Foto: Shutterstock
Seja ir mūsu veselības, emociju un dzīvesveida atspulgs. Tajā atspoguļojas viss - cik ļoti sevi mīlam, ko ēdam, kā elpojam, kā guļam un kādu dzīvi dzīvojam. Lai uzzinātu, kā un kāpēc sejā parādās tik negribētās krunciņas, iepazīsties ar sejas jogas pasniedzējas Ingas Gromovas sniegtajiem komentāriem un ieteikumiem!

Krunku cēlonis - sasprindzināti muskuļi

HELSUS festivāla dalībniece, sejas jogas pasniedzēja Inga Gromova uzsver, ka vairumā gadījumu sejas novecošanas iemesls ir sejas muskuļu saspringums, nevis atslābums. "Krunkas sejā rodas muskuļu atšķirīgā stiprinājuma dēļ. Sejas muskuļi ar abiem galiem stiprinās pie kaula, it kā nostiepjot sejas muskuļus, bet pa vidu savijās ar mīkstajiem audiem.

Šos muskuļus sauc par mīmiskajiem sejas muskuļiem, ar kuru palīdzību mēs izpaužam savas emocijas. Ilgstoši atrodoties sasprindzinātā stāvoklī notiek muskuļu pretestība, kurā tas saīsinās un saspazmējas, veidojot ādas virspusē krunkas," uzsver Gromova.

Dusmu un stresa ietekme uz izskatu

Savilktā krunka starp uzacīm jeb dusmu rieva bieži vien izveidojas no pārāk lielas koncentrēšanās vai biežas dusmošanās. Zoda muskuļi saspazmējas no uzkrātiem aizvainojumiem, kā rezultātā lūpu kaktiņi noslīd uz leju. Krunkas ap lūpām rodas patstāvīgi turot lūpas savilktā, saspringtā stāvoklī, atainojot neapmierinātību. Padziļināta deguna mutes rieva var rasties, ja ilgstoša stresa rezultātā savelkas plecu zona un kakla muskuļi.

Liela nozīme uzturam

Barība un šķidrumu lietošana arī ietekmē sejas ādu. Ja uzturā tiek lietots daudz rafinētu produktu, E-vielu un produktu, kas palielina skābju un toksīnu līmeni asinīs, tad ap acīm parādās tūska, bet starp uzacīm - izsitumi, kas norāda uz pārpūlētēm nierēm un aknām.

"Limfā ir milzīgs daudzums fermentu, sevišķi limfmezglos, kas iznīcina strutas, baktērijas un vīrusus. E - vielas un toksīni traucē fermentiem veikt šo nozīmīgo attīrīšanas funkciju, līdz ar to nenotiek strutu noārdīšanās un tā rezultātā veidojas bakteriāla rakstura izsitumi uz ādas," norāda Inga Gromova. 

Arī rūgšanas un pūšanas process zarnās atspoguļojas uz sejas, jo zarnu traktā veidojas kabatas, kur sakrājas indīgi produkti un gāzes. Toksiskās vielas paspēj izsūkties caur asinsvadu sieniņām un ar asins plūsmu nonāk visos orgānos un sistēmās, kas var izraisīt nopietnas sejas ādas problēmas.

Elpo pareizi!

Arī elpošana uz seju atstāj milzīgu nozīmi. Ja asinis ir nepietiekoši apskābekļotas, par ko liecina sekla elpošana, āda zaudē savu elastību, kļūst pelēcīgi bāla, ļengana, nošļukusi un lūpas iegūst zilganu nokrāsu.

Skābeklis - tā ir enerģija, kas 20% atjauno šūnas, bet 80% sašķeļ zemādas tauku rezerves, pārvēršot tās enerģijā, kura paredzēta muskuļu kustināšanai, fermentu, hormonu un dziedzeru sekrēcijai un citām svarīgām dzīvības norisēm.

Risinājums - masāža un sejas joga

Seju klāj enerģētiskie kanali, jeb meridiāni uz kuriem izvietoti bioloģiski aktīvie punkti, ja uz tiem darbojās ar pirkstu stimulāciju, tad spēj sakārtot organismu kopumā un labvēlīgi ietekmēt visu iekšējo orgānu funkcijas. Pateicoties sejas jogai, kurā iekļauti sejas vingrinājumi, akupresūra, elpošana un izstrādāta īpaša enerģijas tehnika ir iespējams panākt lieliskus rezultātus: sakārtot sevi no iekšienes un uzlabot savu izskatu.

Sejas jogas pasniedzēju Ingu Gromovu varēs satikt HELSUS Fiziskās kultūras dārzā. Festivāls norisināsies no 22. līdz 23.augustam Lucavsalā. Vairāk informācijas www.helsusfestival.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!