Foto: Shutterstock
Kā zināms, mūsu veselību un pašsajūtu ietekmē ne tikai ikdienā lietotais uzturs, bet ilgtermiņā - arī mājsaimniecībā un skaistumkopšanā pielietotie produkti. Kosmētika, sākot no grima produktiem līdz ķermeņa un matu kopšanas līdzekļiem, kas atrodami mūsu vannas istabas plauktiņos un ko izmantojam ikdienā, satur vielas, kas, gluži likumsakarīgi, nonāk arī mūsu asinsritē.

Par šo faktu ikdienā gan ne vienmēr aizdomājamies, turpinot iecienītos skaistumkopšanas līdzekļus lietot atkal un atkal. Aicinot sabiedrību tomēr pievērst uzmanību ne tikai pārtikas, bet arī mājsaimniecības un kosmētikas produktu sastāvam, portāls Live Science sniedz ieskatu par vielām, kas atrodamas nagu laku sastāvā.

Kā apgalvo Live Science aptaujātie eksperti, vairums nagu laku satur toksiskas vielas, kas nodrošina to krāsas noturību, toņa piesātinājumu, mirdzumu un atbilstību citiem kritērijiem, kam patērētāji, iegādājoties konkrēto produktu, pievērš uzmanību.

Kā izrādās, lielākajā daļā nagu laku ir, piemēram, tādas vielas kā formaldehīds, kas izmantots ne tikai dažādu plaša patēriņa preču ražošanā, piemēram, tekstilrūpniecībā kā pretburzīšanās līdzeklis, bet arī celtniecības materiālu, dažādu plastmasu un citu ķīmisko vielu ražošanā. Formaldehīds, pamatojoties uz zinātniskiem pētījumiem, arī atzīts par kancerogēnu vielu.

Tāpat nagu lakas var saturēt toluēnu, vielu, kas lakai piešķir tās spīdumu un atrodama arī benzīna sastāvā, un trifenilfosfātu – vielu, kas nagu lakām piešķir noturību, tomēr vienlaikus nodara arī kaitējumu mūsu reproduktīvajai veselībai.

Kā brīdina mediķi, bieža nagu lakošana kaitē mūsu veselībai, lakās esošajām vielām ne tikai nonākot mūsu asinsritē, bet mums arī ieelpojot kaitīgos izgarojumus nagu lakošanas procesa gaitā. Kā vēstī Huffington Post, pārpublicējot Djūkas Universitātes (Duke University) veiktā pētījuma rezultātus, veselībai nelabvēlīgas vielas fiksētas katrā otrajā pazīstamāko zīmolu nagu lakā. Turklāt sabiedrība par iespējamiem riskiem, ko nodara veselībai bīstamās vielas kosmētikas sastāvā, nemaz nav informēta.

Lai mazinātu kosmētikas līdzekļu negatīvo ietekmi uz mūsu veselību, patērētāji arvien biežāk tiek aicināti iegādāties veselībai draudzīgus skaistumkopšanas produktus, iepazīstoties ar to sastāvu.

Vairāk par vielām, kam nav jābūt, piemēram, matu kosmētikas produktu sastāvā lasi šeit, savukārt informāciju par internetā iegādājamās kosmētikas kvalitātes riskiem atradīsi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!