Foto: Shutterstock
Sejas aizsargmasku lietošana nu jau kļuvusi par mūsu ikdienas sastāvdaļu: tagad gājiens uz veikalu, brauciens sabiedriskajā transportā, darbs birojā un arī atpūta ļaužu pilnos dabas objektos nav iedomājama bez sejas maskas. Tomēr šāds vīrusa izplatību mazinošs pasākums daļai cilvēku paredz ne visai patīkamu blakni – akni, ko mēdz saukt arī par ''maskni'' (maskas izraisītu akni).

Maskne izraisa ne tikai pūtītes, bet var veicināt arī citu sejas ādas problēmu attīstību, piemēram, apsārtumu, kairinājumu un negludumus, skaidrots portālā ''Health Line''. Ja arī tevi ir skārusi šī problēma, lasi tālāk un uzzini, kas pie tās var būt vainojams un ko darīt lietas labā.

Kas jāzina par maskni


Maskne ir termins, kuru var izmantot vairāku ādas slimību, kuras var izraisīt sejas aizsargmaskas vai sejas aizsega lietošana, raksturošanai. Tā sevī ietver:

  • Akne. Tā rodas, ja poras ir aizsērējušas ar eļļu, mirušām ādas šūnām vai netīrumiem. Tas var veicināt pumpu ar baltiem strutu galiņiem vai melno punktiņu attīstību.
  • Rozācija. Ja tu jau ciet no rozācijas, sejas maskas lietošana var izraisīt tās uzliesmojumu. Tās rezultātā var rasties pūtītes un apsārtums.
  • Kontaktdermatīts. Tas rodas, ja esi alerģiska vai jutīga pret maskas materiālu. Tā rezultātā var rasties sarkani izsitumi, kā arī āda var tikt kairināta, un var veidoties pat čūlas.
  • Folikulīts jeb matu maisiņu iekaisums. Tas izraisa pūtītēm līdzīgus izaugumus, kā arī var radīt niezi vai sāpes.

Ja tu jau normālā ikdienā ciet no kādas no iepriekš minētajām ādas problēmām, risks, ka sejas aizsargmaska pastiprinās šīs ādas slimības, palielinās.

Kas to izraisa


Foto: Shutterstock
Tā kā maskne var ietvert dažādas ādas problēmas, precīzs simptomu cēlonis var atšķirties. Vairumā gadījumu tas ir aizsprostotu poru rezultāts – tev jau uz sejas ir eļļa, baktērijas un atmirušas ādas šūnas, bet, valkājot maksu, šīs vielas uzkrājas vēl vairāk, tādējādi bloķējot tavas poras. Tāpat elpošanas un svīšanas dēļ maska aiztur mitrumu, kas var palielināt piņņu rašanās risku.

Vēl viens iespējamais cēlonis ir berze. Sejas maskas materiāls var noberzt ādu, izraisot kairinājumu, apsārtumu un arī pūtītes. Vai arī tu esi jutīga vai alerģiska pret sejas maskas materiālu – daži ražotāji savas sejas maskas iepriekš apstrādā ar ķīmiskām vielām, vai arī to materiāls ādai ir par raupju. Tāpat no svara ir auduma masku mazgāšana – izmantojot ļoti aromātiskus līdzekļus, sejas āda var tikt kairināta.

Kā ārstēt maskni


Foto: Shutterstock
Neraugoties uz to, ka, iespējams, sejas maskas valkāšana kairina tavu ādu, tā joprojām ir akūti nepieciešama, jo mutes un deguna aizklāšana ir viens no labākajiem veidiem, kā pasargāt sevi un apkārtējos no inficēšanās ar Covid-19. Tomēr, lai maskas valkāšana tev nebūtu jāpielīdzina ciešanām sejas ādas problēmu dēļ, turpinājumā daži risinājumi.

Regulāri mazgā seju


Ja tev jau iepriekš bija sejas ādas kopšanas rituāls, turpini to darīt. Savukārt, ja tādu vēl savā ikdienā neesi ieviesusi, tas var palīdzēt mazināt sejai nodarīto kairinājumu. Sejas mazgāšana sevī ietver:

  • sejas mazgāšanu no rīta;
  • sejas mazgāšanu pirms gulētiešanas;
  • sejas mazgāšanu pēc svīšanas, piemēram, trenējoties, un maskas valkāšanas.

Mazgājot seju, izmanto remdenu ūdeni. Pēc tam noslauki ādu sausu ar tīru dvieli. Un izvairies no ādas berzēšanas, jo arī tas var izraisīt kairinājumu.

Izmanto maigu sejas tīrīšanas līdzekli


Maigs sejas tīrīšanas līdzeklis var palīdzēt noņemt lieko eļļu, sviedrus un baktērijas. Izvairies no tīrīšanas līdzekļiem, kas satur alkoholu vai smaržvielas, jo šīs sastāvdaļas var izraisīt papildus kairinājumu un apgrūtināt jau esošo masknes simptomu sadzīšanu.

Ja tava maskne izpaužas smagākā formā, izmēģini ārstniecisku sejas ādas tīrīšanas līdzekli, kas satur benzoilperoksīdu vai salicilskābi. Savukārt, ja tev ir jutīga āda, nebaidies konsultēties ar dermatologu vai arī farmaceitu par piemērotākā ārstnieciskā sejas ādas tīrīšanas līdzekļa iegādi.

Lieto komedonus nesaturošu sejas ādas mitrinātāju


Pēc sejas ādas nomazgāšanas uzklāj tai mitrinātāju, lai āda nebūtu sausa. Vēlams izmantot komedonus nesaturošu mitrinātāju, lai neaizsprostotu poras.

Lieto kortizonu saturošu sejas krēmu un mitrinātāju ar keramīdiem


Ja tava maske pārsvarā ir saistīta ar kairinātu un nobrāztu ādu, vari uz sejas uzklāt krēmu, kas satur nedaudz kortizona, un mitrinātāju ar keramīdiem tā sastāvā. Tas var palīdzēt aizsargāt ādu un mazināt niezi un kairinājumu.

Atpūties no kosmētikas


Laikā, kamēr atkop ādu no masknes, atpūties no kosmētikas. Tādi skaistumkopšanas līdzekļi kā tonālais krēms, korektors, vaigu sārtums un pūderis var aizsprostot tavas poras un pagarināt sejas ādas sadzīšanas procesu.

Masknes profilakses pasākumi


Foto: Shutterstock
Tā kā sejas aizsargmaskas valkāšana tik drīz vien netiks pārtraukta, lai novērstu tās izraisītu akni, vari savā ikdienā ieviest kādu no turpinājumā uzskaitītajiem profilaktiskajiem pasākumiem.

Pēc katras auduma sejas maskas valkāšanas reizes to izmazgā


Nekad nevalkā auduma sejas masku atkārtoti, tas ir – vairākas dienas pēc kārtas, bet gan pēc katras valkāšanas reizes to izmazgā. Tas ir nepieciešams ne tikai vīrusa ierobežošanas dēļ, bet arī tīri higiēnas ziņā. Mazgāšanai vari izmantot hipoalerģisku veļas mazgāšanas līdzekli bez smaržas. Un ļauj maskai pēc mazgāšanas pilnībā izžūt.

Uzklāj lokālu antibiotiku krēmu


Nereti zem maskas uzkrājas baktērijas, kas var izraisīt pinnes. Lai to novērstu, dermatologi iesaka pirms sejas maskas uzlikšanas uz ādas uzklāt lokālu antibiotiku krēmu vai želeju.

Vienreizlietojamās maskas lieto vienreiz


Pēc vienreizlietojamās sejas aizsargmaskas vienreizējas lietošanas masku izmet. Ja zini, ka tev ilgstoši būs jāvalkā sejas maska, turi pa rokai vairākas vienreizlietojamās vai iegādājies auduma masku.

Noņem masku ik pēc četrām stundām


Amerikas Dermatoloģijas akadēmijas asociācija iesaka ik pēc četrām stundām masku noņemt uz 15 minūtēm. Tas palīdzēs ādai atpūsties. Taču sejas masku vari noņemt vien tad, ja ir iespējams ievērot fizisko distancēšanos. Kā arī pirms maskas noņemšanas ir svarīgi nomazgāt rokas.

Tāpat jāatceras, ka vienas sejas maskas valkāšanas ilgums ir aptuveni divas līdz četras stundas, tāpēc pēc sejas atpūtināšanas vēlams uzlikt citu masku.

Pirms maskas uzvilkšanas uzklāj sejas ādas mitrinātāju


Foto: Shutterstock
Ja tev ir raksturīga sausa sejas āda, aizsargmaska var izraisīt kairinājumu. Komedonus nesaturošs mitrinātājs var palīdzēt ādu mitrināt, un tas var kalpot kā barjera starp ādu un masku.

Izvēlies piemērotāko masku


Lai izvairītos no ādas problēmām, ņem arī vērā masku veidus, kādus lieto. Izmēģini valkāt sejas masku:

  • kas pieguļ cieši, bet ne pārāk cieši;
  • kurai ir divi vai vairāk auduma slāņu;
  • kura ir izgatavota no dabīga, mīksta auduma (piemēram, kokvilnas).

Izvairies no tādu sejas maksu iegādes, kas izgatavotas no sintētiskiem audumiem, piemēram, neilona vai viskozes. Šie materiāli var kairināt ādu.

Mazgā seju pēc aizsargmaskas valkāšanas


Pēc atgriešanās mājās ne tikai liec mazgāties sejas masku, bet arī nomazgā savu seju ar maigu tīrīšanas līdzekli. Lai ādu vēl vairāk aizsargātu, pēc mazgāšanas uzklāj tai mitrinošu krēmu. Sejas mazgāšana pēc maskas nēsāšanas ir īpaši svarīga, ja esi svīdusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!