumkopšanā

Foto: Shutterstock

Viena no pēdējā laika populārākajām sastāvdaļām, ko izmanto dažādos skaistumkopšanas produktos, ir argana eļļa jeb tā dēvētais "Marokas zelts", ko iegūst no argana koka augļiem. Portāls Allwomenstalk.com piedāvā uzzināt vairāk par dažādiem dabīgās argana eļļas pielietojumiem skaistumkopšanā.

Lasīt vairāk

Veselībai un skaistumam noderīgie apelsīni

Tu esi tas, ko tu ēd - dāmas, tas nozīmē, ka ir pēdējais laiks kļūt dinamiskām un veselīgām, iekļaujot savā ikdienas ēdienkartē apelsīnus. Sulīgie, oranžie augļi, ir ne vien palīgs veselības uzlabošanā, bet tie itin labi noder arī skaistumkopšanā. Ieskaties Youngqueen.com apkopotajā informācijā un uzzini, kā apelsīni var būt noderīgi tavai veselībai, ķermenim un matiem.

Lasīt vairāk

Lai āda staro svētkos un ikdienā! Padomi, kā pagatavot sejas masku un pīlingu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Veikalos ir pieejami visdažādākie sejas ādas kopšanas līdzekļi, kurus pareizi izvēloties iespējams iegūt lieliskus rezultātus. Tāpat ir ļoti veselīgi ādu palutināt arī ar mājās sagatavotiem pīlingiem un maskām, par ko plašāk stāsta veselības un skaistumkopšanas centra "Adoria" kosmetoloģe Jana Onufrijeva.

Lasīt vairāk

Cukurs - ne tikai garšviela, bet arī palīgs mājas ikdienā un skaistumkopšanā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kristāliskais, saldais un parasti baltais cukurs ir ne tikai viena no biežāk izmantotajām garšvielām, bet arī sava veida brīnumlīdzeklis, kas palīdz dažādās ikdienas situācijās. Lai cik neticami neizklausītos, ar to var tīrīt traipus, tas palīdz ilgāk saglabāt svaigus grieztos ziedus, kā arī noder skaistumkopšanā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!