Foto: Shutterstock

Vasara ir laiks, kad rūpēm par ādas veselību jāpievērš papildu uzmanība. Svelme, vējš un peldes sāļajā jūras ūdenī ādu sausina, savukārt, termometra stabiņam arvien kāpjot, grims savas kontūras var zaudēt jau dienas pirmajā pusē. Lai novērstu ādas spīdumu un svīšanas radīto kosmētikas izsmērēšanos, kā arī piefiksētu receptes veselīgām un vienkārši pagatavojamām sejas maskām, ar ko ādu palutināt mājas apstākļos, iepazīsties ar turpinājumā minētajiem ieteikumiem!

Saudzīga mitrināšana

Kā zināms, vasaras sezonā ievērojami atšķiras ne tikai dekoratīvās kosmētikas lietošanas principi, bet arī kopjošās kosmētikas izvēle, skaistumkopšanas produktiem esot krietni vieglākas konsistences.

Ārā valdot tveicei, sejas pieniņu un barojošo krēmu nomaini pret mitrinošu un maigi attīrošu želeju un vieglu dienas krēmu ar saules aizsargfiltru vismaz SPF 15 apmērā. Šāda sejas ādas kopšana to lieki nenoslogos, mazinās paplašinātas poras un ādas taukainību. Tāpat rokassomiņā noglabā vieglu birstošo pūderi, ar ko mazināt "T" zonas spīdumu, tomēr ar to pārlieku neaizraujies – nopūderē vien degunu un pieri, ļaujot vaigiem dabiski mirdzēt, tā piešķirot sejai svaigumu.

Izgaismošana

Lai āda izskatītos veselīgāka, atturies no tonālā krēma lietošanas, izvēloties vieglus krēmveida līdzekļus iespējamo defektu maskēšanai un ādas mirdzuma nodrošināšanai. Lieto viegli tonētus mitrinošus krēmus, kas izlīdzinās ādas faktūru un krāsu, krēmveida vaigu sārtumu un mitrinošu želeju ar bronzas nokrāsu, kā arī lūpu spīdumus – šāda kosmētika karstumā saglabās savu noturību, grimam nekūstot uz ādas. Ja vēlies, lai kosmētikas klājums savas kontūras saglabātu pēc iespējas ilgāk, kā pamatu uz ādas liec bāzes želeju, kas mitrinās ādu, mazinās grima izsmērēšanās risku un padarīs ādu arī vizuāli gludāku.

Kosmētikas tips

Vasarā teju vienmēr ieteicams izvēlēties ūdensizturīgu kosmētiku – jo īpaši tas attiecas uz skropstu tušu, laineri un acu zīmuļiem. Tādējādi, pat ādai svīstot, uz tās nepaliks kosmētikas pēdas, veidojoties pandas izskatam.

Bronzera lietošana

Vasara ir ideāli piemērots laiks bronzera lietošanai. Pastiprini ar tā palīdzību dabiski iegūto iedegumu, izceļot sejas vaibstus, kā arī viegli ietonējot atslēgas kaulus, plecus un pat kājas, ja vien konkrētais bronzeris ir piemērots lietošanai uz visa ķermeņa.

Smaržu lietošana

Īpaši karstajās dienās no spēcīgu aromātu lietošanas vēlams izvairīties, tiem kļūstot krietni intensīvākiem, kā arī karstuma un ādas svīšanas ietekmē mainoties smaržu pamatnotīm.

Protams, tas nenozīmē pilnīgu atteikšanos no ķermeņa un apģērba iesmaržošanas, kas tik daudzām no mums ir gluži ierasta ikdienas sastāvdaļa. Svelmes laikā smaržu vietā izvēlies vieglus ķermeņa atsvaidzinātājus ar pulverizatoru, kas ļaus aromātam vienmērīgi nosēsties uz tavas ādas un apģērba, kā arī matos, reizē nekļūstot pārlieku uzbāzīgam.

Ādas lutināšana mājās

Gadījumā, ja saule, temperatūras svārstības un vējš ir atstājuši pēdas tavā sejā, ādai kļūstot sausai un raupjai, kā arī veidojoties redzamām krunciņām, ņem vērā Vesels.lv ieteikumus sejas masku pagatavošanā un lietošanā, ko apkopojusi Līva Freimane!

"Pie dabīgajām sejas maskām nevar pierast un nevar ādai nodarīt pāri. Augļu un dārzeņu organiskās skābes, auzu pārslu un olīveļļas labās taukskābes, kā arī daudzu minēto produktu sastāvā esošās skrubjveidīgās balastvielas ādai var tikai līdzēt. Turklāt šo masku sagatavošana maksā smieklīgi maz, salīdzinot ar krēmiem, un tās var izmēģināt ikviens," stāste Freimane.

Lūk, vasarīgas sejas maskas ikvienam ādas tipam, ko vari pagatavot, vien ielūkojoties virtuves plauktos un ledusskapī!

Ārstnieciskā maska

Foto: Shutterstock
Ādas sausumu un lobīšanos var likvidēt ar masku, kurā ir olas dzeltenums, medus, 5 pilieni eļļas un apmēram 10 pilieni citrona sulas. Kad šis maisījums kārtīgi saputots, pievieno tējkaroti samaltu auzu pārslu.

Tā kā šai maskai ir pīlinga iedarbība, to var lietot ne biežāk kā vienu reizi nedēļā. Medus, auzu pārslas, citrona sulas apvienojums sniedz attīrošu, atsvaidzinošu efektu, savukārt eļļa ar olas dzeltenumu mīkstina un viegli baro ādu. Var lietot jebkura vecuma sieviete ar jebkuru ādas tipu. Tikai jāatceras - medus ir alerģisks produkts.

Atsvaidzinošā maska

Foto: Shutterstock

Ādu ātri izlīdzina un atsvaidzina maska no siltā pienā iemaisīta rauga. Raugs ir vērtīgs B vitamīnu saturošs produkts, savukārt piens satur olbaltumvielas. Šī maska uzlabos ādas izskatu un viegli tonizēs to. Tā ir ieteicama sausai, viegli nogurušai sejas ādai.

Barojošā maska

Foto: Shutterstock

Sausai ādai der 2 ēdamkarotes salda krējuma, sajauktas ar ēdamkaroti minerālūdens. Noder arī banāna masa, ko uzklāj uz sejas un kakla.

Tāpat var sajaukt saldo krējumu ar persika mīkstumu. Persiku saspaida, saldo krējumu saputo, visu samaisa, uzliek uz sejas un patur 10 - 15 minūtes. Šī maska gan mitrina, gan baro ādu. Īpaši ieteicama lietošanai vasarā, izmantojot īstus persikus, nevis ziemas surogātus. Šī ir mīkstinoša un barojoša maska.

Nostiprinošā maska

Foto: Shutterstock

Tējkaroti medus sajauc ar saputotu olas baltumu un ēdamkaroti auzu miltu (samaltu auzu pārslu).

Maskai ir savelkošs, sejas ovālu nostiprinošs efekts. Auzas ir ļoti labs dabīgais enzīmu avots, lieliski attīra poras un ādu, kā arī savelk tās, it īpaši apvienojumā ar olbaltumu. Medus darbojas stimulējoši, bet jāatceras par alerģijas riskiem.

Savelkošā maska

Foto: Shutterstock

Lielisku masku "pagurušai" ādai var pagatavot pavisam vienkārši. Sarīvētu ābolu nelielā ūdens daudzumā savāra biezā putriņā, vēl siltu uzliek uz sejas un tur 20 minūtes. Ideāls ir ari vienkārši saputots olbaltums ar dažām pilītēm citronu sulas.

Tonizējošā, tūsku mazinošā maska

Foto: Shutterstock

Sarīvē svaigu kartupeli un pievieno olas dzeltenumu un tējkaroti piena. Ja āda ir ļoti sausa, tad piena vietā var lietot saldo krējumu un nelietot olu baltumu.

Kartupelis ir cieti saturošs produkts, kas piesaista ūdeni, līdz ar to piemērots tūskas gadījumā. Vēl vienkāršāka un labāka tonizējošā iedarbība ir sasaldētai tējai. Jebkuru zāļu tēju, arī melno, sasaldē ledusskapī un masāžai izmanto šos ledus gabaliņus. Lēti, efektīvi un galvenais - droši!

Vitaminizētā maska

Foto: Shutterstock

Nomizo un samīca tomātu, kam pievieno pāris ēdamkarošu samaltu auzu pārslu. Tomāts ir skābs produkts, kas satur antioksidantus, kas ir ļoti populāra kosmētikas līdzekļu sastāvdaļa mūsdienās. Tiesa, sejas kopšanā tomātus drīkst lietot tikai vasarā no pašmāju dobes.

Tā kā maska ir diezgan aktīva skābes ziņā, tad vairāk piemērota taukainai un jaukta tipa ādai. Ja tomātu aizstājam ar jebkuru saldo auglīti, tad iznāk brīnišķīga maska arī sausas un grumbainas sejas ādas īpašniecei.

Maska taukainai ādai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Taukainas ādas īpašnieces uz sejas var likt visu skābo - skābas ogas, skābo krējumu, kefīru, paniņas. Sausas ādas īpašniece uz sejas var likt visu saldo - saldus augļus un ogas un saldo krējumu.

Atceries!

Liela uzmanība jāvelta dabīgajās maskās izmantotajiem dārzeņiem, augļiem un citiem produktiem. Ko nopērkam veikalā, to ne vienmēr var uzskatīt par ekoloģiski tīru preci. Nav jēgas iztērēt naudu produktiem, kas pilni ar dažādām ķimikālijām! Visas dabīgās maskas var lietot, ja ir skaidri zināma šo sastāvdaļu izcelsme!

Lai dārzeņi un augļi nezaudētu vērtīgās vielas un vitamīnus, tos vēlams sasmalcināt ar plastmasas nazi vai rīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!