Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka mūsdienās arvien vairāk sieviešu izvēlas iepirkties internetā, tādējādi veikalos iegādājamās preces atrodot par krietni izdevīgākām cenām.

Gadījumā, ja pēc šāda principa papildini savas garderobes saturu, ļaunākajā gadījumā, iegādājoties viltotu preci, vari rēķināties vien ar nekvalitatīvu produktu un lieki iztērētu naudu, taču, ja interneta vietnēs ebay.com, aliexpress.com un amazon.com esi paradusi pirkt arī šķietami dārgu zīmolu kosmētiku, cena par viltota produkta izvēli var būt krietni augstāka.

Pirms neilga laika pasaules medijus pāršalca ziņa par kādu Lielbritānijā dzīvojošu sākumskolas skolotāju, kura naudas taupīšanas nolūkos iegādājusies tonālo krēmu, kas šķietami atbildis tā oriģinālajai alternatīvai.

Izmantojot iespēju iegādāties savu iecienīto tonālo krēmu populārajā interneta vietnē ebay.com par krietni zemāku cenu nekā to iespējams izdarīt skaistumkopšanas produktu veikalos, skolotāja sastapusies ar spēcīgu kosmētiskajam līdzeklim pievienoto ķīmisko vielu izraisītu alerģiju, vēstī "Daily Mail".

Jāpiebilst, ka, neraugoties uz pozitīvajām pircēju atsauksmēm, kā arī pārliecinošo tonālā krēma aprakstu un ticamo iepakojuma atbilstību oriģinālajam produktam, sievietes iegādātā krēma krāsa tomēr atšķīrās no veikalā iegādātā toņa, kas ticis pirkts agrāk, turklāt produkta aromāts bijis gluži citāds.

Neraugoties uz šo samērā brīdinošo informāciju, sieviete tonālo krēmu tomēr uzklājusi ādai, neilgi pēc tam piedzīvojot spēcīgu alerģisku reakciju. Āda apsārtusi un sejai iestājusies tūska, kas mazinājusies vien dienas laikā, pēc tam uz ādas parādoties arī izsitumiem.

Sazinoties ar atbildīgajām instancēm un analizējot kosmētikas produkta sastāvu, speciālisti secinājuši, ka tas bijis pilnībā atšķirīgs no specializētos skaistumkopšanas veikalos pārdotajiem produktiem. Tonālajā krēmā fiksēts ne tikai veselībai, bet pat dzīvībai bīstams smago metālu kokteilis, apvienojot svinu, varu, dzīvsudrabu, arsēnu un kadmiju, kas var nodarīt paliekošu kaitējumu ne tikai mūsu izskatam, bet arī radīt paliekošus smadzeņu darbības traucējumus.

Jāpiebilst, ka pēdējo gadu laikā Eiropas valstīs strauji palielinājies saņemto sūdzību skaits par pazīstamu kosmētikas produktu viltojumiem, kas iegādāti populārajās iepirkšanās vietnēs ebay.com un aliexpress.com un izraisījuši veselības problēmas, tai skaitā ne tikai jau minētās alerģiskās reakcijas, bet arī akni un psoriāzi.

Šai sakarā eksperti aicina kosmētiku iegādāties tikai specializētos un uzticamos veikalos, tā nodrošinoties pret iespējamību iegādāties viltotu produktu ar kancerogēnu un veselībai bīstamu sastāvu, kas nav medicīniski pārbaudīts un lietošanai drošs. Pretējā gadījumā vari riskēt iegūt ne tikai alerģisku reakciju radītu fizisku un estētisku diskomfortu, bet arī apdraudēt iekšējo orgānu veselību, kaitējot aknām, nierēm, centrālajai nervu sistēmai un arī sirds darbībai.

Piemēram, viltotās skropstu tušās un acu laineros atradīsi acetonu un krāsas šķīdinātāju, savukārt neoriģinālās smaržas lielākajā daļā gadījumu stabilizētāju vietā satur amonjaku.

Visbiežāk viltoto kosmētikas produktu pircējus piesaista kārdinošās cenas – 30 eiro vērtu produktu iegādāties par nieka pieciem eiro šķiet brīnišķa veiksme, taču mediķi aicina taupīšanas dēļ tomēr neapdraudēt savu veselību, lietojot nezināmas izcelsmes kosmētiku. 

Kā apgalvo ebay.com pārstāvji, iepirkšanās vietnes uzturētāji dara visu, lai ierobežotu viltoto produktu pārdevēju darbību, taču šī problēma vērtējama globālā līmenī, tāpēc lielāko atbildību vērts uzņemties pašam pircējam, kurš izdara savu izvēli.

Jāpiebilst, ka arī Latvijā pēdējo gadu laikā ir strauji augusi ebay.com un aliexpress.com popularitāte, sievietēm šajās iepirkšanās vietnēs iegādājoties gan apģērbu un apavus, gan aksesuārus, mājsaimniecības produktus un jau minētos skaistumkopšanas līdzekļus.

Populāru kosmētikas zīmolu tonālie krēmi, pūderi, lūpu krāsas un skropstu tušas šeit iegādājamas par valdzinošām cenām, gluži tāpat kā vaksācijas piederumi un matu kopšanas kosmētika. Pārlūkojot populārākos Latvijas sieviešu forumus, iespējams atrast virkni diskusiju, kurās tiek apspriesta iegādātā kosmētika, tās kvalitāte un cenas, kā arī produktu atbilstība oriģinālajiem līdzekļiem.

Diemžēl, neraugoties uz lielākajā daļā gadījumu acīmredzamu kosmētikas produktu atbilstību viltojumam, piemēram, iegādātā keratīna, kas paredzēts matu taisnošanai, ošanai pēc formaldehīda, internetā pirktā kosmētika tomēr tiek lietota, tā pakļaujot riskam savu veselību.

Arī Latvijas Dermatovenerologu asociācijas biedre Ilze Jākobsone stāsta, ka, pasūtot kosmētiku no ebay.com un citām jau minētajām adresēm, jābūt gatavai, ka būsi izniekojusi lielu naudu par it kā populāras firmas kosmētiku, bet gala rezultātā tiksi pie nederīga viltojuma. Tāpat Jākobsone uzsver, ka nevienā Latvijas profesionālajā kosmētikas salonā kosmētikas līdzekļi netiek sūtīti no apšaubāmām adresēm, meklējot tos internetā par izdevīgākām cenām.

"Labāk iztērēt lielāku naudas summu, pasūtot kosmētiku kādā no kvalificētajām mājaslapām, nekā ietaupīt dažus eiro un īpašumā saņemt nelietojamu produktu.

Ietaupījums, ko var iegūt no profesionālas kosmētikas pasūtīšanas ebay.com vai citās adresēs, ir apmēram 30 procentu, bet kvalitatīvus produktus iegādāties izdosies reti, jo lielākoties kosmētika šeit nav profesionāla un oriģināla vai ir brāķēta," skaidro Jākobsone, uzsverott, ka lielākajā daļā gadījumu dažādas interneta mājas lapas nav ieteicamākā vieta, kur iegādāties profesionāļiem vajadzīgos produktus.

"Tāpat, ja kosmētika acīmredzamu kaitējumu ādai nenodarīs, pastāv ļoti liela iespēja, ka internetā iegādātais produkts vienkārši nepilda tam piedēvētās funkcijas un nauda ir iztērēta veltīgi," rezumē Jākobsone.

Kā iegādāties veselībai drošus un pārbaudītus kosmētikas līdzekļus?

  • Iegādājies kosmētiku tikai no izplatītājiem, kam ir tās tirgošanas licence. Vadošie kosmētikas produktu zīmoli tos visbiežāk nosauc savās mājas lapās.
  • Izpēti, vai uz kosmētikas produkta ir nodrukāts partijas un sērijas numurs.
  • Salīdzini internetā iegādātā kosmētikas produkta iepakojuma izskatu. Piemēram, viltotu skropstu tušu birstītes un acu ēnu aplikatori parasti ievērojami atšķiras no oriģinālajiem produktiem.
  • Aplūko produkta nosaukumu un satura aprakstu uz iepakojuma! Viltotiem kosmētikas līdzekļiem tas būs mazāks, šaurāks vai arī nesalasāmāks.
  • Izvērtē, vai neatšķiras kosmētikas līdzekļa iepakojuma krāsa, kā arī paša produkta izskats un arī aromāts!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!